ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΔ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Θα έχει Αρχηγό η ΝΔ το βράδυ της Κυριακής; Λίγοι το προεξοφλούν, πολλοί το εύχονται. Σε αντιδιαστολή με όλους εκείνους που προβλέπουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση “ψήφο με φήφο”, η πλειονότητα στελεχών και μελών του κόμματος θα επιθυμούσε να τελειώσει το “ματς” από τον πρώτο γύρο κι ο νικητής να λάβει σαφή και ξεκάθαρη εντολή. Σε αντίθετη περίπτωση, η “επόμενη μέρα” θα έχει επιπλοκές.

Το ΠΑΣΟΚ τις απέφυγε δυο χρόνια νωρίτερα. Η άνετη επικράτηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν έδωσε τροφή σε αμφισβητήσεις. Κι όταν προέκυψαν τις αντιμετώπισε αποτελεσματικά με τον αέρα της μεγάλης διαφοράς. Ούτε του Ευάγγελου Βενιζέλου “πέρασε” η πρόθεση να δημιουργήσει “όμιλο προβληματισμού”, ούτε του Κώστα Σημίτη που διαφώνησε με την πρόταση Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβώνας. Μπορεί βεβαίως, δημοψήφισμα να μην έγινε τελικά, πλην όμως όλοι θυμούνται τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και κανένας την αφορμή της…

Το αν θα συμβεί κάτι ανάλογο στη ΝΔ, στην περίπτωση που ο νέος Αρχηγός εκλεγεί οριακά, θεωρείται απίθανο. Το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίζει υπονόμευση και να αδυνατεί να βγάλει το κόμμα απ’ την αναπόφευκτη εσωστρέφεια. Ως εκ τούτου, η “καθαρή νίκη” ενός εκ των δυο βασικών διεκδικητών του τίτλου είναι μονόδρομος – κυρίως για την ενότητα της παράταξης. Διότι, αυτή τελικώς είναι που κινδυνεύει. Και θα ήταν αφελής αν πίστευε κανείς πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα δεχθεί σιωπηρά την ήττα της απ’ τον Αντώνη Σαμαρά, ή το αντίθετο.

Θα παραμείνει η ΝΔ ενωμένη την “επόμενη μέρα”. Ο κίνδυνος της διάσπασης θα μπορούσε να λειτουργήσει λυτρωτικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όχι, υπό την έννοια της αποχώρησης ενός εκ των δυο διεκδικητών και των υποστηρικτών τους, απ’ τους κόλπους της, αλλά υπό την έννοια της κινητοποίησης μελών και φίλων να συμμετάσχουν σε μια ανοικτή και δημοκρατική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, η ενότητα της παράταξης είναι υπόθεση του κόσμου της. Αν τελικώς, υπάρξει αθρόα προσέλευση στις κάλπες και νέες εγγραφές μελών, τότε θα διαφανούν οι προοπτικές αναγέννησης της. Αν, η εκλογή παραμείνει υπόθεση των λίγων και των “μηχανισμών”, θα διαφανεί πως η ΝΔ, ως πολιτικό προϊόν δεν πουλάει στην κοινωνία. Κατόπιν τούτου, ο χρόνος …απόσυρσης του δεν θα αργήσει, καθώς ούτε το κόμμα, πόσο μάλλον κι ο νέος αρχηγός του, θα έχουν την αναγκαία και απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση για να υφίστανται.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου