ΧΩΡΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΗ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση Καραμανλή κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός βίωσε ένα ισχυρό σοκ. Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια πολιτικής κυριαρχίας οι δημοσκοπήσεις έδειξαν για πρώτη φορά πως η πλάστιγγα μπορεί και να γύρει υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Τα αρνητικά μηνύματα είχαν από νωρίς αρχίσει να αποστέλλονται σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, όμως ουδείς τολμούσε να τα παραλάβει. Στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο επικρατούσε κλίμα ευδαιμονίας.

Κάπως έτσι ο πρωθυπουργός ανέβηκε χαλαρός στη ΔΕΘ, σίγουρος πως το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που στο μεταξύ έπαιρνε διαστάσεις, ήταν άλλος ένας κάβος που εύκολα θα μπορούσε να ξεπεράσει. Για αυτό και δεν μερίμνησε να πάρει τις αναγκαίες αποστάσεις από τρεις κορυφαίους υπουργούς και στενούς συνεργάτες τους που στο μεταξύ, για διαφορετικούς λόγους, είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής. Απτόητος ακολούθησε την τακτική στήριξης τους που μέχρι τότε είχε λάβει διαστάσεις μύθου στη λογική ότι ο Καραμανλής ανήκει στους ηγέτες που «δεν αδειάζουν με ευκολία τους ανθρώπους του».

Η πραγματικότητα έδειξε πως είχε υπολογίσει λάθος. Λίγες μέρες μετά τη ΔΕΘ αναγκάστηκε να αποπέμψει τον Γιώργο Βουλγαράκη, ενώ την ίδια τύχη είχαν λίγους μήνες αργότερα τόσο ο Γιώργος Αλογοσκούφης, όσο κι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Οι κορυφαίοι αυτοί υπουργοί που μέχρι τότε αποτελούσαν την πολιτική σωματοφυλακή του βρίσκονται παροπλισμένοι εκτός πολιτικού παιχνιδιού.

Ο έτερος της ομάδας Προκόπης Παυλόπουλος μέχρι τότε ήταν στο απυρόβλητο. Ο τελευταίος ίσως εκ των «έμπιστων» του προέδρου είδε εαυτόν αισθητά ενισχυμένο να συγκεντρώνει εξουσίες που ουδέποτε στην Ιστορία διατέθηκαν σε υπουργό. Σήμερα, είναι ο «υπερ-υπουργός» που δέχεται την πίεση της κριτικής. Μαζί με τις πρόσφατες πυρκαγιές που δεν κατάφερε να αποτρέψει, τού χρεώνονται και τα «Δεκεμβριανά».

Αν λοιπόν σήμερα υπάρχει ένας λόγος για να προβεί ο πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό, θα είναι μόνο για να απομακρύνει ή να υποβαθμίσει τον τελευταίο του πολιτικό σωματοφύλακα. Κι αυτό γιατί ουδείς άλλος εκ των κορυφαίων είναι δέον να ανασχηματισθεί. Ο Γιώργος Σουφλιάς καλά κρατεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Για τη Ντόρα Μπακογιάννη δεν υπάρχει άλλο υπουργείο στο ύψος της. Τον Αντώνη Σαμαρά δεν μπορεί να τον πριμοδότησε άλλο χωρίς να ρισκάρει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν μπορεί να αλλάξει πόστο εν μέσω της μάχης κατά τη γρίπης και το οικονομικό επιτελείο μετράει μόλις λίγους μήνες ζωής.

Συνεπώς, αν ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να είναι δομικός, ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αντιστροφής του κλίματος, ποια άλλη επιλογή απομένει στον Κώστα Καραμανλή;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου