ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ;

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Είναι σαφές ότι μετά την εκλογική συντριβή και την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή, η ΝΔ περιέρχεται σε μεγάλη περιδίνηση. Οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα εμφανίσουν την πολιτική ωριμότητα των στελεχών της να την αντιμετωπίσει έγκαιρα, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά της ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Σε πρώτο επίπεδο η στάση του ίδιου του Κώστα Καραμανλή. Μπορεί ως πρωθυπουργός να αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών που καλλιέργησε στους πολίτες – γεγονός που αποτυπώθηκε με σκληρό τρόπο στην κάλπη – ως αρχηγός όμως της παράταξής του υπήρξε ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η συντηρητική παράταξη τα τελευταία χρόνια.

Ο Κώστας Καραμανλής πήρε σε νεαρή ηλικία ένα κόμμα ηττοπαθές και κατακερματισμένο σε πολιτικά φέουδα και το οδήγησε ενωμένο σε δυο εκλογικές νίκες. Ο κύκλος που ξεκίνησε το 2000 με την παρ’ ολίγο επικράτηση του έναντι του Κώστα Σημίτη, έκλεισε εννέα χρόνια μετά, με τον ίδιο να εγγυάται το άνοιγμα ενός καινούργιου που θα επαναφέρει, εν καιρό, τη συντηρητική παράταξη σε τροχιά εξουσίας. Η στάση να εγγυηθεί τις διαδικασίες διαδοχής του, αλλά το κυριότερο η άρνησή του να παραδώσει “δακτυλίδι” σε πολιτικό της επιλογής του, χαρακτηρίζεται αναμφισβήτητα από κομματικό πατριωτισμό. Επιπλέον, η διαβεβαίωση του να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και να στηρίξει το νέο αρχηγό, διασφαλίζει την ενότητα της παράταξης.

Από την άλλη πλευρά, οι επίδοξοι διάδοχοι επέδειξαν με τη σειρά τους πολιτική ωριμότητα και δεν έσπευσαν να προκαλέσουν το παραταξιακό θυμικό στη δύσκολη ώρα της βαριάς ήττας. Σαν έτοιμοι από καιρό, οι επίδοξοι διάδοχοι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, ίσως κι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, έπλεξαν το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή και υπεραμύνθηκαν της ενότητας της παράταξης. Ουδείς γνωρίζει αν θα διατηρήσουν τη στάση αυτή μέχρι τέλους.

Ωστόσο, ο αναβρασμός που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι αυτός που θα επηρεάσει τη στάση τους, από την οποία και τελικά θα κριθούν. Είναι σαφές ότι στη συντηρητική παράταξη θα αναβιώσει η παραδοσιακή διαμάχη των δυο μεγάλων πολιτικών οικογενειών με κορυφαία, αλλά και μεσαία στελέχη να συστρατεύονται στην μια ή την άλλη πλευρά. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς η εκλογή, βάση του καταστατικού, θα γίνει απ’ τα στελέχη του κόμματος κι όχι απ’ τη βάση. Διότι, η βάση θα ήταν εκείνη που θα μπορούσε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: “Ποιος είναι αυτός που θα μπορούσε να νικήσει το Γιώργο Παπανδρέου και να επαναφέρει τη ΝΔ στην εξουσία”;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου