ΨΗΦΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ …ΣΤΟ Β΄ΓΥΡΟ

Μοίρασε το

Στην αντιπαράθεση κομμάτων και παρατάξεων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές εκτός των θεμάτων που περιέγραψα  σε προηγούμενο άρθρο , τίθεται και το ερώτημα :

“και τι θα κάνετε στον «δεύτερο γύρο» εκλογών ; αν δεν είστε εσείς ;Ποιο συνδυασμό και γιατί θα στηρίξετε;”

Πρόκειται για ένα ερώτημα με πολλές αναγνώσεις αφού μ αυτό τον τρόπο επιχειρείται να οδηγηθεί ο κάθε συνδυασμός , η παράταξη , ‘η το κόμμα , σε μειονεκτική θέση και ο πολιτης σε κομματική περιχαράκωση-φανατισμό! Είναι όμως και ένα υπαρκτό ερώτημα που ζητά καθαρή απάντηση όταν τίθεται καλοπροαίρετα!

Και αυτό γιατί ο ρόλος και η αποστολή της αυτοδιοίκησης, για την συνοχή , την ανάπτυξη , την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά , την δημοκρατία στα κέντρα αποφάσεων με διαφάνεια -έλεγχο και αποτελεσματικότητα , είναι καθοριστικός!

Είναι ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός εξουσίας , διαβούλευσης και ελέγχου! Θεσμός για τον οποίο ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ, οι δυνάμεις της αριστεράς και του κέντρου!

Αν λοιπόν η ζητούμενη απάντηση εχει σχέση  με την προηγούμενη περιγραφή του ρόλου της αυτοδιοίκησης , τότε γίνεται προφανές οτι τόσο οι συνεργασίες της πρώτης όσο και της δεύτερης Κυριακής δεν μπορει παρά να προσανατολίζουν κόμματα και πολίτες με το ερώτημα:

Τι χαρακτήρα αυτοδιοίκησης επιδιώκουν ;
Γιατί εχει γίνει φανερό στην πραξη , οτι οι αυτοδιοικητικες παρατάξεις και οι πολιτικοί σχηματισμοί , δεν σκοπεύουν στο ίδιο μοντέλο , για την οργάνωση του κράτους , την αποκέντρωση πόρων και το ρόλο της αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών ,την κοινωνική προστασία τη δημοκρατία! Οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» στον χώρο της αυτοδιοίκησης  δεν προσφέρουν την ίδια διαχείριση των επιπτώσεων και ευκαιριών στους πολίτες !

Την τελευταία περίοδο η «κεντρική πολιτική» , στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης αφαίρεσε αρμοδιότητες απο τους αποκεντρωμένους αυτοδιοικητικούς θεσμούς ,  που αφορουν τον πολίτη, τις υποδομές , την παροχή υπηρεσιών , τα δίκτυα πρόσβασης στα δημόσια αγαθά κτλ
Η ενίσχυση του «αναγκαίου» ανταγωνισμού που θα μείωνε το κόστος και θα αύξανε την ποιότητα υπηρεσιών , στην καθαριότητα , την στάθμευση , την υγεία , την παιδεία κτλ, μετατράπηκε σε «ευκαιρία» εκχώρησης πλεονεκτημάτων στην κερδοσκοπική αγορά!

Το όραμα του Ανδρέα ,του Γ. Γεννηματά  κτλ για ένα επιτελικό κράτος με αποκεντρωμένους και “ελεγχόμενους” πόρους και αρμοδιότητες που θα αξιοποιούν τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα , εμπορευματοποιείται!

H αποκέντρωση  με παροχή υπηρεσιών μιας στάσης, για πρόσβαση στα επαγγέλματα και την στήριξη παραγωγικών δραστηριοτήτων , χάθηκε στην γραφειοκρατία, η την “ιδιωτικοποίηση” των οργάνων έγκρισης! Τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης βαλτώνουν στην έλλειψη πόρων και τις εγγυήσεις.. ανακεφαλαιοποίησης!…

Τα προηγούμενα είναι ενδεικτικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν οτι η αυτοδιοίκηση σ αντίθεση με την πορεία της σ ολόκληρη την Ευρώπη εκτρέπεται σε ετεροδιοίκηση !

Προφανώς λοιπόν  και  «η πρώτη και η δεύτερη Κυριακή» της αυτοδιοικητικης ψήφου εμπεριεχουν μηνυμα για τα προηγουμενα! Και  στις παρατάξεις και στα κόμματα!

Μηνυμα  του πολίτη , που αφου «ακουσε»  και ειδε  , αναλαμβανει την ευθύνη να δείξει τι «κράτος»,τι «δημοκρατία» θέλει!
Με  αποκέντρωση ,συμμετοχή , έλεγχο , η εξουσιοδοτισμο….στην “επικοινωνιακη”  δημοκρατία των “επαϊόντων”;

[quote text_size=”small”]

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή , αν η αποκέντρωση είναι εργαλείο ανάπτυξης και δημοκρατίας , δείχνει και τη συμμαχία και της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής των εκλογών!

[/quote]

Δείχνει  ότι το μέτωπο αντιπαράθεσης ,  διεκδίκησης , ‘η στήριξης , δεν μπορεί να είναι μια μικροκομματική  «βεντέτα» όμορων ιδεολογικά και πολιτικά χώρων ! Δείχνει αν  τα κόμματα ,οι συνδυασμοί και τελικά οι πολίτες , θέλουν την αυτοδιοίκηση σ ένα ρόλο οργάνου καταστολής ,μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους και της αγοράς η ένα εργαλείο αλληλεγγύης, ανάπτυξης , συμμετοχής και κοινωνικού έλεγχου. Και σ αυτή την περίπτωση η απάντηση είναι μονομετωπη

—συμπαράταξη με τις δυνάμεις της αποκέντρωσης και οχι του συγκεντρωτισμού!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου