ΩΡΑ ΤΣΙΠΡΑ

Μοίρασε το

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως “παίρνει πάνω του” την υπόθεση να κλείσει η συμφωνία και με τις πρόσφατες του κινήσεις, με κορυφαία τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ, επιχειρεί να ανοίξει και πάλι το παράθυρο συνεννόησης που πήγε να ανοίξει στην κατ’ ιδίαν επαφή που είχαν την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Την κυβερνητική βούληση για την άμεση επίλυση της εκκρεμότητας με τους εταίρους δείχνει εξάλλου και η επισήμανση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη για συμφωνία μέσα στον Μάιο, “αν όχι έως το τέλος Απριλίου”, καθώς όπως πολύ σωστά εκτιμά “η αβεβαιότητα δεν ωφελεί κανέναν”.
Πάντως, ας μη γελιόμαστε… Το σκηνικό εξακολουθεί να είναι εχθρικό. Το μαρτυρούν άλλωστε όσα συνέβησαν στη Ρίγα της Λετονίας, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, γκρεμίζοντας τις έστω λιγοστές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

[quote text_size=”small”]

Το μήνυμα εκ μέρους των δανειστών ήταν ότι τα δείγματα γραφής μέχρι στιγμής δε θεωρούνται επαρκή για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Οπότε το μαρτύριο της σταγόνας αναμένεται να συνεχιστεί…

[/quote]

Το ερώτημα είναι μέχρι πότε και με ποιο όφελος; Διότι, αν ο κοινός στόχος είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, τότε οι εμμονές και οι στενόμυαλες νοοτροπίες θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Εκτιμούμε ότι πλέον έφτασε η ώρα των προωθητικών αποφάσεων, της καλής θέλησης και του ψυχρού ρεαλισμού για όλες τις πλευρές που θα μας βγάλει από την επιζήμια στασιμότητα.

Οι διαφορές είναι για να γεφυρώνονται και οι διαφωνίες για να επιλύονται. Ο ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος, με προτάσεις που να μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημαγμένη από τις λιτότητα και τις περικοπές χώρα μας, πρέπει να επιταχυνθεί και να καταλήξει το συντομότερο σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που συμφέρει και την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η συγκυρία είναι κρίσιμη και όσοι ονειρεύονται αδιέξοδα και ηρωισμούς -ένθεν κακείθεν- θα ήταν χρήσιμο είτε να αυτοσυγκρατηθούν είτε να παραμερίσουν.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσαν την Κυριακή ένα σαφές στίγμα των προθέσεών τους, δημιουργώντας την αισιόδοξη αίσθηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια αίσια έκβαση στη διαπραγμάτευση για την ενδιάμεση συμφωνία. Θα ήταν κρίμα να χαθεί η ευκαιρία…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου