ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΜΕ ΤΟΜΕΣ ΚΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε Πρωθυπουργός και σχημάτισε την κυβέρνησης της «νέας αλλαγής», επιφέροντας αλλαγές που επί χρόνια πολλοί μιλούσαν, αλλά ουδείς εκ των προκατόχων τόλμησε να υλοποιήσει.

Σε πρώτο επίπεδο το υπουργικό συμβούλιο. Ολιγομελές κι ευέλικτο με νέα πρόσωπα και αρκετές γυναίκες. Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να κατανοήσει τις αυτονόητες και αναγκαίες συγχωνεύσεις υπουργείων και αρμοδιοτήτων. Πως για παράδειγμα δηλαδή, το υπουργείο Οικονομίας πρέπει να συγχωνευτεί με το Ανάπτυξης και το Ναυτιλίας. Ή πως ένα κομμάτι του Ανάπτυξης που αφορούσε την ενέργεια θα έπρεπε να πάει στο Περιβάλλον, το οποίο θα έπρεπε να διαχωριστεί από το Υποδομών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι Μεταφορές. Ή πως το δημοσιονομικό – λογιστικό κομμάτι της Οικονομίας, το Οικονομικών θα έπρεπε να είναι αυτόνομο κοκ…

Σε δεύτερο επίπεδο ο διάλογος και η συνεννόηση. Οι τομές κι οι μεταρρυθμίσεις δεν επιβάλλονται. Επιτυγχάνονται με ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις. Και μόνο που ξεκινά συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με αντικείμενο της διαφάνεια και την ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών που σε όλα τα ευνομούμενα κράτη εποπτεύουν τη λειτουργία της αγοράς και την εκδήλωση φαινομένων εναρμόνισης και ολιγοπωλίου, τις προμήθειες του δημοσίου και τα δημόσια έργα, αποδεικνύει στην πράξη πως η μάχη κατά της διαφθοράς είναι υπόθεση όλων.

Όπως υπόθεση όλων είναι η αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο και η κατάργηση του «πελατειακού κράτους», η καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος. Κι εδώ βάζει θέμα διαλόγου. Πιο διευρυμένου με κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς. Μόνον έτσι, το ΑΣΕΠ θα γίνει αξιόπιστο. Μόνον έτσι θα προωθηθεί η αναγκαία αλλαγή του εκλογικού κι ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης (και με το θεσμό του αιρετού περιφερειάρχη). Ο Γιώργος Παπανδρέου απευθύνει το προσκλητήριο. Όποιος αρνηθεί τη συμμετοχή θα πάρει και το πολιτικό κόστος. Όποιος δεν καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις θα εκτεθεί στην κοινή γνώμη.

Σε τρίτο επίπεδο το κοινωνικό κράτος. Όπερ και μεταφράζεται σε ριζικές αλλαγές στην Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλιση, το Περιβάλλον. Στο διάλογο για την Παιδεία υπάρχει ήδη μια προίκα. Στην Υγεία και την Ασφάλιση το απόλυτο χάος. Για το περιβάλλον το πεδίο είναι ευνοϊκό, καθώς το «πράσινο» γίνεται της μόδας κι υπάρχουν κι Οικολόγοι Πράσινοι – που αν και εκτός Βουλής – που ήδη τους δόθηκε ο λόγος…

Σε τέταρτο επίπεδο η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ευτυχώς, για το ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά η ΝΔ επικεντρώθηκε στην οικονομία, μιλώντας «τη γλώσσα της αλήθειας» και των «σκληρών μέτρων» που θα πρέπει να ληφθούν. Έτσι, μετεκλογικά θα την έχει στο πλευρό της, όποιος κι αν είναι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου