ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Συνήθως οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα… Κι αν μέχρι σήμερα ο «κανόνας» ήταν η ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή πως τους πολιτικούς τους στέλνει σπίτι τους ο λαός, οι «προσωπικές» αποφάσεις πρώην υπουργών και των δυο μεγάλων κομμάτων να απόσχουν απ’ την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου, αποτελούν σίγουρα τις εξαιρέσεις.

Βέβαια, πλην ελαχίστων περιπτώσεων (εν προκειμένω της κας Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη), η πολιτική αποστρατεία επιβάλλεται, είτε απ’ τη ζωή, είτε απ’ την κάλπη. Οι κ.κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Μιχάλης Λιάπης, Γιώργος Βουλγαράκης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Άκης Τσοχατζόπουλος, Νίκος Χριστοδουλάκης δεν περίμεναν την ετυμηγορία της κάλπης. Επέλεξαν να μείνουν σπίτι, πριν τους στείλει ο λαός.

Καίτοι οι αποφάσεις τους έχουν τον ίδιο κοινό παρονομαστή, ο… αριθμητής διαφέρει. Κι ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα τους κλάσματος είναι διαφορετικό.

Η περίπτωση των «γαλάζιων» αποχωρήσεων σηματοδοτεί το «τέλος εποχής» του Κώστα Καραμανλή. Επιστήθιος συνεργάτης του πρωθυπουργού ο κ. Ρουσόπουλος αποχώρησε πρώτος. Έγκαιρα. Ο πρωθυπουργικός συγγενής πρώτου βαθμού, περίμενε απλώς την κατάλληλη στιγμή και συγκυρία για να επισημοποιήσει την αποχώρησή του. Ουσιαστικά, αυτή είχε συμβεί καιρό πριν. Ο έτερος επιστήθιος συνεργάτης, πρόσκαιρα δελφίνος Γιώργος Βουλγαράκης – κουμπάρος του άλλου επιστήθιου πρωθυπουργικού συνεργάτη – ήταν μέχρι πρότινος «hold on» στο ακουστικό του. Κι όταν στην κλήση του προς το Μέγαρο Μαξίμου άκουσε πως αυτή «προωθείται», κατέβασε το ακουστικό και τα ρολά της πολιτικής του καριέρας.

Μένει να φανεί – στην κάλπη πια – κι η τύχη των υπολοίπων της πρωθυπουργικής σωματοφυλακής (Αλογοσκούφης, Παυλόπουλος, Τσιτουρίδης) για να επιβεβαιωθεί αν ο «νεο-καραμανλισμός» έμεινε από καύσιμο και θα μπορέσει να αντέξει για ένα «δεύτερο γύρο» της «νέας εποχής» – αν υπάρξει…

Η περίπτωση των «πράσινων» αποχωρήσεων σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για το ΠΑΣΟΚ. Αυτή που δεν άρχισε το 2004 με το «Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα», αλλά που ξεκίνησε το 2007 όταν όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει για τον διάδοχο του Κώστα Σημίτη. Η ανατροπή έγινε στην περιβόητη πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να στηθεί κάλπη για να λάβει την εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ ως αρχηγός στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις.

Η αλλαγή ακολούθησε μετά. Αργά και σταθερά ο Γιώργος Παπανδρέου έκοβε ό,τι συνέδεε το δικό του νέο ΠΑΣΟΚ με τη διακυβέρνηση του προκατόχου του, Κώστα Σημίτη. Παπαδόπουλος, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκης ήταν τότε πρωτοκλασάτοι υπουργοί και σήμερα εκτός ψηφοδελτίων. Ο Άκης είναι άλλη ιστορία…

Όπως, άλλη ιστορία είναι αυτή που επιθυμεί να γράψει απ’ εδώ και πέρα ο Γιώργος Παπανδρέου…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου