ΔΕΝ (ΥΠΑ)ΑΚΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η… (αυτό)εξαίρεση του Κώστα Σημίτη από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ήταν μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη. Πρώτον, διότι θα ήταν υποτιμητικό για τον πρώην πρωθυπουργό να κατέλθει υποψήφιος σε μια εκλογική περιφέρεια μόνο και μόνο για να μπει στη Βουλή χωρίς σταυρό. Και δεύτερο, διότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε την παραμικρή διάθεση να τον τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Φυσιολογικά δεν επήλθε συμφωνία, γεγονός που ως επί το πλείστον πιστώνεται στην πλευρά Παπανδρέου, ο οποίος από καιρό σχεδιάζει «νέα ΠΑΣΟΚ» για τη δημιουργία του οποίου είναι απαραίτητη η διακριτική αποστασιοποίηση με το «σημιτικό παρελθόν». Ως εκ τούτου, ό,τι δεν έκανε το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου, το κάνει τώρα.

Ο έμμεσος ή άμεσος αποκλεισμός από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και σημαντικών υπουργών των κυβερνήσεων του, τερματίζει τη διασύνδεση του Γιώργου Παπανδρέου με «ατυχείς» ή «σκοτεινές» πτυχές της διακυβέρνησης Σημίτη. Πολύ δε περισσότερο εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ισχυρή του βούληση να πάρει αποφάσεις που θα προκαλούν ρήξεις ή πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.

Εν προκειμένω, ωστόσο, το ρίσκο ήταν ελεγχόμενο. Το ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει «δυναμική νίκης» κι ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται με αυξημένη αυτοπεποίθηση. Έτσι, σε μια στιγμή που αισθάνεται ισχυρός έχει μεγάλα περιθώρια να μη αποδέχεται συμβιβασμούς και να επιβάλλει τους διαπραγματευτικούς του όρους. Ξεκινώντας από το εσωτερικό του κόμματός του, στέλνει το μήνυμα ότι ανάλογα θα λειτουργήσει και σε άλλα επίπεδα.

Από την άλλη, αν τελικά ο κ. Παπανδρέου αποδέχονταν την απαίτηση του πρώην πρωθυπουργού θα ακύρωνε την απόφασή του να τον θέσει πριν ενάμισι χρόνο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπέκρυπτε σαφώς μεγαλύτερο κόστος, σε μια στιγμή που ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων του «μεσαίου χώρου» που ναι μεν αρχικά πίστεψαν στο «εκσυγχρονιστικό εγχείρημα» του κ. Σημίτη, πλην όμως το 2004 απογοητευμένοι έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Κώστα Καραμανλή.

Εξάλλου, σε όσους υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ σε μια δύσκολη για τη χώρα συγκυρία έχει ανάγκη τη συστράτευση όλων των στελεχών του (του πρώην πρωθυπουργού και της «εκσυγχρονιστικής» του ομάδας), η απάντηση βρίσκεται στην ενεργό πολιτική παρουσία αρκετών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού στη σημερινή ηγετική ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου. Κι αν τελικώς ο κ. Λουκάς Παπαδήμος τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας (όπως ακούγεται εντόνως), ο Γιώργος Παπανδρέου και οι υποστηρικτές του θα έχουν κάθε λόγο να ισχυρίζονται πως «από τη μάχη για την έξοδο της χώρας απ’ την κρίση δεν εξαιρείται κανείς».

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου