ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ

Μοίρασε το

 
Υπάρχουν διάφορα προγράμματα διευκολύνσεων στην τραπεζική αγορά για όσους έχουν χρέη σε πιστωτικές, στεγαστικά δάνεια, κοκ και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν. Με απλά λόγια, οι τράπεζες, προκειμένου να μη χάσουν τα λεφτά τους, προσκαλούν τους ιδιώτες να έρθουν σε επαφή με τους τραπεζικούς υπαλλήλους και να συζητήσουν – συμφωνήσουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μικρότερες δόσεις.

Είναι προφανές πως κάτι ανάλογο ισχύει και για τα χρέη των κρατών έναντι των δανειστών τους. Μήνες τώρα είναι γνωστό στην παγκόσμια αγορά πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της μέσα στο χρόνο που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας. Είναι δε η έντονη αμφισβήτηση της δυνατότητας της χώρας να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις που συντηρούν τα spread των ομολόγων σε δυσθεώρητα ύψη.

Από τη στιγμή όμως ο Ντομινίκ Στρος Καν άφησε να διαρρεύσει ο προβληματισμός του ΔΝΤ να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών χρεών, έδωσε στις αγορές ένα μήνυμα ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα φανούν ελαστικοί ως προς τις ελληνικές δανειακές υποχρεώσεις που σημαίνει ότι δεν θα την αφήσουν να χρεοκοπήσει.

Αυτομάτως, οι αγορές έλαβαν το μήνυμα και τα spread των ελληνικών ομολόγων έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Με απλά λόγια, οι αγορές έσπευσαν να δώσουν το “πράσινο φως” για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Κι όμως μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δείχνει πως δεν θέλει να εξετάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. Θεωρεί πως το πρόγραμμα σταθερότητας θα αποδώσει και δεν θα χρειαστούν οι …διευκολύνσεις των δανειστών μας. Υποστηρίζει πως οι “θυσίες του ελληνικού λαού” θα πιάσουν τόπο και σχετικά σύντομα (χωρίς να προσδιορίζει επακριβώς) η χώρα θα βγει απ’ την κρίση.

Προφανώς όμως ο Στρος Καν δεν συμμερίζεται τις φραστικές διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς. Όπως κι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γνωρίζει κι αυτός τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που δεν της επιτρέπουν να παράξει νέο πλούτο με τον οποίο θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της.

Και μάλλον είναι λογικό. Όπως είπε, αλλά φάνηκε να περνά στα χαμηλά, η Ελλάδα επί είκοσι χρόνια χρεώνεται χωρίς να αποπληρώνει. Επί είκοσι χρόνια είναι μια χώρα υποψήφια προς χρεοκοπία. Το γνώριζαν όλοι στην Ευρώπη. Σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.

Με μια μεγάλη διαφορά. Ουδείς το έλεγε ευθέως στους Έλληνες πολίτες. Είναι σαφές πως την ευθύνη φέρουν οι πολιτικές ηγεσίες που επί χρόνια χάιδευαν τα αυτιά των Ελλήνων και τους παραπλανούσαν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου