Πως ο Αλέξης Τσίπρας κάνει αντιπολίτευση στην πανδημία

Ο Τάσος Παπαδόπουλος εστιάζει στον τρόπο που ο Αλέξης Τσίπρας κάνει αντιπολίτευση στην πανδημία. Εντοπίζει τα τέσσερα επίμαχα ζητήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προσθήκη ΜΕΘ, λειτουργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, άνοιγμα οικονομίας το καλοκαίρι και υπουργό κοινής αποδοχής και δίνει τις απαντήσεις. new deal

Μοίρασε το

Ο Τάσος Παπαδόπουλος εστιάζει στον τρόπο που ο Αλέξης Τσίπρας κάνει αντιπολίτευση στην πανδημία. Εντοπίζει τα τέσσερα επίμαχα ζητήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προσθήκη ΜΕΘ, λειτουργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, άνοιγμα οικονομίας το καλοκαίρι και υπουργό κοινής αποδοχής και δίνει τις απαντήσεις.


Τα κεφάλια μέσα και πάλι για δεύτερη φορά. Μας είπαν για τρεις εβδομάδες. Αλλά κατά τα φαινόμενα η καραντίνα θα επεκταθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Κάποιοι αντιδρούν και κάνουν διαδηλώσεις κατά των μέτρων.

Όμως, όταν οι αρμόδιοι φορείς και τα επιτελεία των γιατρών λένε ότι ήταν το μόνο ενδεδειγμένο μέτρο για να αποτραπούν τα χειρότερα, δεν θα πρέπει να βγαίνει ο κάθε άσχετος να λέει το κοντό του και το μακρύ του.

Στον πολιτικό στίβο βλέπουμε ένα ομαδικό πυρ να εκτοξεύεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έπραξε τα δέοντα, προκειμένου να αποτρέψει το νέο lockdown.

Για να δούμε λοιπόν με μια σχετική ψυχραιμία τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, τις πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης.

Προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Θέμα πρώτο στην αντιπαράθεση, οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από την εποχή του πρώτου κύματος της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο, έχει ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με 6.800 γιατρούς και νοσηλευτές. Ο Σύριζα την κατηγορεί ότι δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

Το ερώτημα που τίθεται στην περίπτωση αυτή, είναι αν με δεδομένες τις επιτακτικές ανάγκες, που δημιούργησε το τσουνάμι της πανδημίας, ήταν δυνατόν να γίνουν προσλήψεις μονίμων. Οι διαδικασίες αυτές των προκηρύξεων είναι χρονοβόρες. Δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Προσθήκη ΜΕΘ

Η δεύτερη εγκληματική αδράνεια κατά Τσίπρα της κυβέρνησης, ήταν ότι δεν μερίμνησε για την προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

Όμως, οι 550 ΜΕΘ που βρήκε στο σύστημα υγείας η παρούσα κυβέρνηση, έγιναν ήδη χίλιες. Με προοπτική στους επόμενους 3-4 μήνες να φτάσουν τις 1.200 που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Την ίδια στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι το σύστημα υγείας της χώρας της, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες Γηραιάς Ηπείρου. Υπό αυτήν έννοια οι αιτιάσεις του κ. Τσίπρα μοιάζουν με αντιπολιτευτικές κορώνες. Απευθύνεται στους οπαδούς του κόμματος του, για να τους κρατήσουν ζεστούς. Δεν απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας.

Άνοιγμα της οικονομίας

Σε ότι αφορά στα μέτρα, ποια και πότε αυτά παίρνονται, και ποιους αφορούν. Σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το καθολικό lockdown του περασμένου Μαρτίου, άνοιξε σταδιακά η οικονομία, με την ελπίδα ότι ο ιός θα περιοριστεί στη διάρκεια των θερινών μηνών.

Αυτό συνέβη και παρά τα σποραδικά κρούσματα από τις αφίξεις, κυρίως στα χερσαία σύνορα της χώρας. Δεν υπήρξε στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έξαρση της επιδημίας. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών και το κυριότερο να πάρει μπρος, η εν αναστολή διατελούσα οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας, στη σχετική διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε σε δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες. Όμως, ήδη τα τεστ καθημερινά έχουν φτάσει τις 30.000. Είναι άραγε ικανό αυτό το δείγμα, προκειμένου να αποδοθεί με ακρίβεια το υγειονομικό αποτύπωμα της χώρας;

Την απάντηση και σε ότι αφορά το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορούν να την δώσουν μόνο οι λοιμωξιολόγοι. Άλλωστε η πανδημία και η αντιμετώπιση της δεν είναι θέμα πολιτικής ή δημοσιογραφικής εκτίμησης.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σε ότι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θέμα που έθεσε και σε ερώτηση του προς τον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας. Στα χρόνια της διακυβέρνησης Σύριζα, δεν αγοράστηκε ούτε ένα λεωφορείο ή τρόλεϊ.

Ταυτόχρονα πολλοί συρμοί του Μετρό στην ίδια περίοδο είχαν ακινητοποιηθεί λόγω βλαβών και έλλειψης ανταλλακτικών.

Σε ό,τι αφορά στα περίφημα 200 λεωφορεία που θέλουν μικροεπισκευές προκειμένου να βγουν στους δρόμους και σε αυτό το θέμα δεν μας είπε, γιατί δεν έκαναν ανάλογες προμήθειες ανταλλακτικών στο παρελθόν, ώστε να υπάρξει η έγκαιρη επιδιόρθωσή τους.

Υπάρχουν στο χώρο στάθμευσης του Ρέντη, τέσσερα διώροφα λεωφορεία, αχρησιμοποίητα μέχρι σήμερα, που θα μπορούσαν να κάνουν για παράδειγμα το δρομολόγιο του αεροδρομίου αντί να μένουν εκεί και να σκουριάζουν χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για την ένταξή τους στις αστικές συγκοινωνίες.

Σχολεία και υπουργός κοινής αποδοχής

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των  σχολείων, τα αιτήματα του τύπου βάρδιες πρωί – απόγευμα δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες ζωής, μια και η μεγαλύτερη  πλειοψηφία των γυναικών σήμερα εργάζεται. Μια τέτοια απόφαση θα  δημιουργούσε πρόβλημα φύλαξης των παιδιών, που θα έπρεπε να μένουν το πρωί στο σπίτι.

Ζητήθηκε τέλος από τον Αλέξη Τσίπρα Συμβούλιο Αρχηγών για το θέμα της πανδημίας και διορισμός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.

Δεν μας απαντάει όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί για το κρίσιμο Εθνικό θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν συνεκάλεσε Συμβούλιο Αρχηγών. Και γιατί δεν δημοσιοποιεί τα πρακτικά του υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο πέρασε η εν λόγω συμφωνία.

Δεν μπορεί λοιπόν να απαιτεί την δημοσιοποίηση των αποφάσεων των λοιμωξιολόγων και να μην λέει κουβέντα για το υπουργικό των Πρεσπών.

Στη συνέντευξή του ο Α. Τσίπρας δεν επανέλαβε το αίτημα επίταξης των ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, που μετ’ επιτάσεως ζητάει το ΚΚΕ. Η επίταξη, που παραπέμπει σε πολεμικές περιόδους, σημαίνει χρήση χωρίς αποζημίωση. Στην πράξη οδηγεί στην κρατικοποίηση. Κάτι τέτοιο σημαίνει ένα ακόμη σοβαρό χτύπημα στην ιδιωτική  οικονομία. Αυτές είναι παλιές και ξεπερασμένες απόψεις, που κατέρρευσαν στην πράξη το 1980.

Λάθος ο εφησυχασμός

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκανε λάθη στο θέμα της πανδημίας; Ο ίδιος το παραδέχθηκε στην συνέντευξή του, λέγοντας ότι εφησυχάσαμε. Τι θα μπορούσε να έχει γίνει ώστε να αποτραπεί ένα δεύτερο lockdown;

Την πιο ασφαλή απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι λοιμoξιολόγοι. Και όχι οι κάθε λογής μαθητευόμενοι μάγοι της πολιτικής και της κομματικά στρατευμένης παραδημοσιογραφίας. Ας ελπίσουμε ότι επιτέλους οι κάθε λογής ψεκασμένοι θα πειθαρχήσουν στα μέτρα προκειμένου να κάνουμε Χριστούγεννα χαλαρότερα…

Υ.Γ. Το λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην συνέντευξη που έδωσε, ήταν ότι αποκαλούσε, στον δημόσιο λόγο του, τον Καθηγητή – Επικεφαλής της Επιτροπής, και διακεκριμένο λοιμoξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, με το μικρό του όνομα. Ήταν κίτρινη κάρτα γι’ αυτόν και δεν συνάδει, με την εν γένει αστική του συμπεριφορά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου