ΦΤΑΙΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε σκληρή κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου. “Λουκέτα, ανεργία, κατήφεια παντού είναι η θλιβερή φωτογραφία της οικονομικής πολιτικής σας” του είπε. Εσκεμμένα ή όχι όμως να διέφυγε της προσοχής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Δεν είναι η πολιτική της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή δυσχερή κατάσταση.

Είναι η πολιτική που της επιβάλλουν να εφαρμόσει οι δανειστές της. Συνεπώς, ο Αντώνης Σαμαράς θα ήταν ακριβής και δίκαιος αν εστίαζε την κριτική του στην κακή εφαρμογή της πολιτικής που μέσω της κυβέρνησης ασκεί στην Ελλάδα ο διεθνής οικονομικός έλεγχος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντώνης Σαμαράς θα συνεισέφερε τα μέγιστα στη χώρα, αν βοηθούσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει σωστά και γρήγορα την πολιτική που της επιβάλλουν οι δανειστές. Αν από την άλλη δεν συμφωνεί με την πολιτική των δανειστών, ο Αντώνης Σαμαράς θα συνεισέφερε τα μέγιστα στη χώρα αν την καταδίκαζε απερίφραστα και πρότεινε μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Ίσως μάλιστα να έβλεπε τα ποσοστά του κόμματος του στις δημοσκοπήσεις να εκτοξεύονταν στα ύψη και τον ίδιο να φλερτάρει σοβαρά με το ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία, αν καλούσε τον Γιώργο Παπανδρέου να συμφωνήσει μαζί του σε αυτή την πολιτική και από κοινού (τα δυο μεγάλα κόμματα) αρνούνταν να εφαρμόσουν την πολιτική των δανειστών.

Προφανώς, όμως ο Αντώνης Σαμαράς δεν παραφρόνησε. Γνωρίζει πως άρνηση εφαρμογής της συγκεκριμένης πολιτικής, σημαίνει ουσιαστικά άρνηση των νέων δανεικών που ο διεθνής οικονομικός έλεγχος δίδει, υπό την προϋπόθεση εφαρμογής της πολιτικής του. Είναι ακριβώς τα χρήματα εκείνα χάρη στα οποία η χώρα δεν έχει, επισήμως, χρεοκοπήσει. Κάτι που θα συμβεί αν δεν καταβληθεί η 5η δόση του Ιουνίου ή η 6η του Αυγούστου – στην οποία στοιχηματίζουν οι μεγάλοι “σορτάκηδες” των αγορών έχοντας εκτοξεύσει τα spreads σε δυσθεώρητα ύψη.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο Αντώνης Σαμαράς δεν προτείνει την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, την οικονομική απομόνωση της χώρας που θα επακολουθήσει και μια πολιτική με την οποία οι Έλληνες θα ζουν αποκλειστικά με όσα μπορούν να παράξουν, έως ότου κι εφόσον ανασυστήσουν ένα νέο παραγωγικό-αναπτυξιακό μοντέλο, έχει χρέος να βοηθήσει ουσιαστικά και υπεύθυνα την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική των δανειστών.

Όπως φάνηκε και στη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής ο κ. Σαμαράς γνωρίζει επακριβώς τα σημεία στα οποία η πολιτική των δανειστών δεν εφαρμόζεται σωστά. Είναι όμως δώρον άδωρον όταν το κάνει υπαινισσόμενος πως υπάρχει μια άλλη “αντιμνημονιακή” πολιτική…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου