Το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνει ο κορωνοϊός

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος περιγράφει το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται όσο ο κορωνοϊός εξασθενεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατοπίζεται στο κέντρο. Το ΚΙΝΑΛ επιλέγει αυτόνομη πορεία και συντηρεί αντί ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να ηγηθεί μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος περιγράφει το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται όσο ο κορωνοϊός εξασθενεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατοπίζεται στο κέντρο. Το ΚΙΝΑΛ επιλέγει αυτόνομη πορεία και συντηρεί αντί ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να ηγηθεί μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς και ακροδεξιά ακροαεριστερά συγκλίνουν.


Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι μάσκες πέφτουν πλέον. Η ακροδεξιά και η ακροαεριστερά συμπλέουν. Μιλάνε την ίδια γλώσσα και σε τελική ανάλυση έχουν τους ίδιους στόχους. Ήτοι το κλείσιμο και την περιχαράκωση των κοινωνιών. Ανέλπιστοι σύμμαχοι τους, ο κορωνοϊός και η οικονομική κρίση που ήδη βρίσκεται στα σκαριά λόγω της πανδημίας. Αυτή η εξέλιξη, ως φαίνεται, στην Ελλάδα, έχει μπερδέψει τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί τώρα βλέπει να αλλάζουν  τα εγχώρια πολιτικά δεδομένα.

Ο κορωνοϊός αλλάζει το πολιτικό τοπίο

Έως και τα μέσα Μαρτίου, κύριος στόχος του ήταν η διάλυση του Κινήματος Αλλαγής και ο διασυρμός επώνυμων στελεχών του φιλικών το πάλαι ποτέ προς τον εκσυγχρονισμό του Κώστα Σημίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα στελέχη αυτά διέπονται από δομικά αντισύριζα αισθήματα και θεωρούν σκέτη απάτη ο Αλέξης Τσίπρας να φαντάζει ως ηγέτης μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς. «Είναι τελείως ανίκανος να αναλάβει τέτοιο ρόλο. Δεν του πάει αλλά και δεν πιστεύει σε αυτόν», μας είπε κορυφαίο πρώην στέλεχος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Είναι προφανές έτσι ότι όσο το ΚΙΝΑΛ αντέχει, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες διαρροής προς αυτό ψηφοφόρων του Σύριζα, που παλαιότερα ήσαν οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Και προς την κατεύθυνση αυτή, θετική είναι και η στάση του πρωθυπουργού.

Στο πολιτικό κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατοπίζεται προς το πολιτικό Κέντρο σε επίπεδο στελεχών και αφηγήματος, δεν δείχνει αυτή τη στιγμή να στοχεύει σε ενεργά στελέχη του κόμματος. Μια στρατηγική που θα ήταν casus belli για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς οι σχέσεις των δύο ηγεσιών, μετά την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δείχνουν να έχουν βρει μια σχετική θεσμική ισορροπία.

Από την άλλη πλευρά, γεγονός είναι πως στο Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζουν ότι η βάση τους βλέπει θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από τη σημερινή κυβέρνηση. Σε αυτή τη φάση έτσι, επιδιώκουν να σταματήσουν τυχόν διαρροές προς τη ΝΔ κρατώντας μια υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση. Να κάνουν, δηλαδή, έντονη, αλλά στοχευμένη κριτική προς το Μέγαρο Μαξίμου προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις. Στόχος δεν είναι το σύνολο του κεντρώου ακροατηρίου. Αλλά η δημιουργία μιας γέφυρας με το προοδευτικό Κέντρο που επέλεξε Μητσοτάκη. Όταν το πεδίο της αντιπαράθεσης περάσει στην οικονομία, τότε ίσως βρουν πιο ευήκοα ώτα, γεγονός που ήδη τελεί υπό μελέτη.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Τσίπρας επεδίωξε να συναντηθεί με τον κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη,ο οποίος είναι γνωστό ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον χώρο του ΚΙΝΑΛ.

Σημειώνεται πάντως πως στο ΚΙΝΑΛ, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως μπορούν να γίνουν ελκυστικοί στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την κεντροαριστερή ανάγνωση, η «θεσμική αντιπολίτευση» δεν δείχνει να ταιριάζει στον Αλέξη Τσίπρα. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστων προέρχεται από εκεί, στόχος είναι να μην επιστρέψει ούτε να πάει απευθείας στη ΝΔ.

Η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ και αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά

Εξ αριστερών, πάντως, στο Κίνημα Αλλαγής έχουν να αντιμετωπίσουν δημόσιες επιθέσεις φιλίας. Αλλά και μια διαδικασία προσέγγισης στελεχών που δεν έχει σταματήσει. Οι προσκλήσεις Τσίπρα απαντήθηκαν από τη Γεννηματά. Ενώ σε πρόσφατη επιτελική σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η στρατηγική της αυτόνομης πορείας.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, φαίνεται πως «τρώνε πόρτα» και όταν επιχειρούν πιο υπόγειες επαφές. Όταν επικαλούνται παλιές γνωριμίες, εισπράττουν τα σχετικά «όχι». Ενώ και ο Πάνος Σκουρλέτης, που φέρεται να προσεγγίζει τηλεφωνικώς στελέχη του κόμματος σε διάφορες οργανώσεις, τυγχάνει παρόμοιας αντιμετώπισης. Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσκοπήσεις και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα δείχνουν μια σταθερή συνθήκη: ο βασικός πυρήνας των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής έχει ακόμα έντονα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά.

Εδώ, λοιπόν, έρχεται και κολλάει ο ρόλος δεξιών εφημερίδων, οι οποίες από τη μια προσπαθούν  να διασύρουν επώνυμα στελέχη του ΚΙΝΑΛ και από την άλλη να συσπειρώσουν ακροδεξιά και αντιμητσοτακικά στελέχη της ΝΔ. Αυτά τα τελευταία εξάλλου, θα είναι πλέον και ο μόνιμος στόχος του Σύριζα,  ενόψει δραματικής οικονομικής κρίσης, από την οποίαν κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εκκόλαψη νέων πολιτικών τεράτων, που θα φέρουν την ετικέτα του 21ου αιώνα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου