Συμφωνία Πρεσπών, συντάξεις και οι εκλογές

Ο Θανάσης Κ. σημειώνει ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια περίεπλεξε τα πράγματα και με την περικοπή ή μη στις συντάξεις. Δεν είναι μόνο ότι Συμφωνία Πρεσπών τέλος. Είναι και ότι πλέον οι διεθνείς εξελίξεις δεν επιτρέπουν στους δανειστές να δώσουν στον Τσίπρα την ανάσα που χρειαζόταν για να πάει σε εκλογές. new deal Σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Ο Θανάσης Κ. σημειώνει ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια περίεπλεξε τα πράγματα και με την περικοπή ή μη στις συντάξεις. Δεν είναι μόνο ότι Συμφωνία Πρεσπών τέλος. Είναι και ότι πλέον οι διεθνείς εξελίξεις δεν επιτρέπουν στους δανειστές να δώσουν στον Τσίπρα την ανάσα που χρειαζόταν για να πάει σε εκλογές.


Όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα, μετρίου μεγέθους, αλλά σε κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι – αποσταθεροποιείται εσωτερικά, αλλά γύρω της ο διεθνής περίγυρος είναι σταθερός, τότε τα πράγματα είναι άσχημα, βέβαια – αλλά όχι τραγικά. Μπορεί να αφεθεί να σαπίζει και να διαλύεται, μέχρι κάτι να γίνει εσωτερικά και να ανακάμψει πάλι. Όσο ο διεθνής περίγυρος είναι σταθερός, έχει κάπου να «πιαστεί» για να σηκωθεί ξανά στα πόδια της. Και τα πιθανότερο είναι, να μην την αφήσουν να εκραγεί…

Όταν συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μια χώρα όπως η Ελλάδα είναι εσωτερικά ισχυρή, σταθερή και ασφαλής, αλλά ο διεθνής περίγυρος γύρω της αποσταθεροποιείται συνεχώς, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα και επικίνδυνα βέβαια – αλλά δεν είναι απελπιστικά. Μια ασφαλής και σταθερή χώρα εσωτερικά, μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται απ’ έξω…

Όταν όμως συμβαίνει συνδυασμός των δύο προηγουμένων. Όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα αποσταθεροποιείται συνεχώς εσωτερικά, σε ένα διεθνή περίγυρο που κι αυτός αποσταθεροποιείται συνεχώς, τότε τα χειρότερα μπορούν να συμβούν. Και τα πιο «αδιανόητα» μπορούν να γίνουν «αναπόφευκτα»…

Φοβάμαι, ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα… Δείτε μερικά παραδείγματα:

Μακεδονικό έναντι περικοπή συντάξεων

Η κυβέρνηση Τσίπρα διαπραγματεύθηκε τελικά, να δώσει το «Μακεδονικό» (και όνομα και εθνότητα και γλώσσα – ΌΛΑ!) για να επιτύχει… έξι μήνες καθυστέρηση στη νέα μεγάλη περικοπή συντάξεων που ο ίδια ψήφισε και υπέγραψε (δύο φορές)! Κι έτσι θα πήγαινε σε εκλογές το Μάιο. Χωρίς να έχουν κοπεί οι συντάξεις από τον Ιανουάριο (όπως είχε προηγουμένως συμφωνήσει), αλλά με προοπτική πια να κοπούν λίγο αργότερα, τον Ιούλιο – μετά τις εκλογές! Δηλαδή διαπραγματεύθηκε να απεμπολήσει εθνικό συμφέρον για πάντα, με «αντάλλαγμα» εξάμηνη αναβολή στην νέα περικοπή συντάξεων!

Αυτό είναι «ξεπούλημα» για όσους το κάνουν! Και ένδειξη «σαπίλας» για όσους το δέχονται…

Το σχέδιο για το Σκοπιανό «στράβωσε» μετά το αρνητικό δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Τώρα πια η κατάσταση δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει εύκολα στα Σκόπια. Κι αν αυτό επαληθευθεί. Αν η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν προχωρήσει και υποχρεωθούν τα Σκόπια να πάνε σε εκλογές, αυτό σημαίνει δύο πράγματα…

Είτε ότι μετά τις εκλογές θα είναι ακόμα πιο αδιανόητο να αλλάξει το Σύνταγμα (με ενίσχυση του VMRO). Οπότε ακυρώνεται αυτόματα και η Συμφωνία των Πρεσπών…

Είτε η αναθεώρηση του Συντάγματος στα Σκόπια θα περάσει τελικά, αλλά θα αργήσει αρκετά. Κι έτσι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έλθει στην Ελληνική Βουλή αρκετά αργότερα. Μετά το Φεβρουάριο…

Συμφωνία Πρεσπών τέλος;

Στην πρώτη περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τελείωσε! Πάει… Οπότε ο Τσίπρας δεν έχει τίποτε να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους! Κι εκείνοι δεν έχουν κανένα λόγο να του δώσουν «εξάμηνη παράταση». Γιατί έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται θέμα «επικύρωσης» από την Ελληνική Βουλή μιας Συμφωνίας που θα έχει ήδη ακυρωθεί στα Σκόπια…

Στην δεύτερη περίπτωση, λοιπόν, το περίεργο είναι πως οι περισσότεροι στην Ελλάδα βλέπουν να «κερδίζει λίγους μήνες» ο Τσίπρας – αλλά δεν βλέπουν το πρώτο ενδεχόμενο – να χάνει κάθε διαπραγματευτικό πλεονέκτημα! Το πολιτικό μας σύστημα – κατά μέγα μέρος του – έχει απολέσει κάθε διορατικότητα. Δεν βλέπει πέρα από τη μύτη του…

Οι ΝΑΤΟικοί, παρ’ όλα αυτά, έχουν ήδη πάρει αυτό που θέλουν! Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει σαφώς, πως αν η επικυρωθεί ως το τέλος από την πλευρά των Σκοπίων, αλλά για κάποιο λόγο ΔΕΝ επικυρωθεί από την πλευρά της Ελλάδος (ας πούμε γιατί στο μεταξύ βγαίνει στην κυβέρνηση η ΝΔ και όπως έχει σαφώς δεσμευτεί ΔΕΝ την ψηφίσει), τότε τα Σκόπια θα προσκληθούν να μπουν στο ΝΑΤΟ ως FYROM!

Όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι

Το όνομα FYROM για την Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα (σε σχέση με το «Βόρεια Μακεδονία») ότι είναι προσωρινό! Είναι… «πρώην» όνομα που αναφέρεται σε μια «πρώην» ενιαία χώρα… Κι από αυτή την άποψη είναι «προτιμότερο» από το «Βόρεια Μακεδονία», το οποίο έχει ήδη γίνει σκέτο «Μακεδονία»! Ενώ η συμφωνία των Πρεσπών έχει δεσμεύσει την Ελλάδα να αναγνωρίσει «Μακεδονικό έθνος» και «Μακεδονική γλώσσα». Δηλαδή να νομιμοποιήσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων μέσα στην ίδια την επικράτειά της!

Άρα, αν η Ελλάδα μετά τις εκλογές καταψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα «αποδεσμευόταν» από την αναγνώριση Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, και τα Σκόπια θα έπαιρναν πρόσκληση για το ΝΑΤΟ ως FYROM. H εσωτερική αντίθεση του λαού των Σκοπίων με τη Συμφωνία θα εκτονωνόταν (αφού η Συμφωνία δεν θα επικυρωνόταν από την Ελλάδα). Η εσωτερική αντίθεση του λαού της Ελλάδας με τη Συμφωνία θα εκτονωνόταν επίσης (αφού θα την καταψήφιζε η Ελληνική Βουλή). Και τα Σκόπια θα έπαιρναν «εισιτήριο» να μπουν στο ΝΑΤΟ! Κατά κάποιο τρόπο όλοι θα ήταν «ευχαριστημένοι». Και οι «έξω» και οι «μέσα» – σε καθεμία από τις δύο χώρες.

Άκυρη συμφωνία

Στη σημερινή πραγματικότητα που η Συμφωνία απορρίπτεται πανηγυρικά και από τους δύο λαούς – ενώ διχάζει επικίνδυνα και τους δύο – αυτό θα ήταν η «καλύτερη εξέλιξη» για όλους. Μόνο που αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν στο Τσίπρα κάτι…

Απλά το πράγμα έχει «χαλάσει» πια, όσο το ζορίζουν κινδυνεύει να πυροδοτήσει νέες εντάσεις. Να κάνει backfire, όπως λένε. Και υπάρχει σαφώς καλύτερη «διέξοδος», χωρίς να πιέζουν άλλο ούτε τους Σκοπιανούς ούτε τους Έλληνες. Και χωρίς να χρειαστεί να δώσουν πρόσθετα «ανταλλάγματα» στον Τσίπρα… Αυτό οι ξένοι το βλέπουν. Οι δικοί μας, εδώ, ούτε που το υποψιάζονται…

Χθες η Φωνή της Αμερικής (VOA) – η πιο αυθεντική ίσως έκφραση της αμερικανικής θέσης – παρουσίαζε την Συμφωνία των Πρεσπών μετά το Σκοπιανό δημοψήφισμα με μία λέξη (σε κεφαλαία): INVALID! Δηλαδή: ΑΚΥΡΗ πια…

Γερμανική παράμετρος για τις ελληνικές συντάξεις

Πάμε τώρα πέρα από τα Σκόπια. Το άλλο σκέλος της διαπραγμάτευσης Τσίπρα με τους ξένους, αφορά τις συντάξεις και το ΠΟΤΕ θα περικοπούν. Προσέξτε: το ΠΟΤΕ – όχι το ΑΝ κι όχι το ΠΟΣΟ… Του ζήτησαν και τους έδωσε 15 μέρες διορία. Αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Να τις περικόψει από αρχές Ιανουαρίου ή να μη τις περικόψει… Τι θα συμβεί μέχρι τότε; Θα έχουν ξεκαθαρίσει τα νούμερα για την εξέλιξη του φετινού προϋπολογισμού; Όχι!  Απλά θα έχουν γίνει οι πολλαπλά κρίσιμες τοπικές εκλογές στο Γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας, την 14ης Οκτωβρίου! Τι σύμπτωση;

Οι εκλογές αυτές αναμένεται να είναι η αρχή του τέλους για την κα Μέρκελ! Τα προγνωστικά για το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στη Βαυαρία είναι άσχημα. Κι αυτό αποδίδεται στην πολιτική Μέρκελ για το λαθρομεταναστευτικό. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις για τους Χριστιανοδημοκράτες της κας Μέρκελ (CDU) είναι αρνητικές σε όλη τη Γερμανία. Στη Βαυαρία, όμως, θα έχουμε σε λίγες μέρες «την πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση»: στις ίδιες τις κάλπες! Οι διαδικασίες για την αντικατάσταση της κας Μέρκελ θα αρχίσουν από την επομένη. Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι δεν θα φτάσει ως τα Χριστούγεννα στην Καγκελαρία…

Σε τέτοιες συνθήκες, όποιος έχει υποσχεθεί, ό,τι έχει υποσχεθεί στον κ. Τσίπρα, μάλλον δεν θα μπορέσει να κρατήσει την υπόσχεσή του. Γιατί δεν θα βρίσκεται στη θέση του. Χώρια που ως πιθανότερο – αν και μεταβατικό – Καγκελάριο προετοιμάζουν τον κ. Σόϊμπλε. Ο οποίος δεν βλέπει με καλό μάτι την «αθέτηση» οποιωνδήποτε «υποσχέσεων» από πλευράς Ελλάδος…

Αυτό σημαίνει τρία πράγματα

Πρώτον, ακόμα κι αν έχουν τη διάθεση κάποιοι στην Ευρώπη να κάνουν το χατίρι του Τσίπρα, πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να το κάνουν.

Δεύτερον, ακόμα κι αν οι ίδιοι βρίσκονται στη θέση τους, το κλίμα θα έχει χαλάσει πολύ για τον ίδιο τον Τσίπρα. Ήδη θεωρείται ότι αυτός άνοιξε τα σύνορα και πέρασε στην Ευρώπη το τσουνάμι των λαθρομεταναστών. Που αποσταθεροποίησε πλέον ολόκληρη την Ευρώπη – και την ίδια τη Γερμανία.

Τρίτον, όταν βλέπεται τα θέματα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων να μπερδεύονται σε τέτοιες μικροπολιτικές διαμάχες – και μάλιστα χωρών όπως η Γερμανία – τότε αυτά που κατηγορούν εκείνοι εμάς, τα κάνουν και οι ίδιοι. Με το παραπάνω… Κάτι είναι σάπιο – και εκεί!

Διαρθρωτικό ή δημοσιονομικό μέτρο η περικοπή

Το αν μπορούν να περικοπούν οι συντάξεις εδώ, εξαρτάται από το αν θεωρούνται «διαρθρωτικό» ή «δημοσιονομικό» μέτρο:

Αν θεωρούνται «διαρθρωτικό» μέτρο, τότε ΔΕΝ μπορεί να ανασταλεί η περικοπή τους. Ακόμα κι αν υπήρχε σήμερα «δημοσιονομικός χώρος». Αν αντίθετα, θεωρούνται «δημοσιονομικό» μέτρο, αν πιάνουμε τα πλεονάσματα χωρίς περικοπή των συντάξεων, τότε ασφαλώς δεν χρειάζεται καμία τέτοια περικοπή. Η κυβέρνηση Τσίπρα, βέβαια, υποστηρίζει ότι είναι δημοσιονομικό – όχι διαρθρωτικό μέτρο. Κι έτσι επιμένει να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων. Γιατί έχει τρόπο να πιάσει πλεονάσματα χωρίς να κόψει συντάξεις.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι από την πλευρά των δανειστών υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες! Το ΔΝΤ επιμένει ότι το μέτρο είναι «διαρθρωτικό». Άρα δεν μπορεί να ανασταλεί. Πρέπει να εφαρμοστεί! Ο ESM επιμένει και αυτός ότι το μέτρο είναι «διαρθρωτικό». Η Κομισιόν λέει, αντίθετα, ότι το μέτρο είναι «δημοσιονομικό». Άρα θα μπορούσε – θεωρητικά – να ανασταλεί, αν τα νούμερα βγαίνουν… Το κακό όμως είναι ότι, ίσως δεν βγαίνουν τα νούμερα! Ακόμα κι όσοι συμφωνούν μαζί του για τις συντάξεις, δεν συμφωνούν για τα νούμερα του προϋπολογισμού που παρουσίασε. Κι εδώ τον περιμένουν πολλές – και δυσάρεστες – «εκπλήξεις».

Όταν οι δικοί μας εξαντλούν κάθε περιθώριο καιροσκοπισμού, ενώ και οι απ’ έξω δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα στοιχειώδη (γιατί καιροσκοπούν κι αυτοί με την ψυχή τους), τότε όλο το πράγμα πάει για «εκτροχιασμό»…

Έτσι μπορεί το μέτρο των συντάξεων να εφαρμοστεί μερικά – σταδιακά: Κάποιες συντάξεις να κοπούν από πρώτης Ιανουαρίου. Κάποιες άλλες δύο μήνες αργότερα, κάποιες δύο μήνες ακόμα πιο πέρα… Αυτό στα μάτια των Ευρωπαίων είναι ένας «καλός συμβιβασμός». Αλλά για τον Τσίπρα, όχι! Γιατί από την ώρα που, έστω και κάποιες συντάξεις αρχίσουν να κόβονται επί δικής του διακυβέρνησης τις παραμονές των εκλογών, θα το χρεωθεί συνολικά και θα το πληρώσει πανάκριβα!

Επομένως όλη αυτή η ιστορία – έστω και ως άθλια μικροπολιτική ίντριγκα και από την πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα και από την πλευρά των Βρυξελλών – δεν έχει κανένα νόημα πια…

Υπάρχει και η παράμετρος Ιταλία

Υπάρχει ακόμα και η Ιταλία όπου… έχει χαθεί η μπάλα. Έρχεται και η Ισπανία, όπου ο Σάντσεθ θα έχει παρόμοια προβλήματα με τον προϋπολογισμό του. Κι όλα αυτά αντανακλούν με το χειρότερο τρόπο στα ελληνικά ομόλογα…

Υπάρχει τέλος και η Moody’s που αναμενόταν να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας πριν λίγες μέρες και τελικά δεν την αναβάθμισε! Αντίθετα προειδοποίησε ότι θα την υποβαθμίσει, αν δεν εφαρμόσει αυτά που έχει συμφωνήσει – δηλαδή την περικοπή συντάξεων. Κι αν υποβαθμίσει την Ελλάδα η Moody’s, θα σπεύσουν να το κάνουν και οι άλλοι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης.

Κι αν συμβεί αυτό, τότε θα απέχουμε ελάχιστα από νέα κρίση ή/και νέο Μνημόνιο. Αν βρεθεί κάποιος να μας το δώσει κι αυτή τη φορά. Πράγμα όχι εύκολο πια… Βλέπετε η μικροπολιτική έχει νόημα όταν διαπραγματεύεσαι με κυβερνήσεις.  Όταν «διαπραγματεύεσαι» με τις αγορές – δεν καταλαβαίνουν τίποτε… Το χρηματιστήριό μας τις τελευταίες μέρες, αν δείχνει κάτι, είναι πως έρχονται τα χειρότερα…

Συνοψίζοντας λοιπόν:

Έχουμε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται μείζονες εθνικές παραχωρήσεις με «αντάλλαγμα»… προσωρινές αναβολές στην εφαρμογή περικοπών στις συντάξεις! Αυτοί που το διαπραγματεύονται μαζί της, δεν στέκουν καλά στα πόδια τους και ήδη αποδυναμώνονται ή παραμερίζονται… Οι υπόλοιποι δεν συμφωνούν μεταξύ τους, αν πρέπει να της δώσουν έστω και μια προσωρινή ανάσα.

Οι αγορές έτσι κι αλλιώς το απορρίπτουν, και οι ξένοι γενικά δεν το έχουν ανάγκη! Γιατί το «ξεπούλημα» που τους παρέδωσε η κυβέρνηση από την μια πλευρά το έκανε ήδη (και δεν την χρειάζονται άλλο). Ενώ από την άλλη πλευρά (από τα Σκόπια) μάλλον ματαιώνεται οριστικά…

Όσοι έρχονται ως «ολετήρες» και καταλήγουν… «γιουσουφάκια». Και κάποια στιγμή καταλήγουν «στημένες λεμονόκουπες»!

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου