ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

«Ο Καραμανλής οφείλει να πετάξει στα σκουπίδια εκείνους που έκαναν να μοιάζουμε με τους άλλους», προέτρεπε προ καιρού ο Βασίλης Μιχαλολιάκος τον πρωθυπουργό. Μετά τη δικαστική απόφαση – που επιβεβαίωσε καταγγελίες αξιωματικού – για τον πολυτελή τρόπο που ασκούσε τα καθήκοντά του όταν ήταν υφυπουργός Άμυνας, που θα πρέπει να τοποθετηθεί; Για την ώρα ο κ. Μιχαλολιάκος είναι τοποθετημένος στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στην Α΄ Πειραιώς, διεκδικώντας εκ νέου την είσοδό του στη Βουλή, ασχέτως αν, ούτε η Α΄ Πειραιώς, ούτε το ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων…
Το θέμα πάντως δεν είναι τι έκανε, ή τι κάνει ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός. Το θέμα είναι τί έκανε το Μέγαρο Μαξίμου όταν πληροφορήθηκε την διόλου «σεμνή και ταπεινή» παρουσία του στη Βουλγαρία. Τίποτα περισσότερο απ’ το σύνηθες. Συγκάλυψε την υπόθεση καταστρέφοντας την επιστολή του Ταξίαρχου, τον οποίο και επιβράβευσε για την καταγγελία αποστρατεύοντάς τον!

Η αλήθεια είναι πως η συμπεριφορά του πρώην υφυπουργού σε σύγκριση με συμπεριφορές άλλων συναδέλφων εμφανίζει σαφώς μεγαλύτερη προσήλωση στο δόγμα του «σεμνά και ταπεινά» που – ρητορικά μόνο, όπως αποδεικνύεται – υιοθέτησε η κυβέρνηση Καραμανλή. Ως εκ τούτου, θα κρίθηκε «φυσιολογική», οι αιτιάσεις του αξιωματικού «υπερβολικές» και παραγράφηκε.

Θα έλεγε κανείς πως μερικά παραπάνω «έξοδα παραστάσεως» δεν ήταν δα και τόσο… μεγάλη υπόθεση, μπροστά στα όσα συνέβαιναν με Βατοπαίδιο, ομόλογα, ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ κ.ο.κ.. Κι έτσι είναι. Τι πιο λογικό λοιπόν για τον κ. Μιχαλολιάκο υποδεικνύει τα «σκουπίδια» που ο Καραμανλής έπρεπε να πετάξει, εξαιρώντας βεβαίως τον εαυτό του.

Το ουσιώδες ζήτημα είναι το ύψος που η κυβέρνηση Καραμανλή έβαλε τον πήχη της πολιτικής ηθικής. Προφανώς, αρκετά χαμηλά για να μπορούν να τον (υπερ)πηδούν, ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός στελεχών της. Αλλά κι αυτό πλέον, ελάχιστη σημασία έχει. Άλλωστε, δεν απομένει πολύς καιρός που οι πολίτες θα αξιολογήσουν στην κάλπη τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης και των στελεχών τους.

Σημασία έχει που θα επανατοποθετηθεί ο πήχης της πολιτικής ηθικής μετά την 4η Οκτωβρίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου καταδικάζει εκ των προτέρων φαινόμενα αλαζονείας και στέλνει μηνύματα σε όσους ετοιμάζουν κουστούμια εξουσίας να προσέξουν γιατί θα μείνουν στη ντουλάπα. Κάτι θα ξέρει…

Μένει να φανεί ότι έμαθαν κι οι πολίτες.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου