ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ: ΕΠΤΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Μοίρασε το

του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι «ευτυχισμένες μέρες» της Κυβέρνησης –εάν αυτές υπήρξαν έστω για λίγο- με την είσοδο της νέας χρονιάς περνούν οριστικά στο παρελθόν. Το ραντεβού από εδώ και εμπρός είναι αποκλειστικά με τα δύσκολα.

Ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» κρίσιμων ζητημάτων για την πορεία της χώρας, «χτυπημένο καλά» με γερές δόσεις οικονομικών προβλημάτων, έχει σερβιριστεί ήδη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού…

Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει παρά πολύ καλά ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για θεωρίες παρά μόνο για πράξεις με ορατά μάλιστα αποτελέσματα. Οι κυβερνητικές μηχανές καλούνται πλέον να δουλέψουν στο κόκκινο και μάλιστα εν μέσω ιδιαίτερα δυσμενούς συγκυρίας, η οποία αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη εξαιτίας του στενού κλοιού που θα δημιουργήσουν οι Βρυξέλλες από τις 4 Ιανουαρίου και μετά. Την ίδια στιγμή η οικονομική πολιτική δια των διαρροών έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια σφοδρή καταιγίδα φορολογικών μέτρων τα οποία…θα …ανακοινωθούν.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα θα είναι καθοριστικά για τις οριστικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού ενώ όλα δείχνουν ότι η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ της υιοθέτησης σκληρών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση τα μέτωπα που έχει να κλείσει η Κυβέρνηση είναι πολλά και καυτά.

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Στα τέλη Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα δώσει τις δυσκολότερες εξετάσεις της ζωής του, ενώπιον της Κομισιόν καταθέτοντας το νέο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οι στόχοι του Προγράμματος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι αφού προβλέπει μέχρι τέλος του χρόνου μείωση του ελλείμματος στο 8,7%. Δηλαδή εξοικονόμηση επιπλέον 1 δις ευρώ. Όπως είναι φυσικό, ο στόχος αυτός για να έχει ελπίδες να εκπληρωθεί απαιτεί κι άλλο «σφίξιμο του ζωναριού», όπερ σημαίνει νέοι έμμεσοι-άμεσοι φόροι, περικοπές μισθών-επιδομάτων κ.ά. Εάν αυτά που θα προβλέπει το Πρόγραμμα ικανοποιήσουν τους Ευρωπαίους εταίρους μας τότε είναι εντελώς βέβαιο ότι θα ξεσηκώσουν τους συντοπίτες μας. Ήδη η πλευρά του ΠΑΣΟΚ που αντιδρά στην λήψη σκληρών μέτρων, εκφράζει φόβους για έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και κρούει τον κώδωνα της αθέτησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα το κλίμα λιτότητας και απαισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά δεν αποκλείεται να προκαλέσει περαιτέρω παρενέργειες.

Όλα αυτά τα ενδεχόμενα έχουν τεθεί επί τάπητος στο κυβερνητικό επιτελείο και έως τώρα επιχειρούν να κρατούν χαμηλούς τόνους και να μην προκαλούν την κοινή γνώμη. Το διάστημα των εορτών αλλά και το επίδομα αλληλεγγύης έδωσαν πολύτιμη ανάσα στην κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο, αυτό που θα προκαλέσει μεγάλη ανακούφιση στην Αθήνα θα είναι εάν τελικά οι Βρυξέλλες θα δώσουν την παράταση του ενός επιπλέον χρόνου (το 2013 αντί του 20012) που ζητά η χώρα μας προκειμένου να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3%. Αν και όπως λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι πολύ δύσκολο να μας κάνουν το χατίρι, προσθέτουν όμως πως «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία».

Φορολογικό Νομοσχέδιο: Ο βασικός στόχος από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι να γεμίσουν τα άδεια ταμεία και να αντιμετωπιστεί η μεγάλη φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα όμως η σωστή αξιοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου θα δώσει την βαρύτητα και την εγκυρότητα που χρειάζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το νέο Νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ρυθμίσεις για τις offshore, αύξηση στην φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων αλλά και αρκετούς ειδικούς φόρους. Είναι σίγουρο ότι η ανακοίνωση νέων φορολογικών μέτρων δεν θα γίνει δεκτή με χαμόγελα και αναμένονται κοινωνικές εκρήξεις. Πάντως στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει αντιληφθεί την δυσκολία της κατάστασης και έχουν προετοιμαστεί για την αναγκαιότητα λήψης έκτακτων μέτρων.

Ασφαλιστικό: «Άμα οι αλλαγές που απαιτούνται δεν γίνουν τώρα, το σύστημα κατέρρευσε» αυτή είναι αντίληψη που επικρατεί τόσο στο αρμόδιο υπουργείο όσο και στην Κυβέρνηση γενικότερα. Το θέμα είναι ότι η αντίληψη αυτή δεν είναι κοινή για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι αφενός συμφωνούν στην λήψη μέτρων, αφετέρου αντιδρούν εντονότατα στο να θιχθούν τα κεκτημένα τους.

Την ίδια στιγμή, αρρυθμίες με άγνωστο αποτέλεσμα παρατηρούνται στην επικοινωνία του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου με το Μαξίμου. Μάλιστα οι φήμες που ακούστηκαν περί παραίτησης του υπουργού μόνο αγκάθια προσφέρουν στον δρόμο για μια βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Πάντως ο διάλογος για τη λύση του ασφαλιστικού βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Βέβαιη θεωρείται η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τους νέους εργαζόμενους όπως επίσης περιορισμός σε πολλά προνόμια που είχαν ως τώρα οι ασφαλισμένοι ορισμένων ταμείων. Είναι ευνόητο ότι το εν λόγω μέτωπο για την κυβέρνηση αναδεικνύεται κάτι παραπάνω από καυτό.

Εκλογικός Νόμος: Η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου θεωρείται δεδομένη και αμετάκλητη. Ο νέος νόμος «θα φέρνει» στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου με λίστα και σταυρό. Αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία έχει προκαλέσει αναβρασμό στους κόλπους των βουλευτών και των δυο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι πιστεύουν ότι εάν εφαρμοστεί αυτό ο νόμος τότε θα έχουμε βουλευτές δύο ταχυτήτων. Βασική πηγή διαφωνίας είναι η λίστα, καθώς εκτιμούν από αυτή θα επιλέγονται οι αρεστοί του αρχηγού ενώ κάποιοι άλλοι θα δίνουν άνιση μάχη διεκδικώντας τον σταυρό των πολιτών για περιορισμένες θέσεις.

Το θέμα αυτό ενδεχομένως να αναδειχθεί σε μείζων ζήτημα για την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να λάβει και διαστάσεις ακόμη και ενδοκυβερνητικής κόντρας. Διότι με τα κεκτημένα των πολιτών υπάρχουν περιθώρια πολιτικών ελιγμών με τα κεκτημένα των βουλευτών όμως δεν υπάρχει κανένα…

«Καποδίστριας ΙΙ»: Η κυβέρνηση την νέα χρονιά είναι αποφασισμένη μέσα σε όλα όσα διαδραματίζονται σε αυτή την χώρα, να προχωρήσει και σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή αλλιώς στην υλοποίηση του σχεδίου : «Καποδίστριας ΙΙ». Μέχρι τώρα τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά και το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου. Ο βασικός κορμός του θα προβλέπει μητροπολιτικούς δήμους, συνενώσεις και αιρετούς περιφερειάρχες. Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αναμένεται να είναι έντονες καθώς πίσω από το σχέδιο αυτό διαβλέπουν πολιτικές σκοπιμότητες. Το ίδιο όμως αναμένεται να γίνει και σε πολλές περιοχές της χώρας όπου ήδη αρχίζει και μυρίζει μπαρούτι.

Ενόσω όμως ο «Καποδίστριας ΙΙ» θα οδεύει προς τον μονόδρομο της υλοποίησής του, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί εκτός από το αναμενόμενο κύμα αντιδράσεων και την εκλογική αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών .Τόσο για τα πρόσωπα που θα αναδειχθούν όσο και για τις προτεινόμενες πολιτικές.

Διαφάνεια: Το μπαράζ προτάσεων για σύσταση εξεταστικών επιτροπών αποσκοπεί σε πρώτη φάση στο να λάμψει η αλήθεια γύρω από υποθέσεις που είτε ήταν σκάνδαλα είτε σκανδάλισαν την κοινή γνώμη. Στην προσπάθεια αυτή για διαφάνεια, στάθηκε αρωγός και ο αρχηγός την αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ουσία όμως η ενέργεια αυτή μοιάζει σαν μια συναίνεση στο «αν είναι ανάγκη να ματώσουμε» που έλεγε ο κ. Παπανδρέου προκειμένου να μην υπάρχει σκιά στην πολιτική ζωή του τόπου. Ότι και να φέρουν στο φως οι εξεταστικές επιτροπές, σίγουρα δεν είναι από τα θέματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό. Απεναντίας, αν το μαχαίρι φθάσει στο κόκαλο και προκύψουν ευθύνες, θα είναι μια καλή ευκαιρία, να γίνει ένα καλό ξεκαθάρισμα και στα δυο κόμματα.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες: Μπορεί η εξουσία να ενώνει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι μπορούν και χωράνε κάτω από τον ίδιο ήλιο και δη του ΠΑΣΟΚ. Οι κόντρες υπόγειες ή εμφανείς έχουν αρχίσει ήδη και όσο τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα, τόσο οι διαφωνίες θα βγαίνουν στο προσκήνιο. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το λεγόμενο «βαθύ ή κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» που παρά τις προσπάθειες του νέου Γραμματέα, στέκεται επικριτικά απέναντι στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ ενώ ορισμένες φορές οι τροχιοδεικτικές βολές που στέλνουν οι εκφραστές του λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις. Αξιοσημείωτες όμως είναι και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες σε σημείο μάλιστα που να δημιουργούν προβλήματα στην Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, εάν «περάσει» το Πρόγραμμα Σταθερότητας, τότε δεν αποκλείετε να υπάρξουν και δραστικές λύσεις προς παραδειγματισμό. Αν δεν περάσει τότε όλα αυτά δεν θα έχουν καμία σημασία γιατί θα μας «παραδειγματίσουν» για τα καλά οι ευρωπαίοι φίλοι μας!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου