Το συμπέρασμα από τις δημοσκοπήσεις

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος αναλύει τις δημοσκοπήσεις και εκτιμά ότι ο δικομματισμός επιστρέφει. Όπως είναι προφανής και αγωνιώδης η προσπάθεια που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει το πρώτο βιολί στο χώρο της Κεντροαριστεράς. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος αναλύει τις δημοσκοπήσεις και εκτιμά ότι ο δικομματισμός επιστρέφει. Όπως είναι προφανής και αγωνιώδης η προσπάθεια που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει το πρώτο βιολί στο χώρο της Κεντροαριστεράς.


Για να καταλάβει ο αναγνώστης τι συμβαίνει στο χώρο των δημοσκοπήσεων, του παραθέτουμε τα ακόλουθα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, που πέρασε. Η εφημερίδα τα «ΝΕΑ», δια της γραφίδας – ειδικού συνεργάτη του, αναφέρθηκε στην αποκαλούμενη ελληνιστί «μήτηρ των δημοσκοπήσεων» (Poll of Polls). Πληροφόρησε το κοινό του ότι η Ν.Δ. με ποσοστό 31% κατά μέσο όρο, προηγείται σταθερά του Σύριζα. Με οκτώ και πλέον ποσοστιαίες μονάδες διαχρονικό προβάδισμα στη περίπτωση πεντακομματικής Βουλής θα μπορούσε να την οδηγήσει σε αυτοδυναμία.

Επίσης, ο ειδικός συνεργάτης, σημειώνει ότι σε επίπεδο αρχηγών, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σταθερά ως πιο κατάλληλος πρωθυπουργός του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεντρώνει 36% θετικές γνώμες έναντι 23% του σημερινού πρωθυπουργού.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, τα «ΝΕΑ» επεξεργάστηκαν τις δημοσκοπικές προβλέψεις πέντε εταιριών. Των Metron Analysis, Pulse, Rass, Aleo και Prorata. Συνέκριναν δε, τις δημοσιευθείσες έρευνές τους το φθινόπωρο του 2018 με τις πιο πρόσφατες που είδαν το φως της δημοσιότητας στους πρώτους μήνες του 2019. 

Το κεντρικό συμπέρασμα από τις δημοσκοπήσεις

Ποιο είναι το κεντρικό συμπέρασμα από το λεγόμενο Poll of Polls; Σε σχέση με το φθινόπωρο η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κατά περίπου μισή μονάδα (0,4%). Πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που κατεγράφη σχεδόν σε όλες τις έρευνες των τελευταίων μηνών του 2018 όχι μόνον δεν έπληξε τη Ν.Δ., αλλά ήταν ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που δείχνει μάλλον ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλες δεξαμενές αύξησης των εκλογικών ποσοστών της.       

Ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, την ίδια μέρα, δημοσίευσε η εφημερίδα «Documento». Αναφερόμενη σε τελευταία έρευνας της εταιρείας Rok Pop, η εφημερίδα του κ. Κώστα Μπαξεβάνη τονίζει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μόνον 2,3% υπέρ της Ν.Δ. Ότι σε καταλληλότητα ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά 0,3% (29,5% έναντι 29,2%).

Στην ίδια δημοσκόπηση επίσης η συσπείρωση της Ν.Δ. εμφανίζεται …να πιάνει ταβάνι. Σε αντίθεση με την χαμηλή του Σύριζα.

Πάντα το Σάββατο 23 Μαρτίου, άλλες δημοσκοπήσεις ανέφεραν ότι καταποντίζεται το ΚΙΝΑΛ. Πως η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες για τις εθνικές εκλογές. Στο «Βήμα της Κυριακής» τέλος, δημοσκόπηση της Metron Analysis, έδινε προβάδισμα 10,9% στη Ν.Δ. για τις ευρωεκλογες και 9,6 για τις εθνικές.

Επανίδρυση ΣΥΡΙΖΑ

Από αυτά που προηγούνται γίνεται κατάδηλο ότι στη μάχη των δημοσκοπήσεων χρησιμοποιούνται πλέον όλα τα κτυπήματα. Πάνω και κάτω από τη μέση. Από τα σχόλια που κυκλοφόρησαν επίσης εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ανησυχεί σοβαρά. Ίσως όμως σε κάποιο βαθμό να εύχεται και την ήττα του στις εκλογές. Για να ξεκαθαρίσει το κόμμα του. Ενδεχομένως δε, να το επανιδρύσει. Και από την άποψη αυτή, το μέγεθος της εκλογικής ήττας θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Διότι ως δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει το μπόνους των πενήντα εδρών, γεγονός που έχει ιδιαίτερα σημασία. Όπως επεσήμαναν τα «ΝΕΑ», οι περισσότεροι από τους σημερινούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που βρέθηκαν χάρη στο μπόνους στα κοινοβουλευτικά έδρανα είχαν κατέβει υποψήφιοι σε τετραεδρικές περιφέρειες. Γιατί σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο από αυτούς τους νομούς, που είναι δέκα τον αριθμό, προέρχεται η πλειονότητα των πενήντα εδρών που κερδίζει ο εκάστοτε νικητής της κάλπης. Σε πέντε, λένε οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα στους Νομούς Έβρου, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας «…αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάσει το 25% του εκλογικού μέτρου από την πρώτη κατανομή θα μείνει χωρίς βουλευτή…». Και όπως τονίζουν «…βάσει των δημοσκοπήσεων είναι σε όλες στο όριο…».

Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές σε όλες τις τετραεδρικές – πλην της Πέλλας – οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές που είχαν εκλεγεί ήταν συριζαίοι. Στην Πέλλα το κυβερνών κόμμα είχε εκλέξει δύο, η ΝΔ έναν και η ΧΑ έναν. Στα δε Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατορθώσει να καταλάβει και τις τέσσερις έδρες. Ειρήσθω εν παρόδω, στην πατρογονική γη του Κυριάκου Μητσοτάκη οι δεξιοί συγκλίνουν στην εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να εκλέξει έναν βουλευτή. Κι αυτό επειδή στην Κρήτη περνά το εκλογικό μέτρο του 25%. Κάτι ανάλογο με τις τετραεδρικές αναμένεται να συμβεί και στις πενταεδρικές. Στη Φθιώτιδα, π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τους τέσσερις από τους πέντε εκπροσώπους του νομού στην Ολομέλεια. Οι της αντιπολίτευσης προβλέπουν πως θα μείνει με έναν. 

Αδίστακτος ο Τσίπρας

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι αναταράξεις …μαίνονται στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα και όσο περνά ο καιρός θα γίνονται όλο και εντονότερες. Ο κ. Τσίπρας έτσι, στην προσπάθειά του ώστε να διατηρηθεί ως πόλος εξουσίας στην Ελλάδα, θα είναι όλο και πιο άδιστακτος στις ενέργειές του και στις μεθοδεύσεις του. Σαφώς δε, τεράστια θα είναι η ανάγκη του να πλαισιώνεται και από ανθρώπους της ίδιας υφής με τον ίδιο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα πραγματικά προβλήματα της χώρας θα αντιμετωπίζονται όλο και πιο σπασμωδικά ,ευκαιριακά και με τεράστιες δόσεις καιροσκοπισμού.

Επειδή λοιπόν «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», μπορούμε να πούμε ότι η πορεία της χώρας στον 21ο αιώνα θα είναι μια από τα ίδια. Συνεπώς,όσοι σπεύδουν  να αναζητήσουν καλύτερη τύχη άλλου,τελικά είναι και οι τυχεροί της όλης ιστορίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου