Από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο μηχανισμό στήριξης, τον προσωρινό-προάγγελο του μόνιμου που ακολουθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου έπαψε να ασχολείται με τα Α που δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης.
Από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών, ανήμπορη να δανειστεί με λογικά επιτόκια, τι τον νοιάζει κι αν τα spread έχουν πάρει την ανιούσα. Η ελληνική οικονομία έχει εξασφαλισμένα (υπό όρους και προϋποθέσεις, βέβαια) χρήματα για να κινηθεί και κάποιο περιορισμένο χρόνο για να ανασυνταχθεί.
Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, δυο είναι τα Α που στοιχειώνουν τις πρωθυπουργικές σκέψεις. Το πρώτο λέγεται Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το δεύτερο Αποκρατικοποιήσεις. Το ερώτημα είναι ποιο θα διαλέξει πρώτο. Μήπως με την αναδιάρθρωση γλιτώσει ή ετεροχρονίσει τις αποκρατικοποιήσεις; Ή μήπως πρώτα πρέπει να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις για να ακολουθήσει μετά η αναδιάρθρωση;
Η απάντηση εδώ βρίσκεται σε δυο …σύμφωνα. Το πρώτο, το Σ, συναντά το επώνυμο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Το δεύτερο, το Φ, το επώνυμο του αρχισυνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκο Φωτόπουλο. Αμφότεροι συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας για διαφορετικούς, πλην όμως, αλληλένδετους λόγους.
Ο Κώστας Σημίτης γιατί έσπευσε να προαναγγείλει κάτι που ήδη έχει συμφωνηθεί να συμβεί. Κι αν όλοι σήμερα, εν χορό, “ξορκίζουν το κακό”, υπάρχει η πρόσφατη ιστορία που χαμογελάει ειρωνικά. Ήταν το Δεκέμβριο του 2008 που ο Κώστας Σημίτης προέβλεψε πως η χώρα κινδυνεύει να πάει στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Και τότε όλοι εν χορό τον διέψευσαν. Η συνέχεια όμως όχι. Άρα, ο Κώστας Σημίτης, ή ήξερε ή μπορούσε να προβλέψει.
Το θέμα όμως δεν είναι στο τι ξέρει ή προβλέπει ο Κώστας Σημίτης. Αλλά στο τι βλέπει. Κι επί δικής του πρωθυπουργίας εκείνο που έβλεπε και καταλάβαινε είναι πως η ελληνική οικονομία δεν μπορούσε να φύγει μπροστά, αν δεν στηριζόταν, σύμφωνα με την ορολογία της εποχής, στους “Εθνικούς πρωταθλητές”. Δηλαδή μεγάλες και κυρίαρχες ανά κλάδο επιχειρήσεις που όλες μαζί να σέρνουν το κάρο της ελληνικής ανάπτυξης.
Εθνικοί πρωταθλητές υπήρξαν επί ημερών του. Τράπεζες, κατασκευαστικές και υψηλής τεχνολογίας, βγήκαν μπροστά αξιοποιώντας και μεγαλούργησαν. Ανάμεσά τους η ΔΕΗ και ΟΤΕ. Η δεύτερη τελικώς υπήρξε το πρώτο “φιλέτο” που έφυγε. Η δεύτερη αποτελεί μήλον της έριδος.
Εδώ ακούμε τον Νίκο Φωτόπουλο να διαμηνύει. Αν του αποδείξει κάποιος πως η τιμή της κιλοβατόρας δε θα αυξηθεί και θα παραμείνει η σημερινή που φτάνει στον καταναλωτή, εκείνος θα συναινέσει στη μετοχοποίηση της εταιρίας. Αλλιώς ποιος ο λόγος ο Εθνικός πρωταθλητής που φέρνει ακόμα λεφτά, να γίνει …υπερεθνικός και μάλιστα πριν την αναδιάρθρωση;