ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΜΕ ΤΟ “ΟΡΦΑΝΟ” ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ

Μοίρασε το

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών –όποιο και αν είναι αυτό- δεν πρόκειται να σταματήσει το σήριαλ των σκανδάλων. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα πέφτει όλο και πιο βαθιά στην κρίση του, κάτι που φαίνεται και από τις συνεχιζόμενες αλληλοκατηγορίες. Το κόλπο γκρόσο για την αρπαγή του «ορφανού» δημόσιου χρήματος έχει εξαντλήσει τα όρια του, αλλα κανείς από το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να το παραδεχθεί.

Τώρα που φαίνεται «το καράβι να βουλιάζει», ένα κράτος που σε λίγο δεν θα έχει να πληρώσει ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, ο καθένας προσπαθεί να σώσει εαυτόν. Οι συνεργάτες, μη πολιτικά πρόσωπα, προσπαθούν επίσης να σωθούν, αν όμως δεν το καταφέρουν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δώσουν τα πολιτικά πρόσωπα. Τι μεγαλύτερη παραδοχή  χρειαζόμαστε από αυτά που έχει παραδεχθεί η ίδια η Siemens, ότι δηλαδή «λαδώνει» το ελληνικό πολιτικό σύστημα για πάνω από 25 χρόνια.

Οι διακηρύξεις περι διαφάνειας, από τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν αρκούν πλέον , δεν πείθουν κανένα. Οι διάφορες θεσμικές αλλαγές που ευαγγελίζονται ΟΛΑ τα κόμματα δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα και βεβαίως δεν πρόκειται ν αλλάξουν την πραγματικότητα του έλληνα.

Σ αυτή τη χώρα η αλήθεια είναι ότι το μοίρασμα του πλούτου, γίνεται, με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Πρώτα συμφωνούμε πώς, με ποιους  και σε ποιους θα μοιραστεί το χρήμα και μετά αρχίζουν τα σχέδια για έργα και προμήθειες, για διαγωνισμούς, για κανόνες διαφάνειας. ‘Ολα αυτά συνεπικουρούμενα από την ρητορική «για έργο υπέρ του λαού» και αλλα τέτοια. Ο λαός  αυτό που μπορεί να περιμένει είναι …διορισμούς στο δημόσιο.

Τριάντα σχεδόν χρόνια παραμονής στην Ευρωπαική Ενωση, σε μια ενιαία οικονομική αγορά και με όλες τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης να σαρώνουν,  όλα όσα γνωρίζαμε στον τρόπο παραγωγής, το ελληνικό μοντέλο διανομής του πλούτου, δεν αντέχει πια.

Οι πολιτικοί φοβούνται ότι αν προσπαθήσουν να αλλάξουν αυτό το σύστημα θα εξαφανισθούν και αυτοί. Σωστά φοβούνται. Μόνο που αν δεν αλλάξουν, θα έχουν επίσης το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο δρόμος είναι η δημόσια παραδοχή, ότι το σύστημα διανομής πλούτου έχει φάει τα ψωμιά του. Η συζήτηση  αφορά μόνο το τι θα βάλουμε στην θέση του.

Η διαμάχη των χαμένων, των διαπλεκομένων, των εμπλεκομένων σε άπειρα σκάνδαλα, δεν πρόκειται να λύσει τον γόρδιο δεσμό.
Δυστυχώς αυτό που περιμένουμε είναι τα νέα επεισόδια των σκανδάλων…

Δες επίσης www.dixti.net

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου