ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μοίρασε το

Εντονότερη καθίσταται η πολιτική παραλυσία στο ΠΑΣΟΚ μετά την απροθυμία του Γιώργου Παπανδρέου να φωτίσει το σκοτεινό εσωκομματικό τοπίο. Υπομονή ως τη νέα συνεδρίαση της Τετάρτης κάνουν οι επίδοξοι αρχηγοί και τα κορυφαία στελέχη, αφήνοντας για τη συνέχεια όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

O  κ. Παπανδρέου δεν έχει καμία διάθεση να λειτουργήσει υπό πίεση και να προβεί σε γρήγορες και βεβιασμένες κινήσεις, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από «ανθρωποφαγία» και θα προσωποποιούν αποκλειστικά στον ίδιο τις ευθύνες της διετούς διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. «Δε θα γίνω εγώ το εξιλαστήριο θύμα», υποστήριξε με νόημα την περασμένη Τρίτη στη μαραθώνια διερυμένη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου (διήρκησε περίπου 12 ώρες και ολοκληρώθηκε ξημερώματα).

 Χωρίς επαφή με την κοινωνία 

Ωστόσο, οι ενδείξεις αναβλητικότητας σε ότι αφορά την οργάνωση και εκκίνηση διαδικασιών για την ανάδειξη ηγεσίας αλλά και η αμφισημία των λόγων του, «θα πράξω το καθήκον μου» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, σχετικά με το αν θα είναι ξανά υποψήφιος επιτείνουν το κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας στο κόμμα, το οποίο έχει εδώ και καιρό απολέσει τους συνεκτικούς του δεσμούς με την κοινωνία και δε δείχνει ουσιαστικό ενδιαφέρον για την επανάκτησή τους.

«Το επίπεδο της συζήτησης στην τελευταία συνεδρίαση ήταν απογοητευτικό. Ελάχιστες ήταν οι τοποθετήσεις για το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα περιθώρια βελτίωσης των ασκούμενων πολιτικών και την αλλοιωμένη φυσιογνωμία μας. Τα περισσότερα στελέχη και ιδιαίτερα οι υποψήφιοι για την προεδρία επιδόθηκαν σε αναλύσεις που εξυπηρετούν προσωπικά κίνητρα και στρατηγικές», εκμυστηρεύεται στην εφημερίδα μας, εις εκ των συμμετεχόντων στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ.

Σπάνε τα νεύρα των δελφίνων 

Δευτερευόντως, τα κλειστά χαρτιά που συνεχίζει να κρατά ο Γιώργος Παπανδρέου δοκιμάζουν τη συνοχή της παράταξης και προκαλούν στους δελφίνους νευρική κρίση. Ενδεικτική είναι η δυσφορία που εκπέμπουν τα επιτελεία τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, στον οποίο καταλογίζουν σκοπιμότητα στις κινήσεις του, διαβλέποντας παράλληλα προσπάθεια χρονοτριβής γύρω από τις εσωτερικές εξελίξεις.

Ως γνωστόν και οι τρεις ζήτησαν το θέμα της ηγεσίας να μην παραμένει επί μακρόν σε εκκρεμότητα, πιο ειδικά ο κ. Βενιζέλος πρότεινε εκλογή αρχηγού ως τις 15 Ιανουαρίου, ως το Φεβρουάριο με τριήμερη λιτή διαδικασία ήταν το πλαίσιο που εισηγήθηκε ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να έχει αναδειχθεί πριν τις εθνικές εκλογές. 

Τελεσίγραφα και απειλές αντιδράσεων
Ορισμένα στελέχη μάλιστα, εν είδει τελεσιγράφου που όμως είναι αμφίβολο αν θα εκπληρωθεί, διαρρέουν ότι στις 4 Ιανουαρίου, οπότε και συνεδριάζει πάλι το Πολιτικό Συμβούλιο, λήγει η προθεσμία των αντοχών τους για την ανακοίνωση ενός συγκεκριμένου και σαφούς χρονοδιαγράμματος εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που θα έχει ως τελικό ορίζοντα την εκλογή νέας ηγεσίας. «Δεν πρόκειται να ανεχτούμε ούτε πανηγύρια ούτε χαοτικές διαδικασίες», δηλώνουν με αποφασιστικότητα στο «ΑΡΘΡΟ» και προειδοποιούν με δυναμικές αντιδράσεις…

Σπεύδουν όμως να διευκρινίσουν ότι κύρια παράμετρος για εκείνους είναι η αναζήτηση με συγκροτημένο και θεσμικό τρόπο της χαμένης και διαστρεβλωμένης πολιτικής ταυτότητας του κόμματος λόγω μνημονίου και ο επαναπροσδιορισμός της σύμφωνα με τις αρχές της παράταξης και τις κοινωνικές ανάγκες.

Επιπλέον, η εν λόγω ομάδα στελεχών στηλιτεύει τις εισηγήσεις που προτάσσουν τα πρόσωπα έναντι του προγραμματικού λόγου και υπογραμμίζει ότι αντιμετωπίζει εξίσου όλους τους διεκδικητές του προεδρικού θώκου, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού κατόχου του, Γιώργου Παπανδρέου.

Πάντως, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μέσα σε αυτό το βαρύ και φορτισμένο κλίμα για το ΠΑΣΟΚ, κανείς -ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου που δήλωσε εγγυητής της ενότητας- δε μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το ποια θα είναι και τι θα φέρει η επόμενη ημέρα, μιας και ήδη πολλοί εκφράζουν φόβους για διάλυση ή διάσπαση…

«Απαιτείται νέα ηγεσία-πολιτικό πλαίσιο-σαφείς στόχοι», σημείωσε την περασμένη Τρίτη η Άννα Διαμαντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση». Αν η εκτίμηση αυτή αποδειχθεί προφητική ή αν διαψευστεί θα φανεί λίαν συντόμως…

Θα λύσει το γρίφο ο Γιώργος; 

Να λύσουν τις απορίες τους -που ήταν αρκετές και έγιναν ακόμη περισσότερες αυτές τις ημέρες αντί να ξεδιαλυνθούν- αναμένουν οι πάντες την προσεχή εβδομάδα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τη δέσμευση που παρείχε, ο Γιώργος Παπανδρέου θα παρουσιάσει μια πλήρη εισήγηση, δομημένη στη λογική «πρώτα η χώρα, μετά η παράταξη και ακολούθως τα πρόσωπα».

«Τις αποφάσεις μου θα τις πω με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και της παράταξης», είχε τονίσει σιβυλλικά στο κλείσιμο της δευτερολογίας του την περασμένη εβδομάδα.

Το στίγμα των προθέσεων του Γιώργου Παπανδρέου έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να συζητήσουμε επί της ουσίας. Γιατί έχουμε φτάσει μέχρι εδώ. Ποια είναι τα προβλήματα της παράταξης. Να κάνουμε έναν απολογισμό της διετούς κυβερνητικής μας θητείας. Ο πολιτικός χρόνος δε συμπίπτει κατ’ ανάγκη με το χρόνο της επικαιρότητας που διαμορφώνουν τα μέσα ενημέρωσης. Τα ζητήματα ηγεσίας σε μεγάλες παρατάξεις δεν εκφράζονται μέσα από διαδικασίες «φαστ φούντ» ή πασαρέλες ή καλλιστεία … Το ζήτημα είναι να αλλάξουμε αρχηγό και να πάμε στις επόμενες εκλογές; Το θέμα είναι μόνον η ονοματολογία;».

Η πλατφόρμα αυτή πάντως προϋποθέτει …άνεση χρόνου και έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το αίτημα των υπολοίπων «πρωτοκλασάτων» που θέλουν «αλλαγές εδώ και τώρα». Ως εκ τούτου το σκηνικό που προμηνύεται ενόψει του προσεχούς Πολιτικού Συμβουλίου παραμπέμπει σε ρήξη, εφόσον αμφότερες οι πλευρές επιμείνουν στις θέσεις τους και εμφανίσουν διάθεση να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.

Εκτός συγκλονιστικού απρόπτου, το Πολιτικό Συμβούλιο την Τετάρτη θα αποφασίσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου και το αμέσως επόμενο βήμα ως το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο θα είναι η διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου.

Το μοναδικό σημείο που έχει αποσαφηνιστεί προς ώρας είναι ότι η εκλογή νέου αρχηγού –όποτε γίνει- θα είναι από τη βάση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου