ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Ο “ΓΑΜΠΡΟΣ” ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ξεσπάθωσε τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την καταδίκη του από το Εφετείο για παράβαση καθήκοντος απειλεί να τον θέσει σε αργία από το αξίωμα του.

Φιλοξενούμενος σε κεντρικά δελτία ειδήσεων και πρωινές εκπομπές, είχε πολλά να πει με το γνωστό πομπώδες ύφος του. Για το δικό του Γολγοθά και την επερχόμενη δική του Ανάσταση. Για όλους εκείνους που απεργάζονται την εξόντωσή του, αλλά που “δεν θα τους περάσει”.

Περιέργως πως, σε όλους αυτούς τους …ακατονόμαστους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δε συμπεριέλαβε το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται πίσω απ’ την υπόθεση. Την υπόνοια της πολιτικής δίωξης – που εύλογα θα έκαναν ορισμένοι – την διέψευσε κατηγορηματικά ο ίδιος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Γιατί δεν άνοιξε μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς. Βάση νόμου, είναι η απόφαση του Γιάννη Ραγκούση που θα κρίνει τελικά την παραμονή του ή μη στη θέση του, αφού ο Καλλικράτης δεν έχει αναδρομική ισχύ. Και το …παράπτωμα ο Ψωμιάδης το διέπραξε ως Νομάρχης κι όχι ως Περιφερειάρχης.

Από την άλλη, ο Ψωμιάδης δεν είναι κουτός για να καταλάβει πως όλη αυτή υπόθεση τον ευνοεί πολιτικά. Όχι μόνο γιατί βρήκε ξανά βήμα – έτσι κι αλλιώς έχει προνομιακή μεταχείριση από τα ΜΜΕ. Αλλά γιατί η συγκεκριμένη υπόθεση του δίνει πολιτικούς πόντους. Το επιχείρημα του πως βοήθησε ένα άρρωστο μεροκαματιάρη άνθρωπο, στο οποίο αδίκως επιβλήθηκε ένα υπερβολικό πρόστιμο περνά στον κόσμο. Πόσο μάλλον όταν έξυπνα το διασυνδέει με τις ατασθαλίες τόσων και τόσων μεγάλων που η τσιμπίδα του νόμου δεν αγγίζει.

Καλώς ή κακώς, ο λαϊκισμός στη χώρα έχει ακόμα βαθιές ρίζες. Κι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει ευνοηθεί όσο ελάχιστοι πολιτικοί απ’ αυτό το σύμπτωμα, καθιστώντας εαυτόν ισχυρό πολιτικό παράγοντας στη Βόρεια Ελλάδα.

Έτσι είναι σε θέση και να διαπραγματεύεται την πολιτική του αυτονομία και να διαδραματίζει ρόλο ρυθμιστή στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς παράταξης. Ο Αντώνης Σαμαράς το γνωρίζει κι έσπευσε απ’ την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Περιφερειάρχη, αδιαφορώντας για τους …συνειρμούς που θα προκαλούσε η στάση του σε ψηφοφόρους της ΝΔ που αποστρέφονται το πολιτικό στυλ Ψωμιάδη. Για τον Γιώργο Καρατζαφέρη ούτε λόγος. Άλλωστε, το πολιτικό τους στυλ προσομοιάζει. Σε κάθε περίπτωση, αμφότεροι, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, διεκδικούν για διαφορετικούς λόγους καλές σχέσεις με τον …γαμπρό του Θερμαϊκού και τον θέλουν να διατηρείται τη θέση του, μακριά από σκέψεις ίδρυσης δικού του κόμματος. 

Το οξύμωρο, ωστόσο, σε αυτή την υπόθεση είναι πως κερδισμένο βγαίνει το ΠΑΣΟΚ. Η κεντροδεξιά είναι κατακερματισμένη, αδυνατώντας να διατυπώσει ένα ενιαίο και πειστικό πολιτικό λόγο – πολύ δε περισσότερο να συγκροτήσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια, το ΠΑΣΟΚ θα ήταν το τελευταίο που θα έβλεπε θετικά την αποκαθήλωση Ψωμιάδη.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου