ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Δεν το έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί, αλλά αρχίζουν να το υποπτεύονται όλοι: Ο διεθνής περίγυρος, αρχίζει να «γκριζάρει» για την κυβέρνηση Τσίπρα… Μέχρι πέρσι πολλοί – και όχι μόνο υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ – είχαν τη «βεβαιότητα» ότι ο Τσίπρας τα πήγαινε καλά! new deal Θανάσης Κ.

Μοίρασε το

Δεν το έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί, αλλά αρχίζουν να το υποπτεύονται όλοι: Ο διεθνής περίγυρος, αρχίζει να «γκριζάρει» για την κυβέρνηση Τσίπρα…

Μέχρι πέρσι πολλοί – και όχι μόνο υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ – είχαν τη «βεβαιότητα» ότι ο Τσίπρας τα πήγαινε καλά!

Τουλάχιστον μετά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015..

Κι ότι θα κατάφερνε τελικά να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια – όπου ο ίδιος την επανέφερε, γιατί στις αρχές του 2015 η Ελλάδα «έβγαινε», χωρίς όρους και χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.

Ας είναι! Τουλάχιστον επικρατούσε ως πέρσι μια βεβαιότητα, πως τελικά «τα κατάφερνε» ο Τσίπρας…

Μετά όμως, ήλθαν οι πρώτες διαψεύσεις αυτής της γενικής «ευφορίας»: Η ανάπτυξη πέρσι δεν ήταν αυτή που περίμεναν όλοι (και η κυβέρνηση: 2,7%).

Ήταν περίπου η… μισή (1,4%).

Και φέτος η ανάπτυξη δεν θα είναι αυτή που ως πριν λίγο περίμεναν όλοι (και η κυβέρνηση).

Τώρα αρχίζουν άπαντες (πλην της ελληνικής κυβέρνησης) να προβλέπουν ξανά σημαντική «υστέρηση» – και φέτος. Όμως, δύο χρόνια συνεχόμενης υστέρησης ανατρέπουν όλες τις προβλέψεις για το μέλλον. Επί το δυσμενέστερο…

Κι ακόμα αμφισβητούνται και τα «πλεονάσματα», που δεν προκύπτουν με «υγιή» τρόπο – από ανάπτυξη – αλλά με… «δολοφονικό» τρόπο: από υπέρ-φορολόγηση και «μαγείρεμα στοιχείων»!

Δηλαδή από υπέρμετρους φόρους που γονατίζουν την οικονομία και διώχνουν επενδύσεις και από «ληξιπρόθεσμα» που δεν τα πληρώνει η κυβέρνηση και ύστερα πανηγυρίζει πως έχει… «πλεονάσματα»!

Οπότε κάμφθηκε η «αισιοδοξία» για τα επιτεύγματα του Τσίπρα, αλλά άρχισε «άλλο βιολί»:

–Μπορεί να μην τα κατάφερε, αλλά οι ξένοι πάντως τον στηρίζουν:

Γιατί τους κάνει όλα τα χατίρια!

Αυτό εν μέρει ήταν σωστό. Προσπαθεί να τους κάνει όλα τα χατίρια…

Και κάποια στιγμή φάνηκε πως τον «στήριζαν» – ή πως «του έδιναν χρόνο»…

Αλλά πρώτον δεν τα καταφέρνει και δεύτερον, αρχίζουν και καταλαβαίνουν πια πως ΔΕΝ μπορεί!

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε δύο μείζονες προειδοποιήσεις.

–Ένα βαρυσήμαντο άρθρο στο Γερμανικό τύπο και ιδιαίτερα στην… «εφημερίδα της κυβερνήσεων», FAZ όπου αναφέρει ότι ο Τσίπρας είναι «η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από την Ελλάδα» σε ολόκληρη την μεταπολίτευση!

–Κι ένα επίσης βαρυσήμαντο άρθρο, στο μεγάλης απήχησης αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs. Που αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία «βαδίζουν αργά προς πολεμική σύγκρουση»!

Αυτά δεν είναι απλώς «προειδοποιητικές βολές» κατά της κυβέρνησης Τσίπρα…

Είναι οι πρώτες – συνδυασμένες μάλιστα – «ομοβροντίες» εναντίον της. (Άσε που ακολούθησαν κι άλλα πλήγματα, αμέσως μετά…)

* Πρώτον, λοιπόν, το άρθρο της γερμανικής FAZ δεν είναι «δημοσιογραφικό ρεπορτάζ». Είναι μακροσκελέστατο άρθρο «ανάλυσης», που ανατρέπει την εικόνα της Ελλάδας στη γερμανική κοινή γνώμη: Όχι δημοσιογραφικά «ακριβές», ούτε ακαδημαϊκά «αντικειμενικό»…

Είναι ευθέως άρθρο «πολεμικής» και… γραμμιτζήδικο!

Κι ακόμα: χωρίς προηγούμενο!

Δεν λέει αυτά που είχαμε συνηθίσει να ακούμε από την επίσημη διακομματική γερμανική ηγεσία:

–Ότι οι Έλληνες «τα καταφέρνουν, αλλά ακόμα έχουν πολλή δουλειά» κλπ…

Λέει το ακριβώς αντίθετο: Ότι οι Έλληνες ΔΕΝ τα καταφέρνουν! Και δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Κι ο Τσίπρας είναι ο χειρότερος όλων όσων πέρασαν.

Είναι άρθρο που ετοιμάζει (τη γερμανική κοινή γνώμη) για Grexit!

Εκτός κι αν, στο μεταξύ, φύγει ο Τσίπρας!

Κι αυτά δεν τα λέει κάποια λαϊκίστικη φυλλάδα του γερμανικού περιθωρίου (ακροδεξιά ή ακροαριστερή…)

Τα λέει η πιο «κεντρώα εφημερίδα» της Γερμανίας! Ο πιο αδιαμφισβήτητος εκφραστής από το «κέντρο» του πολιτικού φάσματος της χώρας.

* Κι ερχόμαστε τώρα στο άρθρο του Foreign Affairs. Αυτό που γράφει είναι πράγμα «ανήκουστο» ως τώρα:

Δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ – Ελλάδα και Τουρκία – κινούνται αργά προς πολεμική σύγκρουση!

Όχι βέβαια, πως οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν «καλές» στο παρελθόν. Αλλά οι Αμερικανοί πάντα υποστήριζαν πως δύο κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας είναι «αδιανόητο» να συγκρουστούν πολεμικά! Αυτή ήταν πάντα η «γραμμή» τους!

Τώρα την… εγκαταλείπουν!

Μας αποκαλύπτουν ότι το «αδιανόητο» γίνεται πλέον σχεδόν «αναπόφευκτο»!

Γιατί όταν λένε πως οι δύο χώρες-σύμμαχοι κατά τα άλλα, κινούνται «αργά» προς πολεμική σύγκρουση, αυτή η λεξούλα: «αργά» κάτι σηματοδοτεί:

Πώς δεν θα πρόκειται για «ατύχημα», αλλά για «νομοτέλεια» για κάτι «αναπόφευκτο» που έχει ήδη «δρομολογηθεί» και δεν είναι εύκολο πια να σταματήσει!

Έτσι το παρουσιάζουν! Κι αυτό είναι καινούργιο, πράγματι…

Κι ακόμα το άρθρο δείχνει πως «έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του» και ο Τσίπρας.

Διότι τον Ερντογάν οι ΗΠΑ δεν τον πάνε. Είναι γνωστό αυτό. Άλλοτε προσπαθούν να τον «καλοπιάσουν» κι άλλοτε του τα «χώνουν» δεόντως – συνολικά όμως δεν του συγχωρούν ούτε τη «στρατηγική σύγκλιση» με τη Ρωσία ούτε τη συνεργασία με το Ιράν

Γενικά οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας βρίσκονται στο πιο ψυχρό σημείο εδώ και δεκαετίες…

Αλλά ο «αποστασιοποιημένος» τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν την ένταση Ελλάδας-Τουρκίας που κλιμακώνεται συνεχώς, δείχνει μάλλον, πως η Ουάσιγκτον φαίνεται να εγκαταλείπει και τον Τσίπρα στην Αθήνα.

Εκτός πια κι αν φύγει ο Τσίπρας (και σε αυτή την περίπτωση…)

Γιατί η Ουάσιγκτον χρειάζεται την Ελλάδα, τώρα που δεν μπορούν – στο ορατό μέλλον, τουλάχιστον – να εμπιστεύονται τη «συμμαχική» τους σχέση με τον Τουρκία.

Και τα άλλα «στηρίγματα» της Δύσης στην περιοχή – Ισραήλ, Κύπρος και Αίγυπτος – συνηγορούν θερμά γι’ αυτό: Η Ελλάδα είναι απαραίτητη.

Αλλά η Ελλάδα!

Όχι ο Τσίπρας, πλέον…

Μια χώρα που πανηγυρίζει γιατί «συνέλαβε» τον πιο επικίνδυνο κακοποιό στον κόσμο, που… η ίδια είχε αφήσει ελεύθερο πριν κάποιους μήνες, μαζί με χιλιάδες άλλους βαρυποινίτες,

μια χώρα όπου η δημόσια ασφάλεια έχει πλήρως καταρρεύσει με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησής της και των «ταγμάτων εφόδου» που η ίδια ανέχθηκε, στήριξε και εν πολλοίς δημιούργησε,

μια τέτοια χώρα, ΔΕΝ είναι αξιόπιστη σύμμαχός!

Για κανένα και για τίποτε.

Κι όσο περισσότερο χρειάζονται τη στήριξη της Ελλάδας, τόσο περισσότερο επείγονται να φύγει η κυβέρνηση που την έχει καταστήσει απολύτως αναξιόπιστη για ο,τιδήποτε…

Κι αν δεν «πιάσατε το μήνυμα» ακόμα, ακολούθησαν κι άλλες «ομοβροντίες»:

* Η Suddeutsche Zeitung – κεντροαριστερή εφημερίδα της Γερμανίας, παρακαλώ – δημοσίευσε τη φήμη ότι οι δανειστές εξετάζουν παράταση της ολοκλήρωσης του Προγράμματος. Πέρα από τον Ιούλιο…

Αν συμβεί αυτό, πάνε οι φιέστες για το τέλος του Μνημονίου.

Αιτία που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα: ότι η Ελλάδα δεν προλαβαίνει να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση.

Πραγματική αιτία που αναφέρουν «ανώνυμες πηγές» από το Βερολίνο, ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα πριν από τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία.

Το γερμανικό εκλογικό σώμα μετακινείται σε όλο και πιο αρνητικές θέσεις για την Ελλάδα και τις προοπτικές «διάσωσής» της…

Όπως και να έχει βέβαια, το «μήνυμα» που μας στέλνουν αρχίζει να ξεκαθαρίζει:

Πάρτε χρόνο να αλλάξετε κυβέρνηση στην Ελλάδα, για να διαπραγματευθούμε αξιόπιστα μαζί σας το τι θα γίνει ΜΕΤΑ το τέλος του Μνημονίου!

* Και βεβαίως, η FAZ επανέρχεται σήμερα με ακόμα πιο ισοπεδωτικές αναφορές στη «μιζέρια» των Ελλήνων και στην δολιότητα της κυβέρνησης Τσίπρα. Εδώ επαναφέρουν και το «φούσκωμα» του δημόσιου επί Τσίπρα. Τους περιβόητους «μετακλητούς» που πολλαπλασιάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ…

Το υπονοούμενο σαφές: Αντί να εξαλείψουν μια δημοσιονομική «μάστιγα» του παρελθόντος, αυτοί την διόγκωσαν!

* Και η κα Λαγκάρντ διακήρυξε χθες πως τις περικοπές δαπανών ΔΕΝ τις ζήτησε το ΔΝΤ από τους Έλληνες…

* Ενώ ο «αξιαγάπητος» για τον Τσίπρα, Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί, «χτύπησε» κι αυτός: Τις φορολογικές αυξήσεις τις επέλεξε η κυβέρνηση (Τσίπρα), δεν τις επέβαλαν οι δανειστές.

Βέβαια, αυτά όλα, για να είμαστε δίκαιοι, ΔΕΝ είναι απολύτως ακριβή

Οι δανειστές τα επέβαλαν! Όλα…

Και στα περισσότερα επέμεναν μετά φορτικότητος…

Όμως από την άλλη πλευρά, αυτά τα πολύ σκληρά μέτρα που πήρε ο Τσίπρας, προηγουμένως δεν ήταν απαραίτητα

Και τότε – επί Σαμαρά – δεν επέμεναν οι δανειστές!

Αυτή είναι ολόκληρη η αλήθεια…

Γιατί δεν επέμεναν πριν το 2015 οι δανειστές;

Γιατί τότε ο Σαμαράς υλοποιούσε τις μεταρρυθμίσεις που ψήφιζε! Ενώ ο Τσίπρας κατέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις που είχε ψηφίσει ο Σαμαράς και δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που τον ανάγκασαν να υπογράψει εκείνος…

Και έτσι επί Σαμαρά η Οικονομία είχε μπει σε τροχιά ανάπτυξης μακροχρόνια διπλάσιας, σε σχέση με τη διακυβέρνηση Τσίπρα – που έχει βάλει τη χώρα σε τροχιά μακροχρόνιας ημί-στασιμότητας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως οι δανειστές και το Ταμείο «πέφτουν έξω» στις προβλέψεις τους. Κι αυτό είναι αλήθεια. Αλλά είναι μόνον η μισή αλήθεια:

Πράγματι το ΔΝΤ πέφτει έξω στις προβλέψεις του – κυρίως για τα πλεονάσματα. Που όμως ΔΕΝ είναι «πλεονάσματα». Έτσι; Ληξιπρόθεσμα του δημοσίου είναι…

Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση πέφτει έξω στις προβλέψεις της για την ανάπτυξη.

Κι εκεί – στην ανάπτυξη του ΑΕΠ – πέφτουν και οι δύο έξω, αλλά το ΔΝΤ πέφτει «πιο μέσα» (από την κυβέρνηση)…

Και τέλος αν το ΔΝΤ «υποτιμάει» την ανάπτυξη του ΑΕΠ σήμερα, την υποτιμούσε και επί Σαμαρά. Μόνο που τότε – επί Σαμαρά – το Ελληνικό ΑΕΠ αναπτυσσόταν ταχύτερα απ’ ό,τι προέβλεπε τότε το ΔΝΤ, ενώ σήμερα το ΑΕΠ μας αναπτύσσεται λιγότερο απ’ ό,τι προβλέπει το ΔΝΤ και πολύ-πολύ λιγότερο απ’ ό,τι προβλέπει και η κυβέρνηση Τσίπρα!

Η Ελληνική Οικονομία, στην τροχιά που την είχε βάλει ο Σαμαράς, μπορούσε να τρέξει και να απογειωθεί.

Ενώ στο «βάλτο» που την σέρνει ο Τσίπρας με το ζόρι περπατάει!

Κι αν γυρίσει η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, τότε θα βουλιάξει και πάλι. Κι αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που βιάζονται να «τελειώσουν» τον Τσίπρα.

Χώρια από την διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στα Ελληνοτουρκικά, που κανείς έξω δεν μπορεί πια να συγκρατήσει, και η ίδια η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει…

ΥΓ. Λέγεται πως όλα αυτά τροφοδοτούν εσχάτως σενάρια για παραίτηση Τσίπρα. Με πρόσχημα τη δημιουργία κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» για ένα χρόνο, από αυτή τη Βουλή – ώστε να διαπραγματευθεί αυτή όλες τις κρίσιμες εκκρεμότητες. Λέει…

Όμως, εφ’ όσον όλοι οι άλλοι απορρίψουν το «σενάριο» αυτό, τότε θα πάει αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές. Άμεσα

Για να γλιτώσει τα χειρότερα! Αφού απ’ έξω δεν τον στηρίζει πια κανείς…

Πάντως οι πρώτες «ομοβροντίες» απ’ έξω ήδη άρχισαν…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου