Τσουνάμι πολιτικών εξελίξεων στη ΝΔ. Μετά τις αιχμές κορυφαίων στελέχων εναντίον του, ο Γιώργος Σουφλιάς με ανακοίνωσή του δεν αποδέχεται την βουλευτική έδρα του ψηφοδελτίου Επικρατείας και διαβεβαιώνει ότι δεν θα αποδεχθεί και κανένα αξίωμα στο μέλλον.
Οι λόγοι που ο κ. Σουφλιάς πήρε την απόφαση ήταν απλοί και συγκεκριμένοι. Πρώτον, διότι πιστεύει ότι η ήττα της ΝΔ δεν προέκυψε λόγω της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη – όπως ισχυρίζονται οι επικριτές. Εξάλλου, ο κ. Σουφλιάς είχε εισηγηθεί εκλογές νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2009 μαζί με τις Ευρωεκλογές, αλλά δεν εισακούστηκε. Για τον ίδιο λοιπόν, η “χρονική συγκυρία” που θέτουν ορισμένοι στη ΝΔ, είναι πρόφαση για να αποκρυβούν άλλοι λόγοι που οδήγησαν στην ήττα – αλλά που στην επιστολή του δεν αναφέρει.
Δεύτερο, διότι πραγματικά ο κ. Σουφλιάς πιστεύει ότι αν η ΝΔ εξαντλούσε το χρονικό περιθώριο των πέντε μηνών – ως τον Φεβρουάριο, όταν και το ΠΑΣΟΚ θα προκαλούσε εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή – η ήττα της ΝΔ θα ήταν μεγαλύτερη και το κόμμα θα κινδύνευε με διάλυση. Χωρίς να αναφέρεται πουθενά, αλλά συζητείται ευρέως, ο κ. Σουφλιάς εκπροσωπεί ένα σημαντικό μέρος της παράταξης που θεωρεί ότι την “καυτή πατάτα” της οικονομίας θα πρέπει να αναλάβει πρέπει το “σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ”, ώστε να εισπράξει κι αυτό λαϊκή δυσαρέσκεια και πολιτικό κόστος από την οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνεται, θα ξαναβάλει ταχύτερα τη ΝΔ στο παιχνίδι της εξουσίας και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί το σενάριο της “πράσινης παρένθεσης”.
Τρίτο, διότι ο κ. Σουφλιάς ήθελε να βγει από το κάδρο της διαδοχής, αρνούμενος ουσιαστικά ή μεταφορικά να γίνει ο μεταφορέας του δακτυλιδιού της διαδοχής. Είναι σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρούσε ότι λειτουργούσε σε συνεννόηση με την κα Μπακογιάννη κι ότι η εισήγηση των πρόωρων εκλογών έγινε προκειμένου να χάσει ο Κώστας Καραμανλής και να ανοίξει ο δρόμος στην κ. Μπακογιάννη για την αρχηγία του κόμματος και του ιδίου για την προεδρία της Δημοκρατίας. Με την απόφασή του ο κ. Σουφλιάς διαψεύδει τις υποψίες και τις κατηγορίες.
Από την άλλη ωστόσο, είναι σαφές ότι η παραίτηση Σουφλιά δίνει ένα πόντο στο “καραμανλικό” στρατόπεδο και εγγράφεται ως μια πρώτη νίκη στην κούρσα της διαδοχής που ατύπως μόνο έχει ξεκινήσει. Το σημαντικότερο είναι ότι δίνει χρόνο ανασύνταξης του καραμανλικού πυρήνα που ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί, ώστε να αντιπαραβάλει την υποψηφιότητα Σαμαρά ή κάποιου άλλου έναντι της κας Μπακογιάννη – η οποία αν δεν έχει συμφωνήσει με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην κατανομή των μελλοντικών ρόλων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα τον έχει απέναντί της, ούτε εκείνος εκείνην.
Την ώρα λοιπόν που φαίνεται να έχει ήδη συγκροτηθεί η συμμαχία Μπακογιάννη – Αβραμόπουλου, η συγκρότηση του καραμανλικού μπλοκ, απαιτεί χρόνο και διαβούλευση κι ο ένας μήνας που μένει μέχρι τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου δεν θεωρείται επαρκής. Για αυτό από χθες στελέχη που θα βρεθούν αντιμέτωπα με την κα Μπακογιάννη, τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής της διαδικασίας εκλογής από τους συνέδρους και υπέρ της απευθείας εκλογής από τη βάση του κόμματος. Το επόμενο διάστημα αυτό θα είναι και το θέμα που θα κυριαρχήσει. Και θα είναι το θέμα “κλειδί” που θα καθορίσει την “επόμενη μέρα” στη ΝΔ.
Άνθρωπος “κλειδί” στην όλη διαδικασία θεωρείται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος για την ώρα σιωπά. Όμως, στελέχη – όπως ο Νίκος Καραχάλιος – είναι του περιβάλλοντος και της άμεσης επιρροής του και ήδη έχουν αρχίσει να μιλούν δημοσίως, αφήνοντας παράλληλα να διαρρέει κι η προοπτική της υποψηφιότητας του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος ήρθε πρώτος στη Β’ Αθηνών – προφανώς με την υποστήριξη του κομματικού μηχανισμού. Διόλου τυχαία, το περιβάλλον του κ. Σπηλιωτόπουλου σιωπά και δεν διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει το εν λόγο σενάριο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, ο μόνος ευννοημένος είναι ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος αρχικώς δεν έμπαινε στη Βουλή, αλλά μετά την αποχώρηση Σουφλιά, ο δρόμος για τα βουλευτικά έδρανα άνοιξε.