ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

«Είναι λάθος να αυξάνεις τους φόρους σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση», σημείωνε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος «ειλικρινώς» μιλούσε για «σκληρά» κι «επώδυνα» μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Το αυτό επικαλείται τώρα, ως αντιπολίτευση η ΝΔ, επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ για φοροεπιδρομή.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αρνείται ότι επιβάλει φόρους. Άλλωστε, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν αφήνει περιθώρια για κάτι διαφορετικό. Σημειώνει όμως πως τα χρήματα θα φύγουν απ’ τις τσέπες των «εχόντων και κατεχόντων» για να κατευθυνθούν στα δημόσια ταμεία.

Κατόπιν τούτου, αναζητούνται οι «έχοντες και κατέχοντες». Μια ολόκληρη κοινωνία θα ασχολείται με το ποιοι έχουν και πρέπει να δώσουν. Ποιοι δεν έχουν, αλλά θα πρέπει να πάρουν.

Ο πολύς κόσμος πάντως γνωρίζει ότι όσοι πραγματικά έχουν δεν πολυενδιαφέρονται για τις δαγκάνες του έτσι κι αλλιώς ξεδοντιασμένου φορολογικού μηχανισμού. Έχουν έγκαιρα φροντίσει να ασφαλίσει τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους για να κοιμόνται ήσυχοι πως ουδείς θα τα πειράξει.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι για αυτούς που έχουν κάτι περισσότερο απ’ αυτούς που δεν έχουν καθόλου. Είναι όλοι αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί ή/και εισοδηματίες που δεν μπορούν να κρύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα κι ως εκ τούτου θα είναι ο πρώτος στόχος του ανανεωμένου φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Είναι όλοι αυτοί που κατά ένα τρόπο θα βαπτιστούν «έχοντες», ανάλογα με το όριο του πλούτου που θα θέσει η κυβέρνηση. Αναλόγως, θα προσδιοριστεί κι αριθμός των «πλουσίων» που θα κληθούν να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Κάπως έτσι η ελληνική κοινωνία θα ασχολείται με το ποιος τελικά είναι ο αριθμός των «πλουσίων» στην Ελλάδα. Αν το όριο για παράδειγμα είναι τα 20 ή 30 χιλιάδες € ετησίως, τότε πράγματι θα μιλάμε για μια χώρα πολλών εκατομμυρίων «πλουσίων».

Ο πολύς κόσμος, ωστόσο, γνωρίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ούτε αυτό. Το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας είναι πρώτον ότι δεν παράγεται πλούτος και δεύτερο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ακατάλληλη για επενδύσεις.

Κατά συνέπεια το στοίχημα του νέου οικονομικού επιτελείου δεν είναι να βρει τους «έχοντες» για να τους φορολογήσει. Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι να βρει «φρέσκο» χρήμα που θα πέσει στην αγορά, για να «ανακινηθεί» η οικονομία . Διότι, τα 5,5 εκ. δισ.€ που φιλοδοξεί να πάρει απ’ τις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για να τα βάλει στα κρατικά ταμεία, δεν είναι φρέσκο χρήμα. Είναι βίαιη ανακατανομή του ήδη λιγοστού χρήματος που έχει απομείνει στη χώρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου