“ΥΠΕΡΑΝΑΛΥΣΗ” ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Μοίρασε το

 

Επιτρέψτε μου να εκφράσω σκέψεις που κάνω αρκετό καιρό σχετικά με την υπερανάλυση που κάνουμε σαν λαός σε πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά φαινόμενα και όχι μόνο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όσο περισσότερο αναλύουμε οποιοδήποτε τέτοιο φαινόμενο και το ερευνούμε μεθοδικά και λεπτομερειακά, προσεγγίζουμε μία εκτίμηση θεωρητικά ορθότερη. Αυτό είναι αναγκαίο στις επιστημονικές μελέτες.

Σε αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη τα αποτελέσματα της έρευνας χωρίς να πιέζονται χρονικά οι μελετητές στις περιπτώσεις εκείνες τουλάχιστον που δεν έχουμε ταχύτατη έκβαση γεγονότων με έντονες και μεγάλες επιπτώσεις στον πληθυσμό. Επίσης απαιτείται πολύς χρόνος, χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό.

Τις τελευταίες δεκαετίες, με τον γρήγορο και όχι βεβαίως πάντα υγιή ρυθμό εξέλιξης που παρατηρούμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια μίας τέτοιας ανάλυσης για πολλά φαινόμενα κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου.

Τι γίνεται λοιπόν: Μέχρι να πάρουμε τα δεδομένα να τα αναλύσουμε και να τα εκτιμήσουμε, τηρώντας και εκμεταλλευόμενοι πολλές φορές αρνητικά τις καθ .όλα σεβαστές δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε να καταλήξουμε σε μία πρακτική πρόταση, ΟΙ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ  ΑΥΤΕΣ  ΜΑΣ  ΕΧΟΥΝ  ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΙ !!!

Θα έλεγα λοιπόν σε υπερβολική έκφραση ότι μέχρι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας τα επερχόμενα προβλήματα έχουν διογκωθεί. Εμείς «τρέχουμε» πίσω από τα γεγονότα για να προλάβουμε  την επίλυση του επόμενου και μεθεπόμενου προβλήματος που όμως είναι σε εξέλιξη. Συμβάλουμε έτσι σε ένα φαύλο κύκλο που ακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων αντί να τα προλαβαίνουμε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είμαστε πρακτικά αναποτελεσματικοί. Νομίζουμε, και ίσως μπορεί, να είμαστε θεωρητικά οι πιο σωστοί εκτιμητές και αναλυτές τηρώντας σχολαστικά και προσχηματικά πολλές φορές τις δημοκρατικές διαδικασίες, και όμως καταλήγουμε συχνά να βλέπουμε την εξέλιξη των φαινομένων με…..τηλεσκόπιο.

Προκύπτει έτσι η αναγκαιότητα διαμόρφωσης μίας πρότασης ώστε να λειτουργούμε σαν κοινωνία  πρακτικά πιο αποτελεσματικά.

Παραδειγματιζόμενοι από τις πιο εξελιγμένες κοινωνίες, απαιτείται οργάνωση δομών με σαφείς στόχους και με ανθρώπινο δυναμικό που θα επεξεργάζεται σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αυτά τα θέματα και που θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

-Ουσιαστική και όχι προσχηματική γνώση του υπό ανάλυση αντικειμένου. Εντυπωσιάζομαι και ανησυχώ όταν παρατηρώ κάποιους υπουργούς να αναλαμβάνουν μία το ένα μία το άλλο υπουργείο, καθώς και πολλούς δημοσιογράφους να μιλούν μία για το α, μία για το β σοβαρό θέμα χωρίς να έχουν τα ανάλογα προσόντα και στο κάτω κάτω την επιστημονική δικαιοδοσία.

ΔΙΕΡΩΤΑΜΑΙ: Τι υπεράνθρωποι είναι αυτοί, τι ικανότητες έχουν!!??

Αναφέρομαι σε αυτές τις δύο ιδιότητες ( πολιτικούς-δημοσιογράφους) διότι παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην κοινωνία μας. Έχω επίγνωση των επιτελείων που τους στηρίζουν. Η υποστήριξη δεν φτάνει όμως αν δεν είσαι ικανός και ακέραιος άνθρωπος. Και αυτό αποδεικνύεται από το πώς εξελίχθηκε και εξελίσσεται η χώρα μας.

-Αποφυγή συναισθηματικής προσκόλλησης κυρίως πολιτικής και κομματικής οπτικής όταν γίνονται τέτοιες αναλύσεις. Σαφώς ο κάθε ένας έχει την οπτική του, αλλά πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσει προσεχτικά και να συζητήσει τα επιχειρήματα του άλλου. Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί μας δηλώνουν μονίμως και με κάθε τρόπο πόσο φταίνε οι αντίπαλοί τους.

-Απαιτούνται άτομα με αίσθημα ασφάλειας, με καθαρή σκέψη έτσι ώστε να επιχειρηματολογούν συνεκτικά και με απόλυτο σεβασμό του χρόνου που δικαιούνται και να μην διακόπτουν τους συνομιλητές τους.( Βλέπουμε τι γίνεται στις περισσότερες πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση: Μας κάνουν να ντρεπόμαστε που είμαστε πολίτες αυτής της χώρας ).

-Ικανότητα και προδιάθεση λήψης απόφασης σε σύντομο χρονικό διάστημα (ανάλογα των περιπτώσεων ) αναλαμβάνοντας το ρίσκο μικρότερου ποσοστού επιτυχίας του στόχου, λόγω της οριοθετημένης ανάλυσης.

-Προσυμφωνημένη απόφαση από τους αναλύοντες, διόρθωσης σε δεύτερο χρόνο του πιθανού λάθους κατά την εφαρμογή της πρότασης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Μέσα από αυτό το μοντέλο οριοθετημένης ανάλυσης-εφαρμογής περιορίζεται η πιθανότητα να μην προλαβαίνουμε τα γεγονότα και τις συνέπειές τους εξ αιτίας υπερανάλυσης και προσχηματικών δημοκρατικών διαδικασιών. Γινόμαστε έτσι πιο πρακτικοί με εμφανή την εφαρμογή και τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης. Αυτό ενθαρρύνει το άτομο για δράση και την κοινωνία στην διαμόρφωση μιας ατμόσφαιρας προόδου.

Και μερικά ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ για σκέψη:

Μήπως η υπερανάλυση και η προσχηματική χρησιμοποίηση των δημοκρατικών διαδικασιών γίνεται από τους «υπεύθυνους» των δομών ( για όσους από τους πολιτικούς και διευθυντές μέχρι τους υπαλλήλους στον δημόσιο η ιδιωτικό τομέα το κάνουν αυτό) για να αποφύγουν τις ευθύνες και τις συνέπειές των επειδή αρνούνται να αναγνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν την αξία των ειδικών και των έμπειρων? Η γίνεται για να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφέροντά τους?

Και εάν είναι έτσι, μήπως υποτιμούν τη νοημοσύνη του μέσου πολίτη που θεωρούν ότι δεν καταλαβαίνει γιατί το κάνουν?

Υπάρχει ΧΡΕΩΣΗ κύριοι ανεύθυνο-υπεύθυνοι!!!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου