Χωρίς Δικαιοσύνη μην περιμένετε ανάπτυξη

Ο Γιάννης Μαρίνος αναδεικνύει την αρνησιδικία ως ένα από τα διαχρονικά εμπόδια για την ανάπτυξη. Χωρίς Δικαιοσύνη οι επενδυτές αποθαρρύνονται. Κάποιοι ματαιώνουν επιχειρηματικά πλάνα, καθώς πολυνομία και καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης είναι βασικοί λόγοι για να μη γίνονται δουλειές. new deal

Μοίρασε το

Ο Γιάννης Μαρίνος αναδεικνύει την αρνησιδικία ως ένα από τα διαχρονικά εμπόδια για την ανάπτυξη. Χωρίς Δικαιοσύνη οι επενδυτές αποθαρρύνονται. Κάποιοι ματαιώνουν επιχειρηματικά πλάνα, καθώς πολυνομία και καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης είναι βασικοί λόγοι για να μη γίνονται δουλειές.


Ο κ. Μητσοτάκης έχει εμπεδώσει ότι χωρίς επενδύσεις, και μάλιστα ξένες, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη. Το διακηρύσσει δε, καθημερινά. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι θα αξιοποιούσε για την άμεση και ριζική επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής Δικαιοσύνης τους κορυφαίους νομικούς που τον περιβάλλουν. Και δεν θα είχε αναθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε έναν γιατρό. Όσο καλοπροαίρετος, ευφυής και εργατικός και αν είναι ο κ. Τσιάρας.

Η απουσία κράτους δικαίου στην Ελλάδα δεν απεικονίζεται μόνο από τις αφάνταστα επιεικείς ποινές που προβλέπει η ολοένα και πιο φιλική προς τους ενόχους ποινική νομοθεσία μας. Ούτε και από τις ποινές – χάδι που επιβάλλουν κατά κανόνα οι δικαστές μας και σχεδόν πάντα με ανασταλτικό αποτέλεσμα. (Βλ. άρθρα εδώ). Η ανεπίτρεπτη αυτή εικόνα συμπληρώνεται και από την ουσιαστική αρνησιδικία.

Σε αυτήν επιδίδεται επί δεκαετίες η ελληνική δικαστική εξουσία με τη συνέργεια της αδιάφορης έως συνένοχης πολιτικής εξουσίας. Η οποία αν δεν συμπράττει, τουλάχιστον αδρανεί μη αποτολμώντας τις αναγκαίες επείγουσες τομές, ώστε να δικαιώνονται εγκαίρως οι αδικούντες. Διότι στις περισσότερες περιπτώσεις εκκρεμών δικών η απονομή της δικαιοσύνης ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Αρνησιδικία

Η Ελλάδα μετρά πάνω από 400 καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Βρίσκεται από καιρό στην πρώτη πεντάδα για πολύχρονες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης ανάμεσα στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με προ διετίας στοιχεία, περισσότερες από ένα εκατομμύριο υποθέσεις βρίσκονταν στα συρτάρια των δικαστηρίων της χώρας όλων των βαθμών. Μόνο στα ειρηνοδικεία είχαν φτάσει τις 445.000. Ενώ στα πρωτοδικεία τις 255.000 οι υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί.

Επίσης, 376.000 υποθέσεις εκκρεμούσαν στα διοικητικά πρωτοδικεία. Και 60.000 στα διοικητικά εφετεία. Οι αδίκαστες υποθέσεις στον Άρειο Πάγο ήταν πάνω από 2.500. Και στο Συμβούλιο Επικρατείας 27.000!

Υπολογίστηκε ότι περίπου 5.000.000 πολίτες, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της χώρας, έχει κάποια υπόθεση σε εκκρεμότητα στη Δικαιοσύνη. Ειδικά στη διοικητική Δικαιοσύνη ο χρόνος των 13 ετών για την ολοκλήρωση μιας δικαστικής διαδικασίας είναι συνηθισμένος. Χιλιάδες είναι όσοι πεθαίνουν αναμένοντας μάταια επί χρόνια να δικαιωθούν.

Χωρίς Δικαιοσύνη μην περιμένετε ανάπτυξη

Μολονότι δεν παρουσιάζεται η επιβαλλόμενη κατά προτεραιότητα διαρθρωτική και νομοθετική δραστηριότητα στον τομέα αυτόν, οι Έλληνες προσβλέπουν στον διακηρυσσόμενο μεταρρυθμιστικό και καινοτόμο ζήλο του κ. Πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Οι οποίοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι τα φιλόδοξα σχέδια τους για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας θα αποδειχθούν κενά περιεχομένου αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως και ριζικά το πρόβλημα της ουσιαστικής αρνησιδικίας στη χώρα μας.

Είναι πασίγνωστο ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης οδηγούν επενδυτές ακόμα και να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από τη χώρα. Ή να αποφεύγουν να εκδηλώνουν συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών μάταια επί χρόνια υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της συγκεκριμένης παθογένειας.

Σύμφωνα με την Έκθεση Doing Business 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης για τους επιχειρηματίες είναι ένα από τα πέντε βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα με την πολυνομία. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα είναι σοβαρό. Και γίνεται κρίσιμο τώρα που η οικονομική κρίση μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου