ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ… ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ 

 

Είναι κάποιες φορές που το συμπάν συνωμοτεί για το καλό σου. Που όλα λες και συμβαίνουν για να ικανοποιήσουν το στόχο σου. Η αδυναμία της κυβέρνησης να αποτρέψει το προαναγγελθέν (κατά την «επιστολή – SOS» των δημάρχων των περιοχών που τελικώς επλήγησαν) τραγικό συμβάν των φετινών πυρκαγιών, σε συνδυασμό με την εγγενή αδυναμία των μικρών κομμάτων της Αριστεράς και της Οικολογίας να σταθούν στο ύψος των πολιτικών περιστάσεων, ανοίγει το δρόμο της αυτοδυναμίας στο ΠΑΣΟΚ.

Ίσως αυτός να είναι κι ο λόγος που δημιουργεί την πολυτέλεια στο ΠΑΣΟΚ να μην κάνει «μικροπολιτική» πάνω στα αποκαΐδια και να εμφανίζεται ως «υπεύθυνη» πολιτική δύναμη. Πλην όμως η μοιρολατρία και η… αστρολογία δεν είναι πανάκεια. Όπως σημείωναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Που με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο η… θεία ώθηση, χρειάζεται κι εσύ να κάνεις κάτι.

 

Και το ΠΑΣΟΚ έκανε αυτό που όφειλε. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση που σύμφωνα με το διεθνή Τύπο «δεν διδάχθηκε τίποτα απ’ το 2007», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμαθε απ’ τα λάθη του. Σε αντίθεση με το 2007 ουδείς είδε τον Γιώργο Παπανδρέου να σπεύδει στον τόπο της τραγωδίας για να δηλώσει παρών. Μόλις μια παρουσία σε δυο μέτωπα για να εκφράσει τη συμπαράστασή του σε όσους δοκιμάζονται απ’ τη φωτιά κι αυτό ήταν όλο. Παράλληλα, στα τηλεοπτικά παράθυρα οι περισσότεροι εμφανίστηκαν ψύχραιμοι με τον γνωστό «αντιπολιτευτικό οίστρο» σε εμφανή καταστολή.

 

Η αυτοσυγκράτηση εξηγείται λογικά. Οι δικομματικές κοκορομαχίες την ώρα που ο χειμώνας προβλέπεται γενικά δύσκολος είναι η πλέον ακατάλληλη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι πολιτικοί στους πολίτες που φοβούνται την οικονομία, τη γρίπη και τις πλημμύρες. Από την άλλη όταν ο αντίπαλος έχει ήδη αυτοπυροβοληθεί και χαροπαλεύει το να επιδιώξεις να του δώσεις τη χαριστική βολή μοιάζει – και είναι – πράξη αποτρόπαια και καταδικαστέα.  

 

Κάπως έτσι το ΠΑΣΟΚ περιμένει. Και παρ’ ότι οι δημοσκοπήσεις αύριο θα καταγράφουν σαφές προβάδισμα, στην Ιπποκράτους μετρούν τα λόγια τους. Ακόμα και το αυτονόητο και πάγιο αίτημα περί εκλογών δεν εκστομίζεται. Άλλωστε, θα ήταν και περιττό. Εκλογές μύρισαν. Ο Κώστας Καραμανλής δεν φαίνεται να έχει άλλη επιλογή. Δεν χρειάζεται να του δοθεί η αφορμή να χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ ως άλλοθι.

 

Κι επειδή τακτική που κερδίζει δεν αλλάζει, όπως στις Ευρωεκλογές έτσι και στις επικείμενες εθνικές, το ΠΑΣΟΚ θα πορευτεί με το προσωπείο της μετριοπάθειας, κοιτώντας αδιάφορα το γάντι της τεχνητής όξυνσης που καθημερινά πετά το επιτελείο του Μαξίμου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου