ΚΑΛΠΕΣ …ΑΛΛΑΓΗΣ

Μοίρασε το

του ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΒΙΤΑΛΗ

Μετά από μια «τυφλή πορεία» 6 περίπου χρόνων, η χώρα έχει την ευκαιρία να αλλάξει σήμερα, «ομαλά» πορεία. Όχι απλά με «μαύρισμα» και καταψήφιση της Ν.Δ, αλλά με συνειδητή επιλογή, οι πολίτες μπορούν να δώσουν την ευκαιρία στον Γιώργο Παπανδρέου να «τρέξει» το σχέδιο και το πρόγραμμα του για την ανάταξη της οικονομίας, την ανασύνταξη της χώρας, το σταμάτημα της παρακμής. Προφανώς κανείς δεν πρέπει να δώσει «λευκή επιταγή» στον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει ήδη δημόσια κατατεθειμένο το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών και ένα εκτενές Κυβερνητικό Πρόγραμμα. Επ’ αυτών θα ελεγχθεί και θα κριθεί. Θα κριθεί όμως και το σύνολο των Προοδευτικών Δυνάμεων σε αυτή την πορεία.Γιατί αν επαληθευτούν σήμερα στην κάλπη, οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις, το σύνολο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς θα συγκεντρώσει ένα πρωτόγνωρο γι’ αυτή την συγκυρία, ακόμα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ποσοστό.

Το πρώτο λοιπόν μείζον ερώτημα είναι αν θα αξιοποιηθεί η ετυμηγορία του λαού, είτε έχει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ (που είναι το πιθανότερο), είτε δεν έχει, ώστε οι δυνάμεις που απελευθέρωσε η οικονομική κρίση, αλλά και η παρακμή της Δεξιάς, μπορέσουν να συμπορευτούν σε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικών, αναγκαίων, αλλά και ριζοσπαστικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, σε όλους τους τομείς;  Ή αν θα υπάρξουν και πάλι «χαρακώματα» και το ΠΑΣΟΚ θα πορευτεί μόνο του, έχοντας την λαϊκή εντολή.

Το δεύτερο βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει στο χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, καθώς τα σενάρια είναι αρκετά και εξαρτώνται μέχρι ένα βαθμό από τα αριθμητικά δεδομένα της σημερινής βραδιάς. Το τρίτο βασικό ερώτημα είναι πως η νέα κυβέρνηση θα διατηρήσει ζωντανές τις  προσδοκίες και τις ελπίδες του κόσμου, ότι τουλάχιστον θα δρομολογήσει «τα αυτονόητα αναγκαία» και θα προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο – τρεις σημαντικές τομές που έχουν σχέση με το εισόδημα και την καθημερινότητα του πολίτη. Το 2009 υπάρχει ρεαλισμός στην κοινωνία και άπαντες αντιλαμβάνονται πως δεν μπορούν να γίνουν όλα αμέσως. Αλλά τουλάχιστον, όλοι περιμένουν, να γίνουν δύο- τρία πράγματα και να γίνουν σωστά.

Το επόμενο ερώτημα και τελευταίο για την ώρα , είναι πως η νέα Κυβέρνηση θα οργανώσει την διαπραγμάτευση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση , αλλά και τις συμμαχίες της , ώστε να μπορέσει κατ’ αρχήν να τρέξει ένα «στοιχειώδες πρόγραμμα» αναθέρμανσης και τόνωσης της οικονομίας , υπό το βάρος του τεράστιου ελλείμματος , που ωστόσο αποτελεί δεδομένο και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση.

Αν τελικά , ο λαός αποφασίσει, πως η αρχή της αλλαγής, ξεκινάει  μέσα από την σημερινή εκλογική αναμέτρηση, τότε πρωτίστως ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ , αναλαμβάνουν μεγάλες και σημαντικές ευθύνες για την πορεία της χώρας. Και οφείλουν να ανταποκριθούν τιμώντας την ψήφο εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου