ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ… ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ;

Μοίρασε το

Βρισκόμαστε ως χώρα και ως ευρωπαϊκή ήπειρος σε μια πολιτική συγκυρία που εκτός από τη μεγάλη πυκνότητα των γεγονότων και των εξελίξεων -όλα τρέχουν όντως με καταιγιστική ταχύτητα- δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι πρόκειται για μια περίοδο όπου συντελούνται ιστορικές αλλαγές, ίσως μακρινές στη σύλληψη και αδιανόητες μέχρι πριν από λίγο χρονικό διάστημα.

Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αποτελεί, προς το παρόν σε επίπεδο διακηρύξεων, τον θεμέλιο λίθο αυτής της σημαντικής -σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο- μετάβασης σε μια άλλη εποχή, κατά κύριο λόγο, σε ό,τι έχει να κάνει με κατεστημένες-καθεστωτικές αντιλήψεις για τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα και δευτερευόντως στην Ευρώπη.

Σπεύδω να σημειώσω ότι η επιβεβαίωση ή διάψευση των πράγματι υψηλών προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί κρίνεται καθημερινά στην πράξη. Είναι ελπιδοφόρα, όμως δεν αρκεί η εντυπωσιακή από κάθε άποψη έναρξη.

[quote text_size=”small”]

Τις τελευταίες εβδομάδες, από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και έπειτα, η πατρίδα μας διαβαίνει ένα κομβικό σταυροδρόμι, το οποίο με πιο αργές μεν διαδικασίες, δείχνει ότι μπορεί να διαβεί και η ευρύτερη οικογένειά μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που κάποτε ενέπνεε και συγκινούσε…

[/quote]

Συνιστά μια ισχυρή ένδειξη για την εξελισσόμενη προσπάθεια απεμπλοκής από τις εύκολες βεβαιότητες και τους μονόδρομους και μόνο το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τον τερματισμό της λιτότητας και τη σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου κερδίζουν, όχι μόνο το σεβασμό στα επίσημα τραπέζια και στα κέντρα λήψης αποφάσεων που έχουν χαρακτηριστεί «λάκκοι των λεόντων», αλλά δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να γίνουν με κάποιο συμβιβαστικό τρόπο αποδεκτές.

[quote text_size=”small”]

Κι αν οι ελίτ, ευρωπαϊκές και εγχώριες, που είχαν μάθει να αποφασίζουν με επίφαση δημοκρατικότητας, τώρα δυσανασχετούν ή δυσκολεύονται, οι κοινωνίες από την πλευρά τους εμφανίζονται κάτι παραπάνω από ώριμες και συνειδητοποιημένες να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

[/quote]

Είναι και αυτό άλλη μια απόδειξη της δύναμης των πολιτών, της κοσμογονίας ανακατατάξεων που ενδεχομένως να μην έχουμε αντιληφθεί ότι έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται και της κατάρριψης των μύθων της αέναης στασιμότητας που βόλευε τους «από πάνω» και απειλούσε να καθηλώσει και όλους εμάς τους «από κάτω».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου