Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η καχυποψία και η παραπολιτική συζήτηση γύρω από το θέμα του τρόπου εκλογής των νέων ειδικών και γενικών γραμματέων των υπουργείων. Οι αντιδράσεις προήλθαν από διαφορετικές αφετηρίες αλλά είχαν έναν κοινό στόχο. Να υπονομεύσουν και να ακυρώσουν εν τη γενέσει του, ένα μέτρο που τουλάχιστον ως προς τις προθέσεις των εμπνευστών του, κινείτο προς θετική κατεύθυνση.
Έστω και έτσι όμως, αν και είναι φυσικό για τις πολιτικές θέσεις να επιλέγονται πρόσωπα που δεν διαφωνούν τουλάχιστον με την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, έγινε μια ουσιαστική επιλογή σε επίπεδο προσόντων που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη! Όμως οι μεγαλύτερες κραυγές κατά του μέτρου ήρθαν όπως ήταν φυσικό από τα «ημέτερα» κομματικά στελέχη που περίμεναν «να κάνουν γιούργια στον ταβλά με τα κουλούρια», αλλά και όπως δεν ήταν καθόλου φυσικό από κάποια ΜΜΕ που παραδοσιακά στηρίζουν το σημερινό κυβερνών κόμμα. Ας δούμε τις περιπτώσεις ξεχωριστά και θα φθάσουμε στο σημείο που συναντιόνται.
Είναι γνωστό στους πάντες ότι οι κομματικοί στρατοί στη χώρα μας μισούν τα βιογραφικά και τις εξετάσεις, τυπικών κυρίως προσόντων. Γι’ αυτό οι νομοθετικές ρυθμίσεις για μονιμοποιήσεις εκτάκτων μόνο με απολυτήριο λυκείου ή ακόμη και γυμνασίου σε θέσεις που σαφώς απαιτούνται περισσότερες ικανότητες τις οποίες προέβλεπε ο αρχικός νόμος. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα έγινε καταγγελία ομοσπονδίας εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, ότι σύμβουλος του προέδρου εισέπρατε μηνιαίως άνω των 10000 ευρώ με τυπικό προσόν το απολυτήριο δημοτικού! Για τον ίδιο λογο έγινε τα τελευταία χρόνια, η υποβάθμιση των τίτλων σπουδών και η επιβολή δια νόμου της συνέντευξης ως βασικού κριτηρίου επιλογής. Άρα καλώς ανησυχούν όσοι δεν έχουν τα προσόντα για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.
Το άρθρο δημοσιεύεται στην Οικονομική και Πολιτική εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ