ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Έγινε πλέον σαφές ότι ο πρωθυπουργός έχει βρει το αναγκαίο άλλοθι για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μένει να αποσαφηνιστεί και το διακύβευμα της κάλπης που θα θέσει στους ψηφοφόρους. Σαφές επίσης είναι πως δεν μπορεί να μην κάνει τίποτα, όπως συστήνουν δημοσίως πρωτοκλασάτα στελέχη. Κι επειδή ο ανασχηματισμός φαντάζει ως “πουκάμισο αδειανό” που σε τίποτα δεν θα μεταβάλει το πολιτικό σκηνικό, η μόνη επιλογή που (του) απομένει είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Διαφορετικά, θα πρέπει να συντάξει προϋπολογισμό σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες και να επωμιστεί επιπλέον πολιτικό κόστος που θα καταβληθεί στο διπλάσιο στις εκλογές της προσεχούς Άνοιξης. Αν τελικώς αποφασίσει να δώσει τη μάχη των εκλογών άμεσα, το “φορτίο” της οικονομικής κρίσης θα μεταφερθεί στο ΠΑΣΟΚ που θα κληθεί να “βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά”, χωρίς να διαθέτει μεγάλα περιθώρια ανοχής απ’ τους πολίτες. Το ίδιο διάστημα ο κ. Καραμανλής θα έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με την “επόμενη μέρα” στο εσωτερικό του κόμματός του. Σε αυτό το πλαίσιο και υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Καραμανλής επιθυμεί να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο, το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει μεγάλη σημασία.

Αν ο κ. Καραμανλής πετύχει μια αξιοπρεπή ήττα, θα συσπειρώσει γύρω του το “καραμανλικό” μπλοκ και θα έχει τη δυνατότητα να επαναδιεκδικήσει την προεδρία και να “εκκαθαρίσει” το κόμμα για ένα “νέο ξεκίνημα” που θα τον επαναφέρει σχετικά γρήγορα στην εξουσία. Αν η ήττα είναι διευρυμένη, ο κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής του χωρίς τη δυνατότητα να υποδείξει ή να επηρεάσει την εκλογή υποψηφίου της αρεσκείας του.

Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που δεν θα αποφύγει τη μάχη των εκλογών, στο χέρι του είναι μόνο ο χρόνος που θα τη διεξάγει. Στο αμέσως προσεχές διάστημα και προτού έρθει η ώρα σύνταξης του προϋπολογισμού, ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να οργανώσει την προεκλογική του καμπάνια με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όπως όλα δείχνουν η στρατηγική του θα είναι να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνο για την πρόκληση εκλογών και θα αναζητήσει τα επιχειρήματα για να πείσει τους πολίτες. Η επίκληση της “θεσμικότητας” ή “αντισυνταγματικότητας” της θέσης του ΠΑΣΟΚ για την προεδρική εκλογή, θα είναι ένα απ’ αυτά. Η επίκληση των δυσκολιών που θα προκαλέσει στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία η εκλογική αναμέτρηση, άλλο ένα. Όλα αυτά όμως συνιστούν το άλλοθι το εκλογών, το διακύβευμα αναζητείται.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου