ΧΑΟΣ ΓΥΡΩ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΜΕΣΑ

Ζούμε τη γενικευμένη κατάρρευση στη χώρα, όταν γύρω κυριαρχεί χάος! Καμία εξέλιξη δεν θα είναι «γραμμική». Ιδιαίτερα στην Ελλάδα… Το θέμα είναι να επιβιώσει η χώρα! Ωστόσο, πίσω από το Χάος πάντα αναδεικνύεται ένας «παράδοξος ελκυστής» που δίνει «Αρμονία» και «Λόγο». new deal Θανάσης Κ.

Μοίρασε το

Έχουμε και λέμε:

Δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια, δεν υπάρχει Αστυνομία, δεν υπάρχει Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει τίποτε!

* Είμαστε σε σχεδόν πολεμικό συναγερμό με την Τουρκία και το υπουργείο μας της Άμυνας είναι στον… «αυτόματο»!

Ο υπουργός δεν υπάρχει. Χάσαμε τον Πάνο ΣΤΟΠ!

Και κυρίως, δεν μιλιέται με τον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος τον αμφισβητεί καθημερινά και ενίοτε τον… χλευάζει!

Ενώ ο ίδιος ο υπουργός, μέρα παρά μέρα κάνει δηλώσεις που βρίσκονται …εκτός γραμμής της κυβέρνησής!

Της ίδιας κυβέρνησης που υπάρχει ακόμα, γιατί ο ίδιος τη στηρίζει!

* Είμαστε σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές, αλλά και το «τυπικό κράτος» έχει εξαφανιστεί. Κουκουλοφόροι πάσης φύσεως, «μπουκάρουν» όπου θέλουν, από τα Πανεπιστήμια μέχρι τα Προξενεία ξένων χωρών, μέχρι γραφεία κομμάτων, δημόσιες υπηρεσίες και συμβολαιογραφεία!

Μια φορά “δέησε” η αστυνομία να τους βγάλει από ένα από τα πολλά κτίρια που είχαν καταλάβει και σε τρία 24ωρα το είχαν ανακαταλάβει!

Στο μεταξύ άνθρωποι δολοφονούνται μέρα μεσημέρι από λαθρομετανάστες – και όχι μόνο.

Ο υπουργός ψέγει την διοίκηση της Αστυνομίας, οι αστυνομικοί μηνύουν τους διοικητές τους και είμαστε γενικά… μια «ευχάριστη ατμόσφαιρα».

* Δεν υπάρχουν ούτε Πανεπιστήμια πια, αφού μπαίνουν οι κουκουλοφόροι και προπηλακίζουν καθηγητές κι εκείνοι μετά, εμφανώς τρομοκρατημένοι, αποσιωπούν το γεγονός…

Είναι τέτοιο το κατάντημά μας, που οι ίδιοι οι αναρχικοί «διαφημίζουν» την παρανομία τους δημόσια και τα θύματά τους την… «διαψεύδουν»!

Σκεφτείτε σε τι καθεστώς «εσωτερικής κατοχής» ζούμε…

* Κρατούμενος για απόπειρα δολοφονίας πρώην Πρωθυπουργού ζητάει να μετατεθεί σε φυλακές της αρεσκείας του. Οι φίλοι του κάνουν σαματά και απειλούν χειρότερα – και το αίτημά του ικανοποιείται από μια πανικόβλητη κυβέρνηση.

* Αναρχικοί διαδηλώνουν για την άμεση απελευθέρωση πρωτοδίκως καταδικασμένων ατόμων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ούτε το πλήρες όνομά τους δεν τολμά να γράψει ο Τύπος! Ειδικά για αυτούς έχει επιβληθεί «ομερτά» κανονική. Και απειλούνται αιματηρά επεισόδια.

Σε τέτοιες συνθήκες τι είδους «δίκη» μπορεί να γίνει στο Εφετείο;

Η Δικαιοσύνη σε πραγματική αφασία!

* Η Novartis δεν τους βγαίνει. Στήνουν μια σκευωρία για να σπιλώσουν τους αντιπάλους τους. Ύστερα πάνε να την κουκουλώσουν. Και τελικά βγάζουν στοιχεία που ενοχοποιούν… τους ίδιους!

Η Δικονομία έχει γίνει κουρελόχαρτο, η κοινή λογική το ίδιο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος πηγαίνει στην Προανακριτική, τους τα χώνει και το «γλεντάει» κατά δήλωσή του…

Οι δικαστές βράζουν από κάτω, κι όλοι δουλεύουν για να αποδείξουν πως είχε δίκιο ο… Σαμαράς που τους κατήγγειλε για συμμορία! (Δεν συμφωνούν ωστόσο, μεταξύ τους, αν πρόκειται για σκέτη συμμορία με όμικρον ή, επί πλέον, και για συμ-μωρία με ωμέγα!)

* Κουκουλοφόροι, επίσης, καίνε μαγαζιά στην Ερμού, αλλά και σε κεντρικά σημεία άλλων ελληνικών πόλεων, και απειλούν να τα κάψουν και πάλι! Με νέες καταδρομικές ενέργειες, πολύ μεγαλύτερης κλίμακας

Στο μεταξύ η Αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο… αλληλομηνύονται!

* Δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται «αιχμάλωτοι» στα χέρια της Τουρκίας, προφυλακισμένοι ήδη εδώ και 15 μέρες…

Και το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν έχει εκδώσει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για το τι ακριβώς συνέβη! Το επίσημο Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να εξασφαλίσει την άμεση επιστροφή τους! Δεν τολμά να μας πει καν τι έγινε…

Στο μεταξύ οι πολίτες κάνουν τοπικά συλλαλητήρια συμπαράστασης…

* Το Πρόγραμμα των δανειστών τελειώνει, το «αφήγημα» της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» στις αγορές αμφισβητείται από παντού, το Χρηματιστήριο πέφτει ξανά (βρίσκεται ήδη στα μισά περίπου, απ’ όπου βρισκόταν το καλοκαίρι του 2014!), τα διεθνή επιτόκια ανεβαίνουν, οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα ανεβαίνουν, τα spreads ανεβαίνουν, οι δανειστές ζητάνε άμεση εφαρμογή πρόσθετων μέτρων λιτότητας, οι στόχοι της ανάπτυξης και των πλεονασμάτων είναι πια ανέφικτοι, ενώ στο εξωτερικό όλο και περισσότεροι παραδέχονται πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα και η οικονομία της βρίσκεται ουσιαστικά σε στασιμότητα. Κανείς δεν ξέρει ως το Μάϊο τι θα γίνει.

Κυρίως, κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνει μετά τον Ιούλιο…

Ο υπουργός Οικονομικών εξαφανισμένος κι αυτός, εδώ και βδομάδες!

* Το πρωτάθλημα έχει διακοπεί, η Ελλάδα κινδυνεύει με grexit από την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με τον ΠΑΟΚ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, ο Ιβάν Σαββίδης απειλεί (την κυβέρνηση) να μιλήσει, βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανταλλάσουν καθημερινά… δηλητηριώδεις ατάκες, η επένδυση στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης – η μόνη ουσιαστικά που «έκανε» ο Τσίπρας – βρίσκεται στον αέρα, ολόκληρη η Βόρειος Ελλάδα είναι στο πόδι, κανείς δεν μιλιέται με κανένα και όλοι φοβούνται τα χειρότερα (υποβιβασμό του ΠΑΟΚ).

Που δεν μπορούν πια να τα αποτρέψουν, και δεν ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν…

* Δεν είναι βέβαιο καν, αν έχουμε κυβέρνηση αυτή τη στιγμή!

Οι ΑΝΕΛ δεν είναι εύκολο να παραμείνουν στην κυβέρνηση. Μερικοί ήδη αρχίζουν να ψάχνουν την πόρτα να φύγουν. Κάποιοι ΣΥΡΙΖΑίοι τους το λένε καθημερινά, πως «ως εδώ ήταν»

Τον Σαββίδη αν δεν τον χρεωθεί ο Τσίπρας, θα τον χρεωθεί ο Καμμένος! Έτσι κι αλλιώς, όποιος κι αν τον χρεωθεί, θα είναι σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση. Που χωρίς και τους δύο δεν στέκει. Και «αναπληρωματικοί» δεν υπάρχουν!

Η βαριά «καμπάνα» στον ΠΑΟΚ – που την επιβάλει ο FIFA έτσι κ αλλιώς – θα σπάσει τη κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που έτσι κι αλλιώς «δεν τραβάει» πια…

Κι αν δεν είναι αυτό – ο ΠΑΟΚ – θα ήταν το Σκοπιανό! Μόνο που εκεί το πράγμα μπλόκαρε αλλού: Ξέσπασε κρίση μέσα στα Σκόπια! Που αφορά, αν το κράτος τους θα αναγνωρίσει ουσιαστικά δεύτερη «συστατική εθνότητα» Αλβανών και δεύτερη επίσημη γλώσσα, την αλβανική. Οπότε το ιδεολόγημα της δήθεν «μακεδονικής εθνότητας» – που κάποιοι εδώ επέμεναν να αναγνωρίσουμε κι εμείς – υφίσταται θανάσιμο πλήγμα μέσα στα ίδια τα Σκόπια! Κι όλη η συζήτηση για αλλαγή ονόματος πάει πίσω και μπαίνει σε εντελώς διαφορετική βάση.

* Στο μεταξύ αναζητείται και ο κ. Κοτζιάς, που είχε προειδοποιήσει την Τουρκία πριν ένα μήνα, μετά το διεμβολισμό της ελληνικής ακταιωρού από τουρκικό πολεμικό πλοίο έξω από τα Ίμια, πως «την επόμενη φορά που θα μας προκαλέσει η Άγκυρα», η αντίδρασή μας «ΔΕΝ θα είναι ειρηνική»!

Η «επόμενη φορά» ήλθε: στον Έβρο – με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους. Υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες…

Κάπου ανάμεσα στην ξαφνική κρίση που ξέσπασε στα Σκόπια, και την «αιχμαλωσία» των Ελλήνων στον Έβρο, χάθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών και η «πολιτική» του!

* Την οποία έτσι κι αλλιώς, βέβαια, οι κυβερνητικοί τους εταίροι, οι ΑΝΕΛ, δεν την ψηφίζουν! Αλλά δεν ξέρουμε αν την ψηφίζουν και οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι πια…

Αφού οι Σκοπιανοί, και πριν την πρόσφατη κρίση τους, είχαν αποκλείσει αλλαγή του Συντάγματός τους, είχαν αποκλείσει την απάλειψη του αλυτρωτισμού και το erga omnes, που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε θέσει ως «προϋπόθεση Συμφωνίας». Επομένως και αυτό «στον αέρα»…

Και όλα στον αέρα!

Φτάνουν αυτά; Γιατί υπάρχουν κι άλλα – μη σας ζαλίζω, όμως…

–Οι ΗΠΑ μόλις παραίτησαν τον υπουργό τους των Εξωτερικών (και ο νέος θα κάνει κάμποσες βδομάδες μέχρι να αναλάβει).

–Η Γερμανία απέκτησε επί τέλους κυβέρνηση, έξι μήνες μετά τις εκλογές, αλλά με ποσοστά δημοφιλίας που κατρακυλάνε συνεχώς – και για τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

–Η Ιταλία δεν έχει κυβέρνηση, και δεν θα αποκτήσει για ένα μήνα ακόμα! Κι όταν θα αποκτήσει, θα είναι εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι έχουμε μάθει ως τώρα. Αν ο Τράμπ στις ΗΠΑ τους ζάλισε, και ο Κουρτζ στην Αυστρια τους σόκαρε, περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί όταν θα ορκιστεί η νέα Ιταλική κυβέρνηση…

–Στο μεταξύ, η Γαλλία ανήγγειλε ότι θα στείλει πολεμικά της πλοία να προστατέψουν τις γαλλικές εταιρίες που θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ,

ο Ερντογάν μίλησε για… Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο,

οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης έρχονται στο χειρότερο σημείο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ,

η Κίνα απέκτησε για πρώτη φορά… «ισόβιο Πρόεδρο»,

κι όσοι στην Ευρώπη έβριζαν τον Τράμπ μέχρι χθες (για τους δασμούς που εξήγγειλε στο χάλυβα – και όχι μόνο), τώρα τρέχουν να κρυφτούν πίσω του!

Αλλά κανείς δεν ξέρει, μέχρι στιγμής, ποια θα είναι η πολιτική του Τράμπ – ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή, αλλά και παντού αλλού.

Μέσα σε όλο αυτό το διεθνές χάος και τους επερχόμενους σεισμούς στην περιοχή μας, εμείς δεν έχουμε κυβέρνηση, δεν έχουμε κράτος, δεν έχουμε τίποτε!

Κι αυτό είναι το χειρότερο:

Ζούμε σε συνθήκες Γενικευμένης Κατάρρευσης μέσα στη χώρα, όταν γύρω μας κυριαρχεί το Χάος!

Καμία εξέλιξη δεν θα είναι «γραμμική» από δω και μπρός.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα…

Το θέμα είναι να επιβιώσει η χώρα!

Αυτό να θυμάστε…

Πίσω από το Χάος πάντα αναδεικνύεται ένας «παράδοξος ελκυστής» που δίνει τελικά «Αρμονία» και «Λόγο».

Ελπίζω μόνο να είναι λυτρωτικός για μας.

Και πάντως, είναι (και) στο χέρι μας…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου