ΨΗΦΙΖΩ …ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ. Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Μοίρασε το

Άγνωστο Χ στην εξίσωση της ψήφισης των μέτρων αποτελεί η στάση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, γεγονός που καθιστά παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα της επίμαχης διαδικασίας.

Στο ΠΑΣΟΚ το ρήγμα βαθαίνει κι ενώ η ηγεσία δείχνει να μη μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Από τη μια πλευρά βρίσκονται βουλευτές που τάσσονται ανοιχτά υπέρ της έγκρισης των μέτρων χωρίς περιστολές και αστερίσκους όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η ηγεσία και μερικά ακόμη μέλη της ΚΟ προβάλλουν ορισμένες προϋποθέσεις για να πουν το ναι στην Ολομέλεια, ενώ περίπου 10 βουλευτές (Κ. Σκανδαλίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Μ. Κασσής, Θ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης, Γ. Κουτσούκος, Γ. Δριβελέγκας, Θ. Τζάγκρη, Δ. Κρεμαστινός, Β. Γκεγκέρογλου)  εμφανίζονται βαθιά προβληματισμένοι και διστακτικοί να υπερψηφίσουν τα μέτρα.

Η συνεδρίαση της ΚΟ, λίγο πριν την ψηφοφορία, πέρα από θυελλώδης αναμένεται να είναι καθοριστική και μάλλον, ακόμη περισσότερο διαφωτιστική για τις διαθέσεις των βουλευτών του κόμματος, αν και κατά την άποψη της Ιπποκράτους η τελική απόφαση που θα ληφθεί οφείλει να είναι δεσμευτική για όλους, κάτι που υποδηλώνει πως θα ισχύσει η κομματική πειθαρχία για όσους συνεχίσουν να διαφωνούν.

Στη ΔΗΜΑΡ οι διαρροές ξεκίνησαν και επισήμως χθες με την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος επιχειρηματολογώντας για την απόφασή του επικαλέστηκε την αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, την καταπάτηση από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους της προγραμματικής συμφωνίας αλλά και το γεγονός ότι οι προτάσεις του για αποφυγή των περικοπών σε αδύναμα και ευπαθή στρώματα της κοινωνίας δεν εισακούστηκαν από την Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «ταφόπλακα για την ελληνική κοινωνία» και αφού επανέλαβε την αρνητική του θέση του για τα επικείμενα μέτρα ευχήθηκε να βρεθούν και άλλοι βουλευτές που θα πράξουν το ίδιο μη εγκρίνοντας το πακέτο των επώδυνων περικοπών.

Το δρόμο που χαράζει ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, διαχωρίζοντας τη στάση του από εκείνη της ΔΗΜΑΡ, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, ενώ στους αναποφάσιστους και σκεπτικούς συγκαταλέγονται οι Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Κατερίνα Μάρκου και Ασημίνα Ξυροτύρη, η οποία καταψήφισε χθες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοσχέδιο για την περαιτέρω συρρίκνωση του ποσοστού του δημοσίου στις ΔΕΚΟ.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η υπ’ αριθμόν ένα αγωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη καθίσταται η αποφυγή γενικευμένων απωλειών στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες, ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλω η έγκριση των μέτρων, ενώ το θέμα της διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής θα βρεθεί σίγουρα στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου