ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Το Σαββατοκύριακο στη θέση που βρέθηκε προ μιας εβδομάδας ο Κώστας Καραμανλής θα βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Παραδοσιακά το βήμα της ΔΕΘ προσφέρεται για πολιτική συζήτηση. Για τους πολίτες ωστόσο, αυτό που μετράει είναι να ακούσουν, να κρίνουν και να συγκρίνουν. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί απ’ αυτά που θα δεσμευτεί και θα προτείνει να κάνει. Από την άλλη, η ΝΔ δεν αξιολογείται με βάση αυτά που προτίθεται να κάνει. Κρίνεται με βάση τα όσα έκανε ή δεν έκανε τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.

Το Σαββατοκύριακο στη θέση που βρέθηκε προ μιας εβδομάδας ο Κώστας Καραμανλής θα βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Παραδοσιακά το βήμα της ΔΕΘ προσφέρεται για πολιτική συζήτηση. Και οι πολίτες δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί το αντιλαμβάνονται ως ευκαιρία να διατυπώσουν και να μεταφέρουν απευθείας στον κόσμο τις πολιτικές θέσεις τους. Ενόψει εκλογών έχουν ένα παραπάνω λόγο να το κάνουν κι οι πολίτες να τους ακούσουν με μεγαλύτερη προσοχή.

Την περασμένη βδομάδα, οι πολίτες άκουσαν τον Κώστα Καραμανλή να περιγράφει το οικονομικό του πρόγραμμα. Τις μέρες που ακολούθησαν οι επιτελείς του έδωσαν έμφαση στην οικονομία που για πρώτη φορά ίσως αναδείχθηκε (αντί σκανδάλων και άλλων τινών…) στο πρώτο θέμα της προεκλογικής ατζέντας.

Κάπως έτσι, στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου, η ΝΔ μπήκε «επιθετικά» στο παιχνίδι. Υποστήριξε πως έχει πρόταση για την οικονομία («δυσάρεστη», αλλά «ειλικρινής») και την ίδια στιγμή κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως δεν έχει σχέδιο για την οικονομία, ούτε καν έχει κατανοήσει την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Όλη την περασμένη εβδομάδα ακουγόταν μονότονα το ίδιο επιχείρημα.

Στο ΠΑΣΟΚ έπαιζαν «άμυνα». Και προσπαθούσαν να αντικρούσουν τις επιθέσεις, ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα των αριθμών, φέρνοντας σε εμφανή αδυναμία τα στελέχη της ΝΔ να τα αντικρούσουν. Αντιθέτως, ουδείς, παρά τις επίμονες ερωτήσεις «που θα βρείτε τα λεφτά», ψέλλιζε την παραμικρή κουβέντα για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν αναλάβει την εξουσία.

Η φημολογία – που καλλιεργήθηκε εκούσια ή ακούσια – περί της ύπαρξης ή μη οικονομικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ, επιτρέπει τώρα στο Γιώργο Παπανδρέου να περάσει στην αντεπίθεση. Αν στην ΔΕΘ παρουσιάσει όπως όλα δείχνουν συγκεκριμένη και μετρήσιμη οικονομική πρόταση θα αποδυναμώσει πλήρως την επιχειρηματολογία της ΝΔ. Άλλωστε, η ΝΔ γνώριζε ότι με την τακτική της αναλάμβανε υψηλό ρίσκο. Πλην όμως δεν είχε πολλές επιλογές, δεδομένου ότι από την πρώτη στιγμή η Ιπποκράτους έδειξε που θα υιοθετήσει χαμηλούς τόνους και δεν θα πλειοδοτήσει στην πόλωση.

Για τους πολίτες ωστόσο, αυτό που μετράει είναι να ακούσουν, να κρίνουν και να συγκρίνουν. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί απ’ αυτά που θα δεσμευτεί και θα προτείνει να κάνει. Από την άλλη, η ΝΔ δεν αξιολογείται με βάση αυτά που προτίθεται να κάνει. Κρίνεται με βάση τα όσα έκανε ή δεν έκανε τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου