ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ “ΑΡΙΣΤΩΝ” (ΣΥ)ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ

Μοίρασε το

του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τον τρόπο να μπει  άμεσα φρένο στις αρρυθμίες των μελών της Κυβέρνησης αλλά και της εξομάλυνσης των σχέσεων με το κόμμα, μελετά το κυβερνητικό επιτελείο, έτσι ώστε οι  υπουργοί να βρουν επιτέλους  ενιαίο βηματισμό και να πάρει μπροστά όπως πρέπει η κρατική μηχανή.

Η κρισιμότητα της κατάστασης στην οικονομία δεν δίνει όμως περιθώρια για επιπλέον πειραματισμούς. Την ώρα που η νέα κυβέρνηση  συμπληρώνει δυο μήνες στο πηδάλιο της χώρας, ήδη σε αρκετά επίπεδα υπάρχει η αίσθηση ότι δεν λειτουργεί τίποτα. Η βασική αιτία φέρεται πως είναι η δυσλειτουργία που έχει προκληθεί στο κρατικό μηχανισμό λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που έχει σημειωθεί στην κάλυψη των θέσεων για Γραμματείς και Περιφερειάρχες.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που φταίει είναι όπως λένε διάφορα στελέχη και βουλευτές, το ότι «δεν έχει δέσει» ακόμη ως ομάδα ο  στενός πυρήνας που περιβάλει το Πρωθυπουργικό επιτελείο και κατ΄επέκταση το  υπόλοιπο σύστημα. Το βασικό είναι να μονταριστεί και  να δουλέψει συντονισμένα το επικοινωνιακό επιτελείο, έτσι όπως λειτουργούσε η ομάδα που κέρδισε τις εκλογές λένε  έμπειρα στελέχη. Εδώ όμως  αρχίζουν τα δύσκολα. Τα  βασικά στελέχη αυτής της ομάδας, Παπακωνσταντίνου – Ραγκούσης –Γερουλάνος ανέλαβαν «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα» μέσα από τα υπουργεία που τους ανατέθηκαν. Τα στελέχη όμως «που τραβούσαν κουπί» και  που είναι σε θέση να γνωρίζουν  την τεχνογνωσία και τον τρόπο που γίνεται η δουλειά, βρίσκονται ακόμη στις επάλξεις.

Ακόμη όμως δεν έχουν βρει τον δρόμο τους ή καλύτερα αυτούς που θα βγουν μπροστά και θα  πάρουν επάνω τους το παιχνίδι ώστε να λειτουργήσουν υποβοηθητικά κάτι σαν πυξίδα του κυβερνητικού σκάφους. Σύμφωνα πάντως με πρόσωπα που βρίσκονται στις παρυφές του Μεγάρου Μαξίμου, όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί εσωτερικής γκρίνιας, αρρυθμίας κ.τ.λ. δεν έχουν βάση. Απεναντίας ακροβατούν ανάμεσα στο τι πραγματικά συμβαίνει και στο τι κάποιοι θέλουν να συμβαίνει. Πάντως δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και  σε ότι αφορά διάφορα «τεχνικά ζητήματα» υποστηρίζοντας, ότι καθετί καινούργιο  θέλει μια προσαρμογή.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ… ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ

Σχεδόν σε καθημερινή βάση  είναι τα δείγματα ασυνεννοησίας που παρατηρούνται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είτε αυτά παίρνουν διαστάσεις είτε όχι. Είναι κοινό μυστικό ότι ήδη σε ορισμένα υπουργεία  η ατμόσφαιρα είναι κάτι παραπάνω από ηλεκτρισμένη και αυτό δεν οφείλεται στις κενές θέσεις Γραμματέων αλλά κυρίως στο θολό τοπίο κατανομής αρμοδιοτήτων. Το γεγονός αυτό όπως είναι φυσικό σε συνδυασμό με τα καυτά μέτωπα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση   προκαλεί εκνευρισμό σε πολλαπλά επίπεδα.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο  την περασμένη Δευτέρα, είχαμε έξι  κρούσματα:

– Ο Θ. Πάγκαλος  μιλώντας στο «ΜΕGΑ»  είπε  ότι  «το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έπρεπε να έχει μελετήσει καλύτερα τα μισθολογικά θέματα» υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι προνομιούχος όποιος παίρνει 2.000 ευρώ».
– Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παραδέχτηκε  ότι  «Υπάρχει πρόβλημα» και πως ότι «υπάρχουν αρρυθμίες στην κυβέρνηση».
– Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, την ημέρα που θα ξεκινούσε ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, ανακοίνωσε, με συνέντευξή του την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει και άλλο τα ταμεία.
– Ο διάλογος για το ασφαλιστικό άνοιξε  μόνο δια του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, χωρίς την συμμετοχή  του κ. Παπακωνσταντίνου
– Η Άννα Διαμαντοπούλου  την ώρα προανήγγειλε την κατάργηση της βάσης του «10» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  ο υφυπουργός της  Γιώργος Πανάρετος δήλωνε ότι τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακούς όρους. Υπουργός είμαι εγώ, απάντησε η κ. Διαμαντοπούλου.
– Το θέμα όμως δεν έμεινε εκεί καθώς ένα σχόλιο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, που παρεξηγήθηκε, κόντεψε να πυροδοτήσει αλυσιδωτές εκρήξεις. Ευτυχώς τα χειρότερα απόφευχθηκαν.

Ως προς την στοχοποίηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και τις βολές που δέχθηκε ένθεν κακείθεν (ακόμη και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο), ενεργοποιήθηκε  τελικά ασπίδα προστασίας. Ο σκοπός είναι προβληθούν τα κοινωνικά μέτρα  όπως το Επίδομα Αλληλεγγύης,  προκειμένου να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να μην περάσει στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι η Κυβέρνηση αθέτησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις και εφαρμόζει φορομπηχτική πολιτική.

Την ίδια στιγμή όμως αίσθηση έχει προκαλέσει η ηχηρή  παρέμβαση του Γραμματέα της ΚΟ. του ΠΑΣΟΚ  Χρήστου Παπουτσή στην Βουλή, αναφορικά με το πάγωμα του «διχίλιαρου», που προκάλεσε την αναδίπλωση αλλά και τις απαραίτητες διευκρινήσεις του οικονομικού επιτελείου.  Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου για το μέτρο της απόσυρσης. Όπως ήταν φυσικό, η ενέργεια αυτή προκάλεσε έντονες συζητήσεις αλλά και σκέψεις ότι η Κ. Ο. του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται απέναντι από τις βασικές επιλογές τις Κυβέρνησης και δη της οικονομικής πολιτικής που τείνει να ακολουθήσει.

«Δεν υπάρχει αναβρασμός στην Κ.Ο. είναι μια δημιουργική συζήτηση. Οι όροι όμως του παρελθόντος δεν υπάρχουν πια» υποστήριξε στην «Π» έμπειρος  κοινοβουλευτικός. Παράλληλα όμως  υπενθύμισε  με νόημα την προτροπή του Πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του κόμματος του, ότι  δηλαδή, «η Κ. Ο. πρέπει να κάνει αισθητή την ανάσα της στον σβέρκο των υπουργών».  Θετική βρήκαν τις κινήσεις αυτές, το σύνολο σχεδόν των βουλευτών. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εκφράζονται οι πολλοί και οι εκπρόσωποι τους είναι στη Βουλή» σχολίαζε κορυφαίος στέλεχος της Κ.Ο.

(ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΌ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ  ΤΟΥ NEW DEAL ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & 13”)

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου