Έξοδος από τα Μνημόνια Η Ελλάδα μπορεί…

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Η έξοδος από τα Μνημόνια ήρθε με την οικονομική δραστηριότητα έχει ανακάμψει το 2017, όπου η χώρα κατέγραψε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανοδικού ΑΕΠ για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια. new deal Guardian Greece Exits Austerity

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Η έξοδος από τα Μνημόνια ήρθε μετην οικονομική δραστηριότητα έχει ανακάμψει το 2017, όπουη χώρα κατέγραψε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανοδικού ΑΕΠγια πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια.


Η Ελλάδα κατάφερε με συστηματικές και επίπονες προσπάθειες να απαλλαγεί από τη «τυπική» παρακολούθηση των δανειστών. Έχει την ευκαιρία να χαράξει τη δική της πορεία.

Ρεαλιστικά και με βήματα προσεκτικά είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αποδείξει ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες.

Έξοδος από τα Μνημόνια. Η Ελλάδα μπορεί

Η πατρίδα μας έχει αποδείξει περίτρανα ότι και θέλει και μπορεί. Όλα τα πολιτικά κόμματα καλούνται να ξεπεράσουν αγκυλώσεις και κομματικά τεχνάσματα. Να συνδράμουν στην οικοδόμηση της «ελεύθερης»και «ευρωπαϊκής» Ελλάδας.

Οι προκλήσειςολοένα και αυξάνονταιαπό τη γείτονα χώρα, που ήδη έχει μπει σε οικονομική ύφεση και οδηγείται και πάλι στα «δίχτυα» του Δ.Ν.Τ. Η οικονομική ανασύνταξη απαιτεί προσήλωση και προγραμματισμό. Και οι διεθνείς σχέσειςοφείλουν να είναι στη κορυφή των προτεραιοτήτων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ορίσει τους άξονες δράσης της. Όμως τα απρόβλεπταγεγονότα δεν της το επιτρέπουν.

Οι πολίτεςπαρακολουθούντα γεγονότα με σκεπτικισμό. Αναμένουν κοινέςπολιτικές πρωτοβουλίεςαπό τα κόμματα του κοινοβουλίου.

ΑΕΠ σε ανοδική τροχιά

Μετά από δύο χρόνια στασιμότητας, το 2015 και το 2016, η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε το 2017. Η Ελλάδα καταγράφειτέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανοδικού ΑΕΠγια πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε τελικά το 2017 κατά 1,3%, λόγω εξαγωγικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων. Φέτος, ο τουρισμός και οι εξαγωγές αναμένεται να παραμείνουν οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης.Η ποιοτική διάσταση του τουρισμού έχει αφεθεί στη τύχη της. Και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τουρισμού πανηγυρίζει για τα ποσοτικά της μεγέθη. Απαιτείται σοβαρότητα και «βλέμμα» στο μέλλον.

Περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το 2017. Μειώθηκε η ανεργία κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Οσυστηματικός έλεγχος της αγοράς εργασίας και η προστασία του εργατικού δυναμικού, κυρίως στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πρέπει να αποτελέσει βασικό άξονα ενασχόλησης του υπουργείου εργασίας.

Ο εργαζόμενος να αισθάνεται ασφαλής και να μπορεί να είναι παραγωγικός χωρίς απειλές και παρεμβάσεις.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές να είναι κοστολογημένες. Να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού.

Το ζήτημα των μακροχρόνιων προοπτικών ανάπτυξης είναι σοβαρότατο. Τόσο σε όρους σταθεροποίησης της κατάστασης για τα νοικοκυριά. Όσο και σε όρους μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους.

Τα εξειδικευμέναστελέχη της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπήςπαραμένουν προσηλωμένα στη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εργάζονται με υπόθεση αύξησης του ΑΕΠ με ετήσιο ρυθμό 1,25% μακροπρόθεσμα.

Η επιστροφή της πατρίδας μαςστις αγορές από την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γίνει με ομαλότρόπο. Χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις. Απαιτείται το μαξιλάρι ρευστότηταςπουθα προέλθει, όχι μόνο με τα χρήματα από τις εκδόσεις τίτλων, αλλά και από πληρωμές του ESM που αναμένονται.

Η Ελλάδα της Ευρώπης διεκδικεί και πετυχαίνει τους στόχους της. Απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Μπήκαμε σε άλλη εποχή με πολλές προκλήσεις και δυνατές συμμαχίες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου