ΤΡΙΚΥΜΙΑ…ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μοίρασε το

Θεωρητικά, τα μέτρα και η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα έπρεπε να είναι η βασική έννοια για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ωστόσο, η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι τόσο αρνητική και δυσάρεστη, που μοιραία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε μπορεί παρά να σκέφτεται ορισμένες κινήσεις για να αλλάξει το κλίμα και να αποτρέψει ή να προλάβει φαινόμενα που θα απειλούσαν σοβαρά τη συνοχή της παράταξης και θα επηρρέαζαν και την κυβέρνηση.

Όσο ο κ. Βενιζέλος απουσίαζε στο Παρίσι, το περασμένο διήμερο για να συμμετάσχει σε ημερίδα γαλλικού περιοδικού, στην Αθήνα, κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργοί με τις δηλώσεις και τις ενέργειές τους επιβεβαίωναν την κινητικότητα και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ και συνδέονται ευθέως τόσο με την προοπτική του όσο και με τις αποφάσεις του προέδρου του.
Τα γεγονότα και οι δηλώσεις

Καταρχάς, χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο η εσωκομματική τάση «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου πραγματοποίησε την πανελλήνια συνδιάσκεψή της και με ψήφισμά της, σε ευθεία αντιδιαστολή, με την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση, καμία κυβερνητική συνεργασία, καμία κυβερνητική εμπλοκή», καθώς και «καταγγελία των πολιτικών των μνημονίων και των εκβιασμών της τρόικας». Επίσης, στο ίδιο κείμενο χαρακτηρίζεται η κυβέρνηση «πλήρως αναντίστοιχη με τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων που τη στηρίζουν» και η προγραμματική συμφωνία «κουρελόχαρτο». Ακόμη, ασκείται αυστηρή κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με επισημάνσεις ότι το κόμμα «βρίσκεται σε διαρκή τροχιά απαξίωσης και διάλυσης» και «οι επιλογές της ηγετικής ομάδας οδηγούν στη διάλυση και την εξαφάνιση του από τον πολιτικό χάρτη».

Τα παραπάνω αιτήματα και διαπιστώσεις των στελεχών της Αριστερής Πρωτοβουλίας ενδεχομένως να μην είχαν ιδιαίτερη σημασία και να μην απασχολούσαν καν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εαν στη χθεσινή της συγκέντρωση δε συμμετείχαν περί τα 900 άτομα από όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση των διοργανωτών, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν πλειάδα κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Θάνος Μωραϊτης, ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Κώστας Ασκούνης, ο Κώστας Πανταζής, ο Σπύρος Παπασπύρος και οι πρώην βουλευτές Μαρία Θεοχάρη, Άννα Νταλάρα και Αφροδίτη Παπαθανάση.
Στις πρωτοβουλίες του Σαββατοκύριακου που πρέπει να προβληματίσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο περιλαμβάνεται η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στη Real News, ο οποίος παραδέχεται ότι «το κόστος της λίστας Λαγκάρντ ήταν αναπόφευκτο, προβλέπει νέα αποδυνάμωση της παράταξης και εύχεται το γεγονός αυτό να μην οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση.
Τέλος, ο προσφάτως αποχωρήσας από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης –μέσω της Καθημερινής- ζητά την παραίτηση Βενιζέλου και σημειώνει ότι το κόμμα «κατάντησε ΚΟΔΗΣΟ».
Την ίδια ώρα, πολλοί βουλευτές, περίπου 10 στον αριθμό, αρνούνται να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους στην ψηφοφορία για τα μέτρα, αυξάνοντας το άγχος της Ιπποκράτους για τις μελλοντικές τύχες του κόμματος και επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο πιο αδύναμος και αποσταθεροποιητικός παράγοντας για τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.

 

Δύσκολη εξίσωση για ΔΗΜΑΡ

 

 

Να ισορροπήσει ανάμεσα στη στρατηγικού χαρακτήρα θέση υπέρ της συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και στη δικαιολόγηση του επώδυνου πακέτου που θα κληθεί να ψηφίσει επιχειρεί η ΔΗΜΑΡ. Ηγετικά της στελέχη με νόημα δηλώνουν από τη μια πλευρά ότι είναι απολύτως πεισμένοι για τη βασική επιλογή στήριξης της κυβέρνησης και από την άλλη αντιδρούν για πιθανά μέτρα όπως τα εργασιακά, διαμηνύοντας ότι αυτά εκ μέρους τους θα απορριφθούν.
Παράλληλα, οι διαφωνούντες βουλευτές συνεχίζουν να εκφράζουν θέσεις ενάντια σε εκείνες της ηγεσίας, διατηρώντας τον πονοκέφαλο για τον Φώτη Κουβέλη. Κύριος εκφραστής των αντιδράσεων είναι ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος πέρα από τα μέτρα έκανε γνωστό ότι δε θα ψηφίσει ούτε τον προϋπολογισμό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου