ΤΙ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ 14ο ΜΙΣΘΟ;

Μοίρασε το

της ΙΩΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Τη στιγμή που τα νοικοκυριά περιμένουν το δώρο των Χριστουγέννων ως μάννα εξ’ ουρανού μπας και βουλώσουν καμιά «τρύπα» από τις πολλές, την ώρα που οι έμποροι προσδοκούν να φέρει ο… Άγιος Βασίλης  πελάτες στα καταστήματά τους και να δουν ευρώ στα ταμεία τους ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναρωτιέται γιατί να παίρνουν οι Ελληνες  τον 14ο μισθό.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Κι αυτό το οποίο ακούω από την καραμέλα της αριστεράς περί κεκτημένων, τα κεκτημένα ήταν μιας άλλης εποχής, κάτω από εκβιασμούς οι οποίοι έγιναν σε αδύναμες κυβερνήσεις που εύκολα προσχωρούσαν για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Και να θυμίσω πώς μπήκε ο 14ος μισθός στους νεώτερους. Όταν ο Καραμανλής τσακώθηκε με τα ανάκτορα το 1963 και παρέλαβε ο Πιπινέλης, ήταν έωλος και μετέωρος στον Ανένδοτο Αγώνα που έκανε τότε ο Παπανδρέου, ο Μητσοτάκης και οι άλλοι. Τότε, εκείνη την εποχή, ο Πιπινέλης, προκειμένου να δημιουργήσει μια ευφορία έδωσε τον 14ο μισθό. Πού υπάρχει; Είμαστε η πλουσιότερη χώρα του κόσμου; Πού υπάρχει; Να, υπάρχει εκεί, να το έχουμε και εμείς».

Σίγουρα άλλες χώρες δεν έχουν τον περίφημο 14ο μισθό αλλά δεν έχουν και τους μισθούς πείνας που έχει η Ελλάδα. Ο 14ος μισθός που με τόσο σθένος θέλει να ξορκίσει ο κ. Καρατζαφέρης αποτελεί «σωσίβιο» για πλήθος Ελλήνων και μάλιστα στις μέρες μας όπου οι απολύσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη, οι επιχειρήσεις  βάζουν λουκέτο η μια πίσω από την άλλη  και η φράση «αγοραστική δύναμη των Ελλήνων» σε λίγο θα φτάσει να αποτελεί ανεκδοτικό σχήμα λόγου. Και δεν είναι μόνο αυτά. Οι Βρυξέλλες ζητούν μέτρα γεγονός που συνεπάγεται ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σφίξουν και άλλο το ήδη σφιγμένο ζωνάρι.

Όποιος ανοίγει την τηλεόρασή του το πρωί θα διαπιστώσει ότι είναι σημαντικά μεγάλος ο αριθμός των τηλεθεατών που ρωτούν με αγωνία τους δημοσιογράφους αν δικαιούνται το Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι άνθρωποι που θέτουν το ερώτημα είναι άνεργοι, συνταξιούχοι, οικογενειάρχες που κάτω από την στέγη τους έχουν πολλά στόματα να θρέψουν. Άνθρωποι που δεν τα «βγάζουν πέρα», που η οικονομική κρίση τους έχει φέρει σε τέλμα και τίθεται πλέον για αυτούς θέμα επιβίωσης.

Τι τον θέλουν άραγε οι Έλληνες τον 14ο μισθό; Πάντως όχι για αγορές λάιφ στάιλ και για χειμερινές διακοπές, την στιγμή που ούτε αυτός φτάνει για να καλύψουν τα εξόδά τους και ψάχνουν διακαώς κάποιο πρόσθετο επίδομα για να επιβιώσουν.

Τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους και δείχνουν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι Έλληνες.

Έκρηξη της ανεργίας εμφανίζουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ καθώς οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους το Οργανισμού σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι έφθασαν τον μήνα Νοέμβριο περίπου τα 650.000 άτομα (αντιστοιχεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 10%), όταν τον Οκτώβριο του 2008 ήταν 398.000 άτομα. Τα στοιχεία δείχνουν μια συνεχή επιδείνωση του προβλήματος της ανεργίας, καθώς από τα 398.000 άτομα τον Οκτώβριο του 2008 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανέβηκε στα 493.000 άτομα τον Νοέμβριο και στα 510.000 τον Δεκέμβριο. Τον Μάρτιο του 2009 εκτοξεύθηκε στα 610.000 άτομα και σήμερα υπολογίζεται ότι έχει φθάσει τα 650.000 άτομα.

Την ίδια στιγμή περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις αναφέρουν ότι μείωσαν το προσωπικό τους φέτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου για το 2009 που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας κ. Δ. Αρμενάκης το περιβάλλον που λειτουργούν οι εμπορικές επιχειρήσεις μοιάζει αβέβαιο και παρά το γεγονός ότι το εμπόριο εξακολουθεί να εμφανίζεται από τα στοιχεία ως ο μέγας εργοδότης στην ελληνική οικονομία εν τούτοις η ανεργία αυξήθηκε και στον κλάδο του εμπορίου ενώ το 40% περίπου των ΟΕ – ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων είδαν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους να μειώνονται.

Επιπλέον, μείωση παρουσιάζουν φέτος οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων σε 34 επιμελητήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Τέλος, στα 2.645.226.620 ευρώ έφτασε η αξία των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά από τις αρχές του 2009, εμφανώς αυξημένες σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2008 όπου το πόσο ανερχόταν στα 967.815.480 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία.
 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου