ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΙ ΕΜΦΥΛΙΟΙ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μοίρασε το

Τα δεκάδες ανοιχτά μέτωπα και οι σταθερά απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας φέρνουν εκ νέου την κυβέρνηση σε κατάσταση νευρικής κρίσης με παραιτήσεις υπουργών, φαρμακερά βέλη, υπονοούμενα και σφοδρές τετ-α-τετ λεκτικές συγκρούσεις.

Περίπου ένα δεκαήμερο μετά την ηχηρή εγκατάλειψη του κυβερνητικού σκάφους από το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Χάρη Παμπούκη και τις αιχμές που άφησε τόσο για τον ίδιο το Γιώργο Παπανδρέου όσο και για τους Χρήστο Παπουτσή και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, οι οποίοι διαφώνησαν κάθετα με την πρότασή του για επανίδρυση αυτόνομου Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τα ύδατα στους κόλπους της κυβέρνησης παραμένουν ταραγμένα.

Οι σπόντες, τα «καρφιά» και οι δημόσιες αντεγκλήσεις ανάμεσα σε υπουργούς έχουν αναχθεί και πάλι σε καθημερινό φαινόμενο, σε μια οριακή για την κυβέρνηση και τη χώρα συγκυρία όπου η αδυναμία υλοποίησης των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και η αστοχία στην εκτέλεση των στόχων που έχουν τεθεί στο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο οδηγούν –εκτός απροόπτου – σε επώδυνα νέα μέτρα, τα οποία όμως είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν ξανά οι πολίτες.

Η εβδομάδα που πέρασε στιγματίστηκε από τουλάχιστον τέσσερις «κόντρες κορυφής», οι οποίες είτε επρόκειτο για εξάρσεις της στιγμής είτε για περιστατικά με βαθύτερα πολιτικά αίτια, σε κάθε περίπτωση αποδεικνύουν την έλλειψη συνοχής και τις εύθραυστες ισορροπίες μέσα στο κυβερνητικό σχήμα.

Ρέππας κατά Ραγκούση

Η πρώτη και πιο σοβαρή «ενδοκυβερνητική φωτιά» που άναψε και η οποία δε λέει να σβήσει από τον ανασχηματισμό του Ιουνίου και έπειτα είχε ως πρωταγωνιστές τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα και τον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση με αντικείμενο το άνοιγμα του κλάδου των ταξί.Η σπίθα της αναζωπύρωσης του μεταξύ τους μετώπου ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματική κάθε προσπάθεια διατήρησης των κλειστών επαγγελμάτων και οι διαρροές που ακολούθησαν εκ μέρους του κ. Ραγκούση περί δικαίωσης της στάσης που είχε κρατήσει στην κόντρα του με τους ταξιτζήδες.

Κρίνοντας ότι θίγεται και αισθανόμενος την ανάγκη να παράσχει τις προσήκουσες διευκρινίσεις, ο κ. Ρέππας με διπλή του παρέμβαση «φωτογράφισε» το διάδοχό του στο Υπουργείο Υποδομών και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι επί ημερών του Προεδρικό Διάταγμα για τα ταξί ουδέποτε στάλθηκε στο ΣτΕ και άρα ουδέποτε κρίθηκε αντισυνταγματικό, αλλά και αν είχε σταλεί θα είχε εγκριθεί, με αποτέλεσμα «η χώρα να μην είχε δοκιμάσει καμία αναστάτωση μέσα στην τουριστική περίοδο».

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο να δηλώνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων υλοποιείται στον τομέα των μεταφορών με το Δημήτρη Ρέππα και στο χώρο των ταξί με τον Γιάννη Ραγκούση. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, οι φλόγες είχαν ήδη επεκταθεί «καίγοντας» την εικόνα ομοψυχίας που θα απαιτούσε η περίσταση…

Ξενογιαννακοπούλου κατά Λοβέρδου

Το επόμενο «θερμό» επεισόδιο εκτυλίχθηκε εντός Υπουργικού Συμβουλίου ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Η διάταξη του νομοσχεδίου που παρουσίασε ο κ. Λοβέρδος, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν και στα δημόσια νοσοκομεία, προκάλεσε τη μήνιν της κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ζήτησε να υπάρξουν περιορισμοί.

«Εγκαταστήσαμε ολοήμερη λειτουργία στο ΕΣΥ και τώρα θα νομιμοποιήσουμε να στέλνουν τους ασθενείς στα ιατρεία τους, την ώρα που δεν αποδίδουν και τίποτα στην εφορία; Είμαι αντίθετη και θέλω να καταγραφεί η αντίθεσή μου», σημείωσε σε έντονο ύφος η πρώην υπουργός Υγείας.

«Αυτό το μήνυμα δίνω και εγώ έχω την πολιτική ευθύνη της Υγείας», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Ναι, προφανώς εσύ έχεις τώρα την ευθύνη της Υγείας, αλλά εδώ είναι Υπουργικό Συμβούλιο και εγώ θα πω την άποψή μου», αντέτεινε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την οποία στήριξαν με παρεμβάσεις οι κ.κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Χρήστος Παπουτσής και Φώφη Γεννηματά.

Να ηρεμήσει τα πνεύματα επιχείρησε ο πρωθυπουργός ζητώντας περαιτέρω αξιολόγηση του νομοσχεδίου.

Καστανίδης κατά Κουτρουμάνη

Το σκηνικό των ατέρμονων «συντροφικών μαχαιρωμάτων» συνεχίστηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, ο οποίος έβαλλε κατά του συναδέλφου του Γιώργου Κουτρουμάνη για το θέμα των προσλήψεων μέσω ΜΚΟ που έχει ανοίξει το Υπουργείο Εργασίας και έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων ακόμη και μεταξύ των συμπολιτευόμενων βουλευτών.«Οι οργανώσεις αυτές είναι για άλλη δουλειά, δεν είναι γι’ αυτό», ήταν το δηκτικό σχόλιο του κ. Καστανίδη όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την εμπλοκή των ΜΚΟ στο πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης 55.000 ανέργων, που σημειωτέον δε θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ!

Ερωτώμενος, επίσης, ο Χάρης Καστανίδης για το πρόγραμμα αυτεπιστασίας του Υπουργείου του και για το αν έχει επικοινωνία με το ΑΣΕΠ, με νόημα ανέφερε πως «εμείς δε θα ξεκινούσαμε αν δεν είχαμε την έγκριση του ΑΣΕΠ…».

Ρέππας κατά Βενιζέλου

Η αμφισβήτηση των στοιχείων-σοκ του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος -εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου- έδωσαν νέα λαβή στον Δημήτρη Ρέππα να επικρίνει τη στάση του υπουργού Οικονομικών, θυμίζοντάς του μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης ότι «η έκθεση είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Γραφείου» και επίσης ότι «την ίδρυση και λειτουργία της αποφάσισε η παρούσα κυβέρνηση…». Το «άδειασμα» του κ. Βενιζέλου από τον κ. Ρέππα αλλά και τις γενικότερες έριδες και παλινωδίες της κυβέρνησης δεν άφησε ασχολίαστες η ΝΔ που έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδία και κυβερνητικό σκορποχώρι».

Συλλογική βούληση ζητά ο Παπανδρέου

Τα φαινόμενα Βαβέλ που για ακόμη μια φορά αποδιοργανώνουν την κυβέρνηση προκαλούν εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει στους υπουργούς την ανάγκη υπερίσχυσης του συλλογικού πνεύματος αλλά ταυτόχρονα να προειδοποιεί ότι δε θα ανεχτεί επανάληψη κρουσμάτων εσωστρέφειας και δε θα διστάσει να στείλει σπίτι τους, υπότροπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου