ΣΕ “ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ” ΩΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μοίρασε το

Παρατείνεται η αγωνία για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, καθώς οι τελικές αποφάσεις των Βρυξελλών για τη στάση τους έναντι της χώρας μας παραπέμπονται για την τακτική Σύνοδο του Ιουνίου και αφού προηγουμένως θα έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών.

Θέλουν «συνεργάσιμη» κυβέρνηση

Παρά την προσπάθεια των Ευρωπαίων ηγετών να είναι διακριτικοί στις τοποθετήσεις τους, ώστε να μην κατηγορηθούν για άκομψη παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας -και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου- κοινή ήταν η παραδοχή ότι θα προτιμούσαν μια πολιτική δύναμη στην κυβέρνηση που δε θα αμφισβητούσε ευθέως το προσφάτως συμφωνηθέν οικονομικό πρόγραμμα.
«Αναμένουμε το γρήγορο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα προσαρμογής και θα έχει επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να υλοποιήσει με αποφασιστικότητα τις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα μέλλον ευημερίας και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη», επισημαίνεται με νόημα στο κείμενο συμπερασμάτων της άτυπης Συνόδου Κορυφής της περασμένης Πέμπτης.

Στήριξη ναι, αλλά με όρους

Σε ότι αφορά στη στήριξη της Ελλάδας και τις προσπάθειες για τη διατήρησή της εντός του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι θέλησαν (αν και αντιφατικά) αφενός να βάλουν «φρένο» στην κινδυνολογική συζήτηση περί εξόδου ή προετοιμασίας εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και αφετέρου έστειλαν σαφές μήνυμα στις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων στην Αθήνα ότι προϋπόθεση της αλληλεγγύης είναι η τήρηση του μνημονίου.
«Η ευρωζώνη είναι αλληλέγγυα και έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι υποχρεώσεις που έχουν υπογραφεί δε θα αθετηθούν», διεμήνυσαν στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν μαζί του στο περιθώριο της Συνόδου.
Ταυτόχρονα, με προφανή σκοπό να μην πυροδοτήσουν νέα σενάρια για επικείμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη οι «27» δήλωσαν πίστη και προσήλωση «στην προστασία της σταθερότητας και της ενότητας της κοινής οικονομικής ζώνης».

Η ανησυχητική διαρροή και η δυσφορία της Μέρκελ

Ωστόσο, μια διαρροή, μέσω πρακτορείου Ρόιτερς, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εργασίας η οποία εισηγείται τις αποφάσεις του Eurogroup, ότι οι εκπρόσωποι των χωρών – μελών κλήθηκαν να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης των συνεπειών εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στάθηκε αρκετή για να ανάψει τη φωτιά της σχετικής φημολογίας και πλέον ολοένα και περισσότερα κράτη και εταιρίες στην Ευρώπη δηλώνουν ανοιχτά ότι παραμένουν σε επιφυλακή και …εργάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

Αργότερα πάντως, η διαρροή διαψεύστηκε επισήμως και κατηγορηματικά, αν και πιο πολύ αυτό φάνηκε να γίνεται για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία του πράγματος…

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην κατ’ ιδίαν επαφή που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, του εξέφρασε έκπληξη και δυσφορία για τις πολλές «Κασσάνδρες» που αναφέρονταν με απαισιόδοξο τρόπο στο μέλλον της Ελλάδας!

Μαστίγιο και καρότο

Η τακτική της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα δε φαίνεται να διαφοροποιείται σημαντικά ούτε αυτή τη φορά και συνοψίζεται στη γνωστή έκφραση περί μαστιγίου και καρότου. Παρέχονται δηλαδή ορισμένες υποσχέσεις και καλλιεργείται μία ανεπαίσθητη χαραμάδα αισιοδοξίας για μικρές διορθωτικές κινήσεις στο οικονομικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα χαλάρωναν την πιεστική μέχρι σήμερα εφαρμογή του, υπογραμμίζεται όμως έντονα και εμφατικά ότι η συζήτηση για αναπροσαρμογές θα είχε νόημα μόνο στην περίπτωση που δε θα τεθεί ζήτημα ριζικής αναθεώρησης ή καταγγελίας του από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαία η αναβολή του χρόνου λήψης των αποφάσεων για τα τέλη Ιουνίου και αφού θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το θολό -για την ώρα- ελληνικό εκλογικό τοπίο, λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο ότι με την εξουσία φλερτάρει σοβαρά και βάσιμα πλέον ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ανοιχτά υποστηρίζει ότι «το μνημόνιο είναι νεκρό», προωθώντας ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο συμφωνίας μέσα από μια διαπραγμάτευση που αναπόφευκτα οδηγεί σε συγκρούσεις με τους εταίρους.

Συμπερασματικά, το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ικανό να καθιστά επιφυλακτικούς τους αρχηγούς των κρατών – μελών της ΕΕ και πολύ περισσότερο τους δανειστές, οι οποίοι αδυνατούν ακόμη και να προβούν στη σκέψη ότι η σύμβαση με την Ελλάδα μπορεί να ακυρωθεί χωρίς να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις. Εξ ου και η αναβλητικότητα, ο προβληματισμός αλλά και οι πιο «φωναχτές» σκέψεις ή διεργασίες, εν είδει εκφοβισμού, για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη…

Μπλόφα ή αλήθεια;

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που αρνούνται την εκδοχή της άσκησης «τρομοκρατικού πολέμου» στους Έλληνες πολίτες και με βεβαιότητα μιλούν για ρεαλιστικά σενάρια εξοστρακισμού της χώρας μας από την ευρωζώνη, για τα οποία μάλιστα έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται.

Ανάμεσα σε αυτούς ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομίας και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στο Εurogroup, Βιτόριο Γκρίλι, ο οποίος στο περιθώριο επιχειρηματικού συνεδρίου στη Ρώμη, εκτίμησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να είναι έτοιμη για αυτό το ενδεχόμενο. «Τα πάντα είναι πιθανά, αν και στόχος μας είναι να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο κ. Γκρίλι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Χρηματοοικονομικών Αγορών της Σουηδίας, Πέτερ Νόρμαν δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι καλά προετοιμασμένη για ελληνική έξοδο και πως οι σουηδικές αρχές διαβουλεύονται τακτικά μεταξύ τους. «Έχουμε οργανωθεί και συναντιόμαστε τακτικά με την Κεντρική Τράπεζα και τη σουηδική ρυθμιστική αρχή», δήλωσε στο Ρόιτερς ο κ. Νόρμαν.

«Το ευρώ θα επιβιώσει ό,τι κι αν συμβεί στην Ελλάδα και οι κυβερνήσεις έχουν κάνει καλή δουλειά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Post, Φρανκ Άπελ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη γνώμη διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς χαρακτηρίζοντας «νομικά αδύνατη» την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τεκμηριώνοντας την άποψή του αυτή στη βάση του επιχειρήματος ότι «μια φόρμουλα βάσει της οποίας θα επιτρέπεται σε μία χώρα μέλος να αποχωρεί από το ευρώ είναι κάτι που δεν περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου