Με το βλέμμα στραμμένο στις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής και έκδηλη ανησυχία για τα αποτελέσματά τους εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός τόσο μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ όσο και στη Συνόδο των Ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ζάππειο.
Το επόμενο 20ημερο είναι ακόμη ένας Γολγοθάς για την κυβέρνηση και τα γεγονότα μέσα σε αυτό το διάστημα θα κρίνουν πολλά για την περαιτέρω πορεία της. Μια κυβέρνηση που συν τοις άλλοις κλυδωνίζεται από οξύτατα εσωτερικά προβλήματα και επίσης είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της μνημονιακής της πολιτικής.
Μέσα σε αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να βρει υποστηρικτές και να χτίσει συμμαχίες, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιό του για την έξοδο από την κρίση.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο , με την υποστήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, εξαπολύει επίθεση στην αντίπαλη ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών της οποίας ηγείται η καγκελάριος Μέρκελ και προτάσσει τέσσερις στόχους: Μείωση επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία που βρίσκονται εντός των μηχανισμών στήριξης, επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων τους, θέσπιση ευρωομολόγου και φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Σε ελληνικό επίπεδο, ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε νέες προσκλήσεις στα κοινοβουλευτικά κόμματα και θα συναντηθεί την Τρίτη με τους αρχηγούς τους στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα αφού είναι γνωστή η διαφωνία της αντιπολίτευσης να συναινέσει.
Η διαφαινόμενη αρνητική τροπή τόσο στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς όσο και στο ευρωπαϊκό πεδίο περιορίζουν τη δυνατότητα επιλογών και ενδεχομένως οδηγούν σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες πάντως ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε χθες, χωρίς όμως να είναι απολύτως πειστικός. Είπε δηλαδή, αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ότι «πολλά θα κριθούν», δίνοντας με τον τρόπο αυτό σαφή εντύπωση ότι η 25η Μαρτίου αποτελεί κομβικό σημείο για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.