Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΕΛΕΙ, ΤΟ (ΒΑΘΥ) ΠΑΣΟΚ ΜΠΟΡΕΙ;

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η καχυποψία και η παραπολιτική συζήτηση γύρω από το θέμα του τρόπου εκλογής των νέων ειδικών και γενικών γραμματέων των υπουργείων. Οι αντιδράσεις προήλθαν από διαφορετικές αφετηρίες αλλά είχαν έναν κοινό στόχο. Να υπονομεύσουν και να ακυρώσουν εν τη γενέσει του, ένα μέτρο που τουλάχιστον ως προς τις προθέσεις των εμπνευστών του, κινείτο προς θετική κατεύθυνση.

Ας μην σταθούμε στην κριτική του αντιπολιτευόμενου Τύπου που ούτως ή άλλως φαντάζει αφελής, καθώς οι απόστρατοι και αποτυχημένοι πολιτευτές του κόμματος που στηρίζουν, είχαν τις θέσεις των γραμματέων ως παρηγοριά για την αποτυχία τους, και φυσικά την χρησιμοποιούσαν σαν ρουσφετολογικό μηχανισμό ώστε να πάρουν τη ρεβάνς στην επόμενη εκλογική μάχη! Πού εστιάστηκε αυτή η κριτική; Στο ότι οι επιλεγέντες προέρχονται από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Έστω και έτσι όμως, αν και είναι φυσικό για τις πολιτικές θέσεις να επιλέγονται πρόσωπα που δεν διαφωνούν τουλάχιστον με την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, έγινε μια ουσιαστική επιλογή σε επίπεδο προσόντων που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη! Όμως οι μεγαλύτερες κραυγές κατά του μέτρου ήρθαν όπως ήταν φυσικό από τα «ημέτερα» κομματικά στελέχη που περίμεναν «να κάνουν γιούργια στον ταβλά με τα κουλούρια», αλλά και όπως δεν ήταν καθόλου φυσικό από κάποια ΜΜΕ που παραδοσιακά στηρίζουν το σημερινό κυβερνών κόμμα. Ας δούμε τις περιπτώσεις ξεχωριστά και θα φθάσουμε στο σημείο που συναντιόνται.

Είναι γνωστό στους πάντες ότι οι κομματικοί στρατοί στη χώρα μας μισούν τα βιογραφικά και τις εξετάσεις, τυπικών κυρίως προσόντων. Γι’ αυτό οι νομοθετικές ρυθμίσεις για μονιμοποιήσεις εκτάκτων μόνο με απολυτήριο λυκείου ή ακόμη και γυμνασίου σε θέσεις που σαφώς απαιτούνται περισσότερες ικανότητες τις οποίες προέβλεπε ο αρχικός νόμος. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα έγινε καταγγελία ομοσπονδίας εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, ότι σύμβουλος του προέδρου εισέπρατε μηνιαίως άνω των 10000 ευρώ με τυπικό προσόν το απολυτήριο δημοτικού! Για τον ίδιο λογο έγινε τα τελευταία χρόνια, η υποβάθμιση των τίτλων σπουδών και η επιβολή δια νόμου της συνέντευξης ως βασικού κριτηρίου επιλογής. Άρα καλώς ανησυχούν όσοι δεν έχουν τα προσόντα για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

Τα ΜΜΕ όμως αντί να προβάλλουν ένα θετικό μέτρο, που έστω και με προβλήματα βάζει έναν νέο προβληματισμό, πρωτόγνωρο για επιλογή κρατικών λειτουργών, γιατί το πολέμησαν; Προφανώς στην επικρατούσα καχυποψία, ότι καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν θέλει την αξιοκρατία, προστέθηκαν και οι γκρίνιες των «φίλιων δυνάμεων», που φιλοξενήθηκαν υπό μορφή παραπολιτικών και δημιούργησαν αρνητικό κλίμα! Πάντως η αρχή έγινε, ο Γ. Παπανδρέου δείχνει πως έχει τη θέληση να κάνει επαναστατικές αλλαγές στο κράτος, το ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να τις ακολουθήσει και να τις στηρίξει, γιατί αν κρίνουμε απ’ τις φωνές σε κομματική σύσκεψη κορυφαίων στελεχών με περιφερειακά στελέχη η απάντηση είναι αρνητική!
 
Το άρθρο δημοσιεύεται στην Οικονομική και Πολιτική εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου