ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

Μοίρασε το

Η 11η Μαΐου υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι μια σημαδιακή και λυτρωτική ημερομηνία, υπό την έννοια ότι το Eurogroup θα ενέκρινε την τελική συμφωνία με τη χώρα μας.
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σοβαρή πρόοδος στις διαβουλεύσεις μεταξύ των κλιμακίων που διεξάγουν τη διαπραγμάτευση, κυρίως στην ομάδα των Βρυξελλών, πρόοδο την οποία παραδέχονται πλέον σχεδόν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Υπάρχει βεβαίως σημαντική απόσταση που πρέπει να διανυθεί ακόμη και πολλά αγκάθια να αντιμετωπιστούν, με κυριότερα τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το πλεόνασμα και τα φορολογικά.
Ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μίλησε για θετικά μηνύματα, έδειξε όμως ξεκάθαρα ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος για να κλείσει το «deal». Τα ίδια ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονταν και από το άλλοτε άκαμπτο Βερολίνο, που έχει αρχίσει να βλέπει με μεγαλύτερη κατανόηση τις ελληνικές θέσεις, χωρίς πάντως να έχει πειστεί στο απόλυτο για τις ελληνικές προτάσεις.
«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει για να πετύχει έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους», δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της ελληνικής πλευράς και ανάγοντας τη δυνατότητα επίτευξης λύσης όχι σε τεχνικό θέμα αλλά σε ζήτημα πολιτικής βούλησης.

 

[quote text_size=”small”]

Διότι ναι μεν καλή είναι η αριθμητική, όντως οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, που λέει η παροιμία, αλλά να μην ξεχνάμε και την πολιτική ουσία.

[/quote]
Τα πολιτικά προβλήματα επιλύονται με πολιτικό τρόπο και με το βλέμμα στραμμένο στους ανθρώπους. Οι αριθμοί έπονται (δυστυχώς οι ελίτ και οι τεχνοκράτες θέλουν πάντοτε να προηγούνται…). Είδαμε εξάλλου τα αποτελέσματα των επιλογών των υποτιθέμενων σωτήρων και μαθητευόμενων μάγων τα προηγούμενα χρόνια.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ο περιβόητος έντιμος συμβιβασμός να μην αργήσει άλλο να επιτευχθεί και να βασιστεί στην κατάλληλη αναλογία, από τη μια, διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και από την άλλη, ισχυρών δόσεων ανάπτυξης και παροχής ρευστότητας για τον σταδιακό απεγκλωβισμό από την ύφεση και τη λιτότητα που μας έχουν καθηλώσει όλους.
Και επειδή το Σάββατο γιορτάστηκε η ημέρα της Ευρώπης, τα διλήμματα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθίστανται περισσότερο επιτακτικά από ποτέ.
Θα επιστρέψει επιτέλους η Ευρώπη στις θεμελιώδεις αξίες της; Την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη; Θα κλείσει την εκκρεμότητα του ελληνικού ζητήματος με βάση τις παραπάνω αρχές; Θα σεβαστεί την επιθυμία και την ετυμηγορία των λαών που την απαρτίζουν, ιδίως του ελληνικού λαού, του οποίου η εντολή είναι νωπή και ηχηρή;
Ή θα δολοφονήσει τη Δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε και ταυτόχρονα θα γκρεμίσει συνολικά την ήδη καταρρακωμένη υπόσταση ευρωπαϊκής οικογένειας;
Οι απαντήσεις αναμένονται σχετικά σύντομα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου