ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟ… ΘΕΤΙΚΟ ΑΝΕΛΠΙΣΤΟ;

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Οι πολίτες και κυρίως η αγορά αναμένουν την τελική απόφαση του πρωθυπουργού. Θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές; Θα προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του; Θα κάνει ανασχηματισμό και μετά θα αναγγείλει εκλογές; Ή τελικώς δεν θα κάνει τίποτα; Είναι σαφές ότι η επιλογή του κ. Κώστα Καραμανλή συναρτάται με το στόχο που θα θελήσει να εξυπηρετήσει κι ο οποίος αφορά ως επί το πλείστον την “επόμενη μέρα” στη ΝΔ και το πολιτικό μέλλον του. 

Στην περίπτωση που ο κ. Καραμανλή επιλέξει τελικώς να μην κάνει τίποτα, ο κίνδυνος της συντριβής στις αναπόφευκτες – δεδομένης της στάσης του ΠΑΣΟΚ στην προεδρική εκλογή – εκλογές της προσεχούς Άνοιξης, είναι μεγάλος. Όσο δεν προδιαγράφονται προοπτικές ανάκαμψης του κυβερνώντος κόμματος, το πιθανότερο είναι πως με την παραμονή της στην εξουσία, η κυβέρνηση Καραμανλή θα συνεχίζει να εισπράττει δυσαρέσκεια – γεγονός που θα καταγραφεί ευκρινώς στην κάλπη με μεγάλη νίκη και αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.

Ως εκ τούτου, ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να μεριμνήσει, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες πρόκλησης του “θετικού ανέλπιστου” που θα αποτρέψει την κατάληξη των σημερινών δυσάρεστων προβλέψεων. Στο πλαίσιο αυτό, ένας δομικός ανασχηματισμός θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει θετικά. Πλην όμως κίνδυνοι περαιτέρω αποσυσπείρωσης των οπαδών του κόμματος και διεύρυνσης της εσωστρέφειας, εγκυμονούν, καθώς θα υπάρξουν δυσαρεστημένοι και “ευνοούμενοι”. Και πως μπορεί να γίνει δομικός ανασχηματισμός αν παραμείνουν στις θέσεις τους κορυφαίοι υπουργοί; Και πως δεν θα μείνουν δυσαρεστημένοι αν τελικώς ανασχηματιστούν δομικά απ’ τον πρωθυπουργό;

Με σχεδόν “καμένο” το χαρτί του δομικού ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός μπορεί να επιλέξει τελικά την μετριοπαθέστερη λύση ενός περιορισμένου ανασχηματισμού με τη – σχεδόν βέβαιη – απομάκρυνση των δυο εναπομεινάντων συνεργατών του, των κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου και Ευάγγελου Αντώναρου. Ειδικά, για τον υπερ-υπουργό Εσωτερικών, θα είναι ο τέταρτος “άνθρωπος” του προέδρου που θα οδηγηθεί στην έξοδο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κύρος του κ. Καραμανλή.

Ίσως λοιπόν η επιλογή των πρόωρων εκλογών να φαντάζει το λιγότερο κακό για τον πρωθυπουργό. Σε συνδυασμό με ένα δομικό ανασχηματισμό (όπου θα παρουσιάσει τη νέα ηγετική ομάδα) και μια προεκλογική καμπάνια που να στηρίζεται στο προσωπικό του εκτόπισμα, ο κ. Καραμανλής θα έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών με ευνοϊκότερους όρους, είτε κερδίζοντας και παραμένοντας στην εξουσία, είτε χάνοντας αξιοπρεπώς και παραμένοντας στην ηγεσία του κόμματος. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι διαθέτει νέα ηγετική ομάδα και ο ίδιος έχει πλέον διάθεση να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου