ΗΓΕΤΕΣ ΜΕ… ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κινδύνεψε να χάσει το δάκτυλο του, επιχειρώντας με περίτεχνη (συνηθισμένη για τους επαγγελματίες) κίνηση επαναφοράς της αλυσίδας του ποδηλάτου του, αρκετοί ήταν εκείνοι που τον χλεύασαν. Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες δεν συνηθίζουν να βλέπουν τους πολιτικούς τους αθλούμενους. Μάλλον, τους προτιμούν πιο γλεντζέδες. Να τρώνε σε ταβέρνες και σουβλατζίδικα. Να (τα) πίνουν σε μπαράκια. Να ρίχνουν καμιά ζεϊμπεκιά ή να πιάνουν το μικρόφωνο και να τραγουδούν Καζαντζίδη. Είναι σαφές ότι ο μέσος Έλληνας προτιμά τροφές με πολλά λιπαρά, αντί της προσεγμένης διατροφής, πόσο μάλλον άνοστες και αυστηρές δίαιτες.

Κάποια στιγμή βέβαια διαπιστώνει (αν δεν είναι πλέον πολύ αργά…) πως το πολύ φαΐ, οι “χαλαροί” ρυθμοί, η έλλειψη εξάσκησης και (αυτο)πειθαρχίας έχουν σκληρό αντίτιμο. Πως η υψηλή χοληστερίνη και τα πολλά τριγλυκερίδια δεν είναι ούτε μαγκιά, ούτε εξυπνάδα. Αναγκαστικά, πλέον, επιλέγει αυστηρή δίαιτα και εξάσκηση. Κι ας κινδυνεύει να θεωρηθεί “ξενέρωτος” ή να σωριαστεί στο έδαφος απ’ το ποδήλατο. Όλα έχουν ένα τίμημα. Αρκεί να επιλέξεις ποιο απ’ όλα θα πληρώσεις.

Αμέσως μετά την εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ, ο φωτογραφικός φακός αποθανάτισε (όλως τυχαίως…;) το ημίγυμνο κορμί του Μπαράκ Ομπάμα. Οι Αμερικανοί είδαν τους καλογυμνασμένους κοιλιακούς του νέου τους ηγέτη και μάλλον το θέαμα δεν τους χάλασε καθόλου. Πόσο μάλλον ότι τον βλέπουν σε φόρμα να ρίχνει τα σουτάκια του σε κάποια μπασκέτα. 

Τις τελευταίες μέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν (επαν)εμφανίζεται ημίγυμνος να επιδεικνύει το καλογυμνασμένο κορμί του και να επιδίδεται σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Ρίγη συγκίνησης καταλαμβάνει τον ρωσικό γυναικείο πληθυσμό που σύμφωνα με τα (ελεγχόμενα απ’ τον Πούτιν) ΜΜΕ προτρέπουν συζύγους και συντρόφους να μοιάσουν στον ηγέτη. Ουδέποτε βέβαια, οι Ρώσοι ήταν ράθυμοι. Αντιθέτως, η αθλητική κουλτούρα είναι καλλιεργημένη απ’ τα παιδικά τους χρόνια. Οπότε τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Μάλλον, το όλο θέμα είναι ένα επικοινωνιακό τρικ για να θέσει εκ νέου τον Πούτιν σε προεδρική τροχιά…

Προ ημερών, ο Νικολά Σαρκοζί πλήρωσε το τίμημα της υπερδραστηριότητας του. Κάνοντας τζόκινγκ στο πάρκο των Βερσαλλιών βρέθηκε λιπόθυμος στο έδαφος. Οι γιατροί του συνέστησαν ξεκούραση. Αλλά θεωρείται αβέβαιο αν ο Γάλλος πρόεδρος θα ακολουθήσει τις συστάσεις τους. Το πολιτικό του αισθητήριο τού υποδεικνύει να παραμείνει ενεργός και δραστήριος σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, οι Γάλλοι δεν εξέλεξαν Πρόεδρο που να κάθεται αραχτός και να κυβερνά με ατάκες του καφενείου. Εξέλεξαν πρόεδρο που τρέχει γενικώς, ακόμα και πίσω απ’ τον ποδόγυρο. Αν μάλιστα το τρέξιμο αποφέρει ως τρόπαιο μια Κάρλα Μπρούνι, ακόμα καλύτερα. Τουλάχιστον έτσι ουδείς πλήττει. Ούτε ο Πρόεδρος, ούτε οι Γάλλοι που παρακολουθούν τα καμώματά του.

Στην Ελλάδα, τέτοιου είδους… ήθη και έθιμα ακόμα ξενίζουν. Μέχρι πρότινος, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι γυναίκες έμεναν σπίτι απατημένες να περιμένουν το γλεντζέ σύζυγο να επιστρέψει από άλλο ένα φαγοπότι με φίλους. Κι αυτός όλο καμάρι να επιδεικνύει τα παραπανίσια κιλά του, ως άλλη μια απόδειξη καλοπέρασης και (παρεξηγημένης) γοητείας. Μέχρι πρότινος. Γιατί από ένα σημείο καμπής και μετά η απατημένη σύζυγος (ή λαός…) αποφασίζει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Αιτείται διαζυγίου, εγκαταλείπει τον ακαμάτη σύζυγο (ή ηγέτη) κι εκείνος μόνος πλέον και αβοήθητος οδηγείται είτε στο νοσοκομείο, είτε σπίτι του…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου