Με χειροβομβίδες έτοιμες να εκραγούν μοιάζουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί και να «εξουδετερώσει» η κυβέρνηση, την ώρα που -εκτός συνόρων- διαφαίνονται προοπτικές επίλυσης της κρίσης χρέους, αν και το τίμημα προεξοφλείται ότι θα είναι βαρύ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για την κατάσταση κοινωνικής αναταραχής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα με τις σχεδόν καθημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις, τη διόγκωση των πρωτοβουλιών «απειθαρχίας» και άλλες παρόμοιες ακτιβιστικές ενέργειες όπου οι πολίτες αψηφούν το νόμο και τους θεσπισμένους πολιτειακούς κανόνες.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις προκαλούν δυσαρέσκεια στις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνονται, ωστόσο στηλιτεύουν τον τρόπο διαμαρτυρίας και εναντίωσης που επιλέγεται σε κάποιες περιπτώσεις π.χ. η κατάληψη των γιατρών στο Υπουργείο Υγείας ή ο μη σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων από τους εργαζομένους στο μετρό, κάνοντας λόγο για «συμπεριφορές έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία». Σε αυτή τη φάση πάντως, δεν εξετάζονται «έσχατα εργαλεία» όπως η επίταξη των απεργών, αφού η εκτίμηση που υιοθετείται για την ώρα είναι πως «δεν πρέπει να πέσει λάδι στη φωτιά».
«Δεν Πληρώνω»
Παράλληλα, σε ότι αφορά το «κίνημα ανυπακοής», που έχει ήδη λάβει διαστάσεις στην άρνηση πληρωμής διοδίων και πάει να εξαπλωθεί εξίσου στη μη επικύρωση εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τονίζεται πως πρόκειται για κινήσεις που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον καθώς επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και οι οποίες «δε θα μείνουν ασυγχώρητες από την Πολιτεία». Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση ότι το κράτος κάνει «τα στραβά μάτια» στην ανομία το Υπουργείο Υποδομών προανήγγειλε μέτρα τιμωρίας των «τζαμπατζήδων».
Ένα ακόμη «αγκάθι» που χρήζει ειδικής μεταχείρισης για να μην προκαλέσει νέες πληγές με συνδικάτα και εργαζόμενους έχει να κάνει με τις πρόσθετες αξιώσεις της τρόικας στον εργασιακό τομέα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι ψηφισθείσες αλλαγές είναι πολύ πρόσφατες και θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Την ίδια ώρα, σπεύδει να καλύψει τους εκπροσώπους των δανειστών και να αποδραματοποιήσει το ρόλο τους, υποστηρίζοντας ότι «η κάθε έλευσή τους στην Αθήνα έχει ως σκοπό απλώς και μόνο τον έλεγχο και κακώς δημιουργείται κλίμα καταστροφολογίας».
Επιπλέον, όπως αποδείχθηκε από το περιεχόμενο των συσκέψεων του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την αρνητική εικόνα από τα δημοσιεύματα για τις πιέσεις της τρόικας ανέβασε ψηλά στην ατζέντα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα όπως η ανεργία, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία γύρω από νέα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού.
Ενέσεις αισιοδοξίας
Απέναντι στο σκηνικό απογοήτευσης που έχει εγκατασταθεί στην ψυχολογία σημαντικής μερίδας της κοινωνίας, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καλλιεργήσει συναισθήματα αισιοδοξίας και προοπτικής στους πολίτες, αξιοποιώντας ως ελπιδοφόρες τις κυοφορούμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
«Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ορατά και επιβεβαιώνουν την ορθότητα των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων που λάβαμε. Καταφέραμε από μοναδικό πρόβλημα στην Ευρώπη να είμαστε σήμερα ενεργό μέρος της λύσης. Και όσο είμαστε αξιόπιστοι, τόσο οι θυσίες των Ελλήνων θα πιάνουν τόπο, τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα καλά νέα», τόνισε με νόημα ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου.
Ταυτόχρονα όμως, δεν παρέλειψε να επισημάνει προς υπουργούς και στελέχη ότι θα πρέπει να έχουν «πάντα κατά νου τους κινδύνους που ελλοχεύουν», ζητώντας τους να στρέψουν ακόμη περισσότερο την προσοχή τους στον πολίτη «και στις δύσκολες απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιήσει», μια αναφορά που σχετίζεται άμεσα με τα μέτρα της περιόδου 2012-2014 αλλά και εκείνα που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση από το δυσβάσταχτο χρέος.
«Το εσωτερικό μέτωπο είναι εξαιρετικά κρίσιμο και η κυβέρνηση έχει σταθερά στο επίκεντρο των δράσεών της τις αγωνίες των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, όσο δύσκολη κι αν είναι η συγκυρία», διευκρινίζει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.
Σαφής εντολή του πρωθυπουργού είναι η αυστηρή τήρηση των στόχων που προβλέπει το μνημόνιο, η εντατικοποίηση των ρυθμών υλοποίησης των κυβερνητικών παρεμβάσεων, ενώ σε ότι αφορά το καθοριστικό επικοινωνιακό σκέλος -κατόπιν σύσκεψης της ομάδας σχεδιασμού- αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση των μεταρρυθμίσεων και να εξηγούνται με κατανοητό τρόπο τα πλεονεκτήματά τους, ώστε να μη δημιουργείται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει μοναδικό μέλημα την περιοριστική πολιτική.
Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες
Η ανάπτυξη αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα στοίχημα για να μην πάνε στράφι οι θυσίες του μνημονίου, ωστόσο τα μέχρι στιγμής δείγματα -όπως παραδέχονται πηγές προσκείμενες στο οικονομικό επιτελείο- αποκαλύπτουν ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένες και να οργανωθούν καλύτερα για να αποφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Tις αναπτυξιακές προτεραιότητες που έχουν τεθεί και οι οποίες περιλαμβάνουν αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών είχε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στους εμπλεκόμενους υπουργούς ο κ. Παπανδρέου, προειδοποιώντας για το απευκταίο ενδεχόμενο να «βαλτώσει» το εγχείρημα και να χρειαστεί η λήψη νέων επώδυνων μέτρων για τους πολίτες. Ενισχυτικά μέτρα για την ανάπτυξη ζήτησαν εξάλλου την Πέμπτη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης και Γιώργος Φλωρίδης, με επιστολή τους προς τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Να σημειωθεί ότι από τις ως τώρα καταργήσεις και συγχωνεύσεις 66 φορέων, το δημόσιο έχει όφελος της τάξης των 10,5 εκατομμύριων ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τα προγράμματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεων υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2011 και 7 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2011-2013.