ΩΡΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Μοίρασε το

Eξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες κοινής αποδοχής και τεχνοκράτες ευρείας απήχησης θα αποτελέσουν τα ισχυρά χαρτιά του πρωθυπουργού στον επί θύραις ανασχηματισμό.

Ως τελευταία ευκαιρία να σωθεί η παρτίδα για την κυβέρνηση και τη χώρα, Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές και ασυνήθιστες αλλαγές για τα πολιτικά ήθη της Ελλάδας, ανακοινώνοντας το αμέσως επόμενο διάστημα τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης – «ουράνιο τόξο».

Η οριακή κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η οικονομία και η εμφανής αδυναμία του υπάρχοντος Υπουργικού Συμβουλίου να διαχειριστεί τις τύχες της με τολμηρό τρόπο, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας επώδυνες αλλά ταυτόχρονα απολύτως αναγκαίες αποφάσεις ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση που συνεχίζει να απειλεί, οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου στη λύση μιας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και σωτηρίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι πολυσυλλεκτικό, πολυτασικό και πολύχρωμο. Θα περιλαμβάνει δηλαδή πρόσωπα ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης από όλο το κομματικό φάσμα και οπωσδήποτε εκτός ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη που βρίσκονται εκτός πολιτικής, τους λεγόμενους τεχνοκράτες, οι οποίοι προέρχονται από το χώρο της οικονομίας, των επιχειρήσεων ή των τραπεζών. Μοναδική προϋπόθεση για τους πρόθυμους να λάβουν μέρος είναι η συμφωνία στο πλαίσιο και τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, που έχουν συνδιαμορφωθεί με τους δανειστές.

Με απόλυτη διαύγεια και σαφήνεια για τις προθέσεις του τοποθετήθηκε την Πέμπτη ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο που ενέκρινε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και προανήγγειλε τον ανασχηματισμό νέου τύπου. «Αναλαμβάνουμε  πλήρως τις ευθύνες μας και δεν κρυβόμαστε απ’ αυτές», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Έχω τονίσει ακόμα ότι, σε καίριους τομείς θα αξιοποιήσουμε πρόσωπα χωρίς κανένα κομματικό περιορισμό αλλά με γνώμονα την ικανότητα και την σύμπνοια στην προσπάθεια που γίνεται».

«Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού», όπως εκμυστηρεύονται συνομιλητές του , «επεξεργαζόταν από καιρό και εν τέλει πρέπει να θεωρείται ειλημμένη».

Οι ίδιες πηγές θυμίζουν την ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν το Πάσχα, όπου για πρώτη φορά ξεκάθαρα εκφράστηκε θετικά υπέρ μιας τέτοιας πολιτικής πρωτοβουλίας.  «Είναι απόφασή μου να προχωρήσω με όλους εκείνους που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα», είχε δηλώσει παρουσιάζοντας τον Οδικό Χάρτη για την έξοδο από την κρίση.

Μερικές μόνο ημέρες αργότερα και χαιρετίζοντας τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε με σχεδόν πανομοιότυπη φρασεολογία αυτές τις σκέψεις.

«Θα προχωρήσω με όλους εκείνους που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα, άσχετα από τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία, την κομματική τους ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα. Με εκείνους που, είτε μέσα από τη δουλειά τους καθημερινά, είτε από το δημόσιο ρόλο τους, είτε από την κοινωνική τους προσφορά, είτε από την επιχείρησή τους, κάνουν την αλλαγή πράξη, ενάντια σε δυσκολίες, σε μικρές ή μεγάλες ολιγαρχίες, σε συμφέροντα που φοβούνται και αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή. Ολιγαρχίες με τα φέουδά τους, τα προνόμιά τους, το βόλεμά τους, τις αντιλήψεις τους…», επισήμανε χαρακτηριστικά στις αρχές Μαΐου, αναφορά που περιείχε αιχμές και προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ιδίως για εκείνους που δημοσίως ή υπογείως βάζουν τρικλοποδιές στην πορεία προς τη διάσωση.

«Η χώρα περνά πρωτοφανείς δυσκολίες και τα προτάγματα που τίθενται για το αύριο δε μπορεί παρά να είναι  εθνικά», λέει στο «Α» κορυφαίος παράγοντας του Μαξίμου, συμφωνώντας με την προοπτική ενός υπερκομματικού κυβερνητικού σχήματος.  «Ο Παπανδρέου δεν έχει ταμπού και καμία αγκύλωση να αναθέσει ευθύνες και να φτιάξει μια ομάδα με τους καλύτερους και τους πιο ικανούς με μόνο κριτήριο να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες αλλαγές και να πάει μπροστά ο τόπος», προσθέτει με νόημα.

Πάντως, πέρα από τις έκτακτες περιστάσεις που έχει προκαλέσει η κρίση και οι οποίες φέρνουν στο προσκήνιο πρακτικές άγνωστες για τα ελληνικά στερεότυπα, η αλήθεια είναι ότι η γενικότερη κουλτούρα του πρωθυπουργού ταυτίζεται με επιλογές είτε χωρίς κομματικές ταμπέλες όπως η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Δημήτρης Δρούτσας και ο Γιώργος Καμίνης είτε με στελέχη από αντίπαλους ιδεολογικούς χώρους προς το ΠΑΣΟΚ όπως οι Στέφανος Μάνος και Ανδρέας Ανδριανόπουλος στις ευρωεκλογές του 2004 ή πιο πρόσφατα ο Πέτρος Τατούλης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

Πολλαπλοί στόχοι

Η κίνηση πραγματοποίησης ενός ανασχηματισμού με χαρακτηριστικά εθνικής συστράτευσης αποβλέπει καταρχάς να επιτύχει την πολυπόθητη συναίνεση διά της πλαγίας οδού, καθώς ως γνωστόν ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στο λαϊκισμό και τη στείρα άρνηση, δεύτερον προσδοκά να στείλει μήνυμα στην τρόικα και στις αγορές ότι με τα κατάλληλα πρόσωπα το πρόγραμμα μπορεί ακόμη να υλοποιηθεί, τρίτον θέλει να ικανοποιήσει το διακαές αίτημα των βουλευτών για απομάκρυνση των αποτυχημένων και αναποτελεσματικών υπουργών όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τέταρτον και αρκετά σοβαρό επιδιώκει να καταπραΰνει την οργή των «αγανακτισμένων» στις πλατείες με το επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση ακούει και προσπαθεί να κάνει διορθώσεις».

Τελειώνει ο «τσάρος» – Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι

Αναμενόμενο είναι το ενδιαφέρον του επικείμενου ανασχηματισμού να επικεντρωθεί στο οικονομικό επιτελείο. Σημείο – κλειδί κρίνεται η δεδομένη αποχώρηση του κ. Παπακωνσταντίνου από το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η μετακίνησή του σε άλλο Υπουργείο αποτελεί και προσωπική του επιθυμία, καθώς το κλίμα προς το πρόσωπό του στο κυβερνών κόμμα και στην κοινωνία έχει καταστεί ανυπόφορο.

Για την κάλυψη της θέσης του «τσάρου» της οικονομίας και άλλων καίριων  υπουργικών πόστων προβάλλουν ως πιθανά διάφορα ηχηρά ονόματα τεχνοκρατών, τραπεζιτών και ακαδημαϊκών που συντάσσονται σθεναρά υπέρ της «μνημονιακής» πολιτικής του πρωθυπουργού.

Τέτοιες προσωπικότητες που βολιδοσκοπούνται είναι οι Λουκάς Παπαδήμος, Βασίλης Ράπανος, Απόστολος Ταμβακάκης, Γιάννης Στουρνάρας, Θεόδωρος Πανταλάκης, Παντελής Τζωρτζάκης, Νίκος Καραμούζης και Γκίκας Χαρδούβελης.

Τέλος, ως βέβαια πρέπει να εκληφθεί η δραστική μείωση του αριθμού  των μελών του νέου σχήματος, προκειμένου από την πολυδαίδαλη μορφή που εμφανίζει σήμερα να καταστεί ευέλικτο και λειτουργικό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου