ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν έχασε χρόνο κι έσπευσε να υποδείξει στον Αντώνη Σαμαρά να μην συναινέσει στην επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια κι από κοινού να προκαλέσουν νέες εκλογές τον Μάρτιο.

Η αλήθεια είναι πως η προηγούμενη απόφαση του Κώστα Καραμανλή περί υποστήριξης της υποψηφιότητας Παπούλια, δεν δέσμευε το νέο πρόεδρο της ΝΔ. Ίσως, το ότι ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση όταν εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου, από την πρώτη του συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου να έκανε τον Καρατζαφέρη να πιστέψει ότι κάτι άλλαξε από τότε που ο Σαμαράς διαβεβαίωνε σε τηλεοπτική συνέντευξη, για το αντίθετο.

Η αλήθεια είναι πως κάτι σοβαρό άλλαξε. Οκτακόσιοι χιλιάδες ψηφοφόροι προσήλθαν αθρόα στις κομματικές κάλπες, την ώρα που ελέγχεται αν είχαν προσέλθει στις εθνικές δυο μήνες νωρίτερα. Με απλά λόγια, μπορεί να μην ήθελαν πλέον τον Καραμανλή, αλλά όχι και τη ΝΔ. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο Γιώργος Καρατζαφέρης δικαιούται να υποστηρίζει ότι τις εκλογές δεν τις κέρδισε ο Παπανδρέου, τις έχασε ο Καραμανλής. Ιδού λοιπόν μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί το θεώρημά του.

Η αλήθεια είναι πως σε περίπτωση νέας εκλογικής αναμέτρησης το Μάρτιο, η ΝΔ θα μπορούσε να μειώσει αισθητά τη διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ. Όχι όμως και να επανέλθει στην εξουσία. Θεωρητικά πάντα, χειρότερο ποσοστό απ’ αυτό που πήρε στις προηγούμενες εκλογές, είναι δύσκολο να ξαναπάρει. Άρα, μια έστω και μικρή βελτίωση των ποσοστών της θα μπορούσε να μεταφραστεί ως “δυναμική επανόδου” στην εξουσία.

Προτού βεβαίως, φτάσει εκεί το πράγμα, θα μπορούσε ο Αντώνης Σαμαράς να ρίξει στο τραπέζι έναν άλλον υποψήφιο και να μετρήσει τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ. Αν το ΠΑΣΟΚ συναινέσει θα φανεί ότι αποφεύγει την εκλογική αναμέτρηση και ο Σαμαράς κερδίζει πόντους. Αν το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί και προκαλέσει τη ΝΔ να προσφύγει στις κάλπες, θα κατηγορηθεί πως δεν εννοεί στην πράξη τα λόγια περί συναίνεσης.

Η αλήθεια είναι πως στην προκειμένη περίπτωση, η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να μετατραπεί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων – που πέραν των εντυπώσεων ουδεμία άλλη ουσία έχει. Διότι, στην παρούσα χρονική συγκυρία αυτό που λείπει απ’ τους πολίτες δεν είναι κάποιος που θα κάνει εντύπωση για να τον χειροκροτήσουν, αλλά κάποιος που να μπορεί να δώσει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα. Φαίνεται να το έχει καταλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου. Δείχνει να το αντιλαμβάνεται κι ο Αντώνης Σαμαράς που άδειασε χθες τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., απορρίπτοντας την πρόταση.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχοντας συνειδητοποιήσει πως δύσκολα θα κληθεί να δώσει λύσεις για τον ελληνικό λαό, αρκείται παιχνίδια εντυπώσεων. Είναι κάτι που το γνωρίζει και συνήθως απ’ αυτό κερδίζει. Το θέμα του είναι πλέον έως πότε…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου