Όποιος στην Ελλάδα ανησυχούσε ότι με τη ΝΔ να αναζητεί τον επόμενο αρχηγός της, φλερτάροντας σοβαρά με το ενδεχόμενο της διάσπασης, ο τόπος δεν θα είχε αντιπολίτευση, διαψεύστηκαν. Το ρόλο της αντιπολίτευσης αναλαμβάνουν διακεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης.
Βεβαίως, τόσο ο κ. Πετσάλνικος προ ημερών, όσο κι ο κ. Παπουτσής, χθες, έβγαλαν από το κάδρο τον Γιώργο Παπανδρέου και στόχευσαν ευθέως στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έσπευσε λίγο αργότερα να αναδιπλωθεί μιλώντας σε δημοσιογράφο μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού για να διευκρινίσει ότι η φορολόγηση των 2.000€ αφορούσε σε αποδοχές του Δημοσίου χωρίς τα επιδόματα – εννοώντας προφανώς, ότι αφορά σε μια μικρή τάξη δημοσίων υπαλλήλων.
Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, η ουσία δεν κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η ουσία είναι πως η ανησυχία των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι, μεταφέρεται στην κυβέρνηση δια διακεκριμένων διαύλων, οι οποίοι δεν αφήνουν καμία αμφιβολία πως τα πάντα ακούγονται από τη βάση και μεταφέρονται στο «ρετιρέ». Δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει πρωθυπουργική επίπληξη, η γενικότερη αίσθηση είναι πως τη προχθεσινή απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου περί παγώματος μισθών και μείωση των δημόσιων δαπανών, άλλαξε με την παρέμβαση Παπουτσή.
Η ουσία επίσης είναι ότι ο προβληματισμός που υπάρχει γενικότερα στην Ευρώπη, μεταφέρεται και στην Ελλάδα. Θα ακούσουμε τη νομισματική ορθοδοξία των τραπεζιτών, ή τις ανάγκες της κοινωνίας; Για την ώρα απαντήσεις δεν υπάρχουν. Η διαβούλευση συνεχίζεται. Και μέχρι τότε οι συζήτηση θα γίνεται για τους μεγαλογιατρούς, τους μεγαλοδικηγόρους, ακόμα και τους υδραυλικούς που φοροδιαφεύγουν… Και θα εξαντλείται στο αν η κυβέρνηση έχει φιλολαϊκό προφίλ, τύπου Παπουτσή, ή σκληρό, τεχνοκρατικού, τύπου Παπακωνσταντίνου.
Σε κάθε περίπτωση η κουβέντα γίνεται εντός του ΠΑΣΟΚ, όπως βεβαίως κι η άσκηση αντιπολίτευσης.