ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ…

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου, έξω απ’ τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους ήταν συγκεντρωμένο πλήθος οπαδών του κόμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν έτοιμος να ανέβει στην εξέδρα που είχε στηθεί και να απευθύνει το πρώτο του μήνυμα, ως θριαμβευτής των εκλογών.

Το σύνθημα των συγκεντρωμένων που παραληρούσαν δεν πρωτοτυπούσε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» και «Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς». Ο Γιώργος Παπανδρέου δίστασε, αλλά συνέχισε. Εξάλλου, σε ένα κλίμα πανηγυρισμών δεν χωρούσε προβληματισμός για τις εσωκομματικές ισορροπίες. Όμως για όσους γνωρίζουν την πολιτική γεωγραφία του Κινήματος, αντιλήφθηκαν ότι το προειδοποιητικό μήνυμα εστάλη απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή του θριάμβου.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Γιώργος Παπανδρέου σχημάτισε την κυβέρνησή του προωθώντας πολλά νέα πρόσωπα, αλλά αξιοποιώντας κι έμπειρα, ιστορικά, στελέχη. Εμφανής η πρόθεσή του να μη διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες, αλλά και να προωθήσει σε κυβερνητικές θέσεις κλειδιά, πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Το διάστημα που ακολούθησε πολύς λόγος έγινε και συνεχίζει να γίνεται για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει ηλεκτρονικά τα βιογραφικά όσων επιθυμούσαν να πληρώσουν θέσεις του Δημοσίου, είχε λαϊκή ανταπόκριση. Τα 25.000 που υποβλήθηκαν, κατέδειξαν τις προσδοκίες που καλλιέργησε η νέα κυβέρνηση για «διαφάνεια» και «αξιοκρατία».

Όμως, ο κομματικός μηχανισμός δυσανασχέτησε. Ένα υπόγειο ρεύμα δυσφορίας και αμφισβήτησης άρχισε να κινείται. Ακόμα κι οι υπουργοί εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους. Πως θα επέλεγαν τους νέους συνεργάτες τους, αν δεν γνώριζαν τις ικανότητές τους, αν δεν μπορούσαν να τους εμπιστευτούν.

Στη παραζάλη της νίκης, οι επιφυλάξεις δεν διατυπώνονταν δημοσίως. Υπήρχαν όμως. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ αν δεν βρισκόταν σε κατάσταση βρασμού, σίγουρα βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού και αναμονής. Κι όσο ο διορισμός νέων γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και διοικητών των ΔΕΚΟ καθυστερούσε, τόσο το «ρεύμα» γινόταν έντονο και απαιτητικό.

Την περασμένη Παρασκευή, το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» μίλησε. Αμφισβήτησε ευθέως την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για εκλογή του Σωκράτη Ξινίδη στη θέση του Γραμματέα του κόμματος. Τελικώς, ο προεδρικός εκλεκτός εκλέχθηκε χάρη στη «γενναιοδωρία» του Γιώργου Παπαναγιωτακόπουλου. Ίσως, όμως άλλοι να μην επιδείξουν ανάλογη «γενναιοδωρία» στο άμεσο μέλλον.

Η πληθώρα στελεχών που αγωνίστηκε για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, αξιώνει το μερίδιο της επιβράβευσης που της αναλογεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να το αγνοήσει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου