ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ

Μοίρασε το

Γκρίνια και διαφωνίες και στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης επιφέρει η πρόταση για παραπομπή μόνο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ, παρά την εικόνα ενότητας που επιθυμεί αγωνιωδώς να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη, οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται για το θέμα τόσο σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ είναι αξιοσημείωτες και προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό και τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι ξορκίζουν τις διαρροές στην επικείμενη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή.

Σε μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι εξελίσσεται η επιχειρηματολογία περί πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς βουλευτές και στελέχη του κόμματος έχουν αρχίσει να παίρνουν ευδιάκριτες αποστάσεις ασφαλείας από τους υψηλούς τόνους και τις λεκτικές αυτές κορώνες της Ιπποκράτους, καταλογίζοντας μάλιστα πολιτικές ευθύνες στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι βουλευτές σε Πέλλα και Έβρο αντίστοιχα, Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Ντόλιος. Η κ. Τζάκρη καταλογίζει διαχρονικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς Οικονομικών για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, κάνοντας λόγο για παραδοχή του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου περί λανθασμένων χειρισμών.

 

Ο δε κ. Ντόλιος εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υπόθεση το κόμμα του και με σαφήνεια αναφέρεται σε ευθύνες που -πλην του Γιώργου Παπακωνσταντίνου- θα μπορούσαν να επισημανθούν στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη αλλά και στους πολιτικούς προϊσταμένους του, δηλαδή στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Επιπλέον, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, (με όση αξία και βαρύτητα προσδίδει κανείς στα λεγόμενά του), ο ο οποίος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου, δήλωσε ότι «όλοι όσοι διαχειρίστηκαν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και καθυστέρησαν τις διαδικασίες έχουν πολιτικές ευθύνες».

 

 

Ειδικότερα, για τον Γιώργο Παπανδρέου τόνισε ότι «ο ισχυρισμός του ότι δεν γνώριζε δεν τον απαλλάσσει, διότι εκείνος επέλεγε τους υπουργούς του», ενώ τέλος -σύμφωνα πάντα με τον κ. Πάγκαλο- οι επιλογές των κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται ότι βέλη κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη μη αξιοποίηση της λίστας και τα πενιχρά αποτελέσματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχουν ήδη εξαπολύσει οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης και Ηλίας Μόσιαλος, ενώ τη Δευτέρα θα δημοσιοποιήσει τη θέση του ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης που είχε καταγείλλει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι «όμηρος της λίστας Λαγκάρντ».

 

Ηχηρή είναι όμως η διαφωνία που εκφράζουν για την κυβερνητική πρόταση και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, οι οποίοι -ως γνωστόν- αρνήθηκαν να υπογράψουν την κοινή πρόταση της τρικομματικής, εμπνευστής της οποίας θεωρείται ο πρόεδρος του κόμματός τους, Φώτης Κουβέλης.

Οι δύο βουλευτές με κοινή τους δήλωση, με σαφή τρόπο ζητούν την αναζήτηση ευθυνών, ποινικών και πολιτικών, σχετικά με την υπεξαίρεση ονομάτων από τη λίστα, «για όλα τα πρόσωπα που την είχαν στην κατοχή τους και όχι μόνο για ένα πρόσωπο».

 

Μιλώντας στο Ρ/Σ 105,5 Στο Κόκκινο ο κ. Μουτσινάς στηλίτευσε την επιλεκτική διερεύνηση του φακέλου «λίστα Λαγκάρντ» «για τη δήθεν σταθερότητα της κυβέρνησης» και εξέφρασε τη βαθύτατη απορία του για την τακτική του Φώτη Κουβέλη.
Ο κ. Βουδούρης ζητά και εκείνος να εξεταστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης χωρίς να περιορίζονται μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ υπογραμμίζει ότι εν ονόματι της κυβερνητικής συνοχής δεν πρέπει να συσκοτίζονται ατασθαλίες και σκάνδαλα.

 

Στις διαρροές ότι στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι εξοργισμένοι για τις συνεχείς διαφοροποιήσεις τους και σκέφτονται να τους απομακρύνουν από την Κ.Ο. και οι δύο απαντούν ότι «απλώς στηρίζουμε τον πυρήνα των θέσεων και των αρχών της ΔΗΜΑΡ» και «κάποιοι άλλοι έλεγαν άλλα πράγματα προεκλογικά και άλλα εφαρμόζουν».

 

Αντιδράσεις παρατηρούνται και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, όπου κανείς δεν ρισκάρει μια πρόβλεψη για το τι θα βγάλει η κάλπη για την προανακριτική. Οι πιέσεις που θα ασκηθούν εκ μέρους Μεγάρου Μαξίμου και Συγγρού είναι βέβαιο ότι θα είναι αυξημένες, αν και ήδη αλγιεινή εντύπωση προκαλεί σε αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ. η ανάγκη υπεράσπισης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν, για πολιτικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου, επειδή δεν ήταν αποτελεσματικός στη μάχη κατά των φοροδιαφευγόντων, έχει ήδη τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου