Χ.ΑΗΔΟΝΗΣ: ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ

Μοίρασε το

Βόμβα που έσκασε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει ο Χρήστος Αηδόνης την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανεξαρτητοποίησή του, ο βουλευτής Δράμας τονίζει μέσω της Εφημερίδας των Συνατκτών ότι η έξοδός του από το ΠΑΣΟΚ «δεν έγινε βάσει κάποιου σχεδίου» και ανακοινώνει ότι «είναι η στιγμή μιας νέας αρχής που θα την υπηρετήσω με πάθος».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χ. ΑΗΔΩΝΗ στην “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ” και τον Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ έχει ως εξής:

ΕΡ. Αποχωρήσατε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σχεδόν ταυτόχρονα με τις επιστροφές στο κόμμα άλλων συναδέλφων σας που είχαν διαγραφεί κι ενώ η υπόθεση «Λαγκάρντ» δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Γιατί τώρα;
ΑΠ. Στο παρελθόν, με δημόσιες παρεμβάσεις μου, στα κομματικά όργανα, στη Βουλή και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχω αναφερθεί στην έλλειψη στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, στον τρόπο συμμετοχής μας στην τρικομματική κυβέρνηση και φυσικά στους κακούς χειρισμούς του θέματος της λίστας Λαγκάρντ. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που επέλεξα να ανεξαρτητοποιηθώ δεν έγινε βάσει κάποιου σχεδίου, αλλά βάσει της συνείδησής μου, που μου υπαγορεύει πως δεν είναι δυνατόν να υπερασπιστώ μια στρατηγική συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών, όταν αυτές αναφέρονται σε ελλιπή διαχείριση μιας λίστας πιθανών φοροφυγάδων. Σήμερα, η κοινωνία πλήττεται όχι μόνο από την ύφεση αλλά και από τα σκληρά μέτρα. Η πολιτική νομιμοποίηση για να ζητούμε θυσίες από τον ελληνικό λαό έρχεται όταν έχουμε εκμεταλλευτεί όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Από τη στιγμή που η λίστα Λαγκάρντ μπήκε στο προσκήνιο, μας αφαίρεσε τη δυναμική της παραγωγής πολιτικού λόγου. Αυτό κατέδειξα. Ο λόγος μου είναι πολιτικός -και όχι στα πρόσωπα.
ΕΡ.Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης χρησιμοποιείτε σκληρή γλώσσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης της λίστας. Πόσο βαριές είναι οι ευθύνες του κ. Βενιζέλου; Είναι μόνο πολιτικές;
ΑΠ. Αυτή η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δημιουργεί πολλά ερωτήματα και σίγουρα υπάρχουν μερικά που είναι άγνωστο αν θα απαντηθούν επαρκώς. Εγώ εκείνο που θέτω σ’ αυτούς που είχαν την ευθύνη είναι γιατί ένα μεγάλο πολιτικό όπλο στα χέρια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ  μετατράπηκε σε μια βόμβα που έσκασε στα χέρια του από λανθασμένους χειρισμούς. Η λίστα Λαγκάρντ από βαρύ πυροβολικό μετατράπηκε σε νάρκη και σήμερα η δημοκρατική παράταξη διαμελίζεται από τα θραύσματα της ανικανότητας και της προχειρότητας. Οσο δεν μου απαντούν σ’ αυτό, οι σκιές θα πλανώνται πάντα και φυσικά ο λαός θα θέτει αμείλικτα το δικό του ερώτημα που είναι και δικό μου. Δεν θέλω σ’ αυτό το σημείο να μιλήσω ούτε για προθέσεις ούτε για σκοπιμότητες, εξάλλου η διαδικασία της δικαστικής διερεύνησης βρίσκεται μόλις στην αρχή και κανείς από εμάς δεν έχει δικαίωμα να φορέσει την τήβεννο. Θέλω όμως να καταθέσω τη λύπη μου και την οργή μου, όχι μόνο γιατί αντικρίζω τις ευθύνες των άλλων, αλλά γιατί τους εμπιστεύτηκα.
ΕΡ. Αποσταθεροποιείται η κυβέρνηση λόγω λίστας Λαγκάρντ;
ΑΠ. Η αποσταθεροποίηση ευδοκιμεί όταν αυτοί που έχουν την ευθύνη κρύβονται. Οι χειρισμοί της τρικομματικής κυβέρνησης της αφαιρούν το ηθικό πλεονέκτημα και εξαντλούν το πολιτικό κεφάλαιο των ηγεσιών της και φυσικά και του πρωθυπουργού.
ΕΡ. Ποια θα είναι τα επόμενα πολιτικά σας βήματα; Για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος τι πιστεύετε;
ΑΠ. Οταν αφήνεις πίσω μια μεγάλη πολιτική διαδρομή σε μία παράταξη, δεν μπορείς να μη νιώθεις τη θλίψη να σε κυριεύει. Εχω κάνει όμως μια συνειδητή επιλογή γιατί έμαθα στη ζωή μου να μη συμβιβάζομαι. ΕΊναι η στιγμή μιας νέας αρχής, με ίδιες αξίες και ιδανικά, που θα την υπηρετήσω με πάθος. Είμαι παρών στους αγώνες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που μαστίζουν τη χώρα μας. Γιατί η Ελλάδα μας αυτή τη χρονική στιγμή χρειάζεται τομές και ανατροπές, πάντα μέσα στα δημοκρατικά και θεσμικά πλαίσια.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου